#WijNiet!

Hoe belangrijk vind jij sociale veiligheid?

Oud-judoka Anita Staps opent thema sociale veiligheid

“Ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren om het beter te maken!”

 

De avond werd geopend door adviseur Renée. Zij is nu drieënhalf jaar werkzaam bij Stichting Breda Actief en voelde zich geroepen om sociale veiligheid als thema op te pakken in Breda. Waarom? Omdat ze vanuit haar achtergrond weet hoe belangrijk het is om mensen bewust te maken van dit onderwerp.

“Niets is wat het lijkt”
Bewust werden de aanwezige vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen zeker. “Het gaat vanavond over seksueel misbruik…” Zo begon gastspreekster Anita Staps deze avond. Als oud-wereldkampioene werd ze jarenlang misbruikt door haar judotrainer. De zaal werd meegenomen naar de ervaringen van een slachtoffer. Naar alles wat daarbij komt kijken en naar wat er miste in de judovereniging tijdens de jaren dat zij misbruikt werd.

Wat daders doen is isoleren. En dat deed hij heel erg knap. Hij kreeg het voor elkaar dat ik wel 7 kilogram afviel in slechts 5 dagen, dat ik niet naar schoolfeestjes ging en dat ik met niemand sprak over wat er gebeurde. Hij wist precies wat ik deed en hield mij continu in de gaten. Ik mocht zelfs nooit met een andere trainer praten. Het voelde alsof ik geen keuze had en alsof ik klem zat.”

#WijNiet
Eén van de dingen die Anita ook duidelijk benoemde, is dat seksueel misbruik niet zwart of wit is. Er bestaat namelijk een heel grijs gebied. En juist dat maakt het zo moeilijk om signalen op te vangen en er iets tegen te doen. Vandaar dat het gesprek met elkaar werd aangegaan. Verdeeld over vier groepen gingen de deelnemers, onder leiding van een MOOIWERK-adviseur, aan de slag met de vragen: Wat is sociale veiligheid? En wat betekent dit voor jouw organisatie? Inspirerende antwoorden kwamen naar boven en de deelnemers leerden veel van elkaar. De laatste vraag die gesteld werd, was: Wat is jouw vervolgstap? Het antwoord hierop moesten de aanwezigen op een postcard schrijven. Over twee weken krijgen zij deze kaart in de brievenbus en kunnen zij zelf nagaan wat ze al wel én niet voor stappen gezet hebben.

Tips, aandachtspunten en cursussen
Anita luisterde naar de verschillende antwoorden die er op de vragen gegeven werden en kwam met tips en aandachtspunten: “Jullie gaven aan dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Maar wat nou als je nog niet weet wie je zelf bent? Daarnaast hoorde ik meerdere keren dat je moet voorkomen dat iemand geïsoleerd wordt. Dat kan ik alleen maar beamen, maar wat doe je als de trainer ook de eigenaar is van de sportschool? Hoe ga je daar dan mee om?”

Gelukkig hoeven vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen uit Breda niet alleen hiermee aan de slag te gaan. De komende maanden organiseert de Vrijwilligersacademie van MOOIWERK namelijk meerdere cursussen die ingaan op dit thema. Benieuwd welke? Hier vind je meer informatie en kun jij je aanmelden voor één of meerdere cursussen.