Vrijwilliger zijn?

Vind je vacature.

Juist met kerst verdienen sommige mensen iets extra’s

Het is een week voor Kerstmis. Bij de Michaëlkerk in Heusdenhout, onderdeel van de Augustinusparochie, zijn verschillende vrijwilligers en de pastoor zelf flink in de weer. Ze stellen 60 kerstpakketten en zo’n 100 attenties samen voor mensen die door armoede of een flinke tegenslag iets extra’s kunnen gebruiken met kerst.

“We doen dit al jaren. Mensen melden zichzelf niet aan, maar kunnen aangemeld worden,” legt vrijwilligster Trudy uit. Pastoor Richard Lobo vult aan: “We doen ieder jaar een oproep aan onze parochianen of ze ons gezinnen of mensen willen tippen die een pakket kunnen gebruiken.” Trudy: “En iedereen mag spullen of geld inleveren voor de actie.” De vrijwilligers leggen uit dat het juist in deze tijd zo fijn is voor mensen om wat extra’s te krijgen: “Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is het lastig met kerst. Ze zien dat iedereen wat extra’s heeft en dat ze hun eigen kinderen dat niet kunnen bieden. Daarom doen we ook juist wat luxe dingen in de pakketten.”

Verbaasde reacties

De reacties van de ontvangers zijn ontroerend, vertelt vrijwilligster Marga: “Monden vallen regelmatig open als mensen een pakket krijgen. Vooraf weten ze van niets. Ze zijn erg dankbaar dat er aan ze gedacht wordt.” Anja herkent dat: “Ik bracht eens een pakket naar een vrouw die al jaren zorgt voor haar demente man en zij was zo verbaasd en bescheiden. ‘Waarom is dat voor mij?’, vroeg ze.”

Naast mensen die het financieel moeilijk hebben, gaan ook attenties ook naar mensen uit de parochie die hun partner verloren hebben. “Zo’n eerste kerst alleen is moeilijk. Dan voel je het verlies dubbel hard. Mensen beginnen soms spontaan te huilen, omdat ze het fijn vinden dat we aan ze denken. Je merkt dat de aandacht dan eigenlijk nog belangrijker is dan de spullen.”

Dankbaar dat we het goed hebben

De vrijwilligers zetten zich graag in voor dit mooie doel. “Ik vind het fijn om iets voor andere mensen te kunnen betekenen,” vertelt Marjo. Trudy legt uit dat het haar een dankbaar gevoel geeft: “We zijn hier in het Westen gewend om altijd te kijken naar mensen die meer hebben. Als ik dan kijk naar mensen die het minder hebben, dan maakt me dat dankbaar dat ik het goed heb en dat mijn kinderen het goed hebben.” Anja vult aan: “Daarnaast is het iets moois om mee bezig te zijn. We breien ook altijd een cadeautje voor de attentie en daar is de breigroep gedurende het jaar mee bezig.”

Oog voor mensen om je heen

Hoewel mensen die in armoede leven dat niet graag naar buiten brengen, lukt het toch elk jaar weer om de pakketten bij de juiste mensen te brengen. “De leden van onze parochie houden hun ogen goed open. Vaak heb je het wel in de gaten als er iemand bij je in de buurt woont die het kan gebruiken.” Legt Anja uit. Soms zijn het ook bekenden. Een van de vrijwilligers leest een aanmelding voor: “Voor een vriendin die moeilijk rond kan komen, maar daar nooit over klaagt.”

De vrijwilligers hopen dat het jaarlijks uitdelen van kerstpakketten laat zien dat de parochie ook buiten de kerk, in de wijk graag van betekenis is én dat het mensen inspireert om iets voor een ander te doen. “Het is belangrijk om oog te hebben voor de mensen om je heen. Met wat tijd, aandacht of een bezoekje kun je ze al blij maken.” Vertelt Marga. Nog diezelfde middag gaan de vrijwilligers en de pastoor op pad om de pakketten rond te brengen. Zo zijn ze voor Kerst op hun bestemming.