Samen maken we meidenvoetbal in Breda groot!

Donderdag 15 november organiseerde onze adviseur Stephanie samen met het Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA) een overleg met voetbalclubs in het NAC-stadion. Waarom? Omdat het niet lang meer duurt voordat het damesvoetbal in Breda 1000 leden heeft! Maar hoe ga je daarmee om? En waar is behoefte aan?

Hoe zorg je dat de dames net zo serieus genomen worden als de heren? “Of trainen de dames op het achterafveldje met het slechtste materiaal?” Aldus Nikita Rutte namens de KNVB. Er is niet alleen een toestroom, maar ook een uitstroom van leden. Een belangrijke reden om te stoppen is de status op de club. “Zit ze in een leuk team dat past bij haar niveau? Voelen ze zich serieus genomen?” Dat laatste ontbreekt vaak. Aangezien de beschikbare coaches vaak de jongens trainen en de meiden getraind worden door vrijwillige ouders.

Combinaties

Vooral op het gebied van onderling samenwerken valt nog veel winst te behalen. Onze adviseur Stephanie geeft aan dat de KNVB het toestaat om samen teams op te richten. “In Breda zijn met sommige korte afstanden heel wat combinaties denkbaar.”

En hoe werven de clubs nieuwe leden? “Zoals op het schoolvoetbaltoernooi bij The Gunners en bij JEKA. Daar doen dolenthousiaste meiden aan mee. Daar gebeurt dan toch te weinig mee?” Aldus Mirjam Wallien, adviseur sportbeleid bij de Gemeente Breda.

Meerdere elftallen

Eigenlijk zou elke club 200 vrouwelijke leden moeten hebben. Dan kan er onderscheid gemaakt worden in niveaus. Zodat er drie, of minstens twee elftallen per leeftijdscategorie gevormd kunnen worden.

Bij VV Bavel lijkt men op de goede weg. Er zijn 147 dames bij de vereniging aangesloten en is daarmee na Baronie de grootste van Breda. Hans van Nijnatten, voorzitter van de meisjestak, zet zich vooral in op werving: “We organiseren iedere maand wel een activiteit op of buiten de club om meisjes te enthousiasmeren”.