Sluiten jullie je aan bij #WijNiet ?

#MeToo is nu al sinds oktober 2017 niet meer uit de nieuwsberichten weg te denken. Het startte met grote Hollywoodsterren, maar al snel doken er ook verhalen op uit onder andere de sportwereld en het bedrijfsleven. De lijst van verhalen en slachtoffers blijft maar groeien en het blijkt dat ongewenst gedrag overal voor kan komen. Het is tijd om vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen hier bewust van te maken en om tevens samen te zoeken naar manieren om dit te voorkomen. Daarom organiseert MOOIWERK, een initiatief van Breda Actief, de leerlijn Sociale Veiligheid.

Sociale Veiligheid

“Veilig zijn en je veilig kunnen voelen bij je organisatie of vereniging is van groot belang. Veiligheid is daarbij veel breder dan seksuele intimidatie of misbruik. Het gaat bijvoorbeeld ook om respect. Een moeilijk onderwerp, want vaak zijn dit soort zaken niet erg zichtbaar en is niet 100% vast te stellen wanneer een grens wordt overschreden. De workshops van MOOIWERK helpen clubs hier mee om te gaan. Ik hoop dan ook dat veel organisaties en verenigingen zich zullen aanmelden.” Aldus Wethouder Miriam Haagh.

In samenwerking met GGD, Veilig Thuis, Radar en CJG Breda heeft MOOIWERK een vierstappenplan ontwikkeld. Een tool die helpt om goede afspraken te maken binnen een organisatie. In het kader van het op gang brengen van bewustzijn heeft Breda in 2015 meegedaan aan de landelijke campagne ‘Maak er een punt van’ en er is hier in 2016 een vervolg aan gegeven door de jaarlijkse online campagne in Breda. Nu staan kennisdeling en het bespreekbaar maken van het onderwerp op het programma. En als start hiervan de Kick Off op 5 november.

#WijNiet!

Vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen krijgen de kans om zich aan te sluiten bij: #WijNiet! Dit kan door deel te nemen aan één of meerdere workshops die MOOIWERK de komende maanden organiseert. Deze reeks van workshops wordt afgetrapt op maandag 5 november.

Samen aan de slag

De Kick Off vindt plaats op maandag 5 november, 19.30 uur bij Podium Bloos Breda. Oud-judoka en Nederlands eerste wereldkampioene Anita Staps vertelt over haar eigen ervaring. Samen met een team experts zoomt zij in op wat dit voor vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen kan betekenen. Maar er wordt ook gestart met het zoeken naar manieren om ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Voor deze inspirerende avond zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan hier.

“Na aanleiding van de Kick Off is het tijd om aan de slag te gaan! Daarom organiseren we vier verschillende workshops. Alle Bredase vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen zijn welkom om hieraan mee te doen en om zich zo aan te sluiten bij #WijNiet!” Aldus Renée Sterk, adviseur MOOIWERK. Kijk hier voor aanmelden en het volledige programma van workshops.