Waarom vrijwilligerswerk doen als je betaald werk zoekt?

Marije Dévény – 18 januari 2019

Dit was de vraag tijdens de Walk & Talk georganiseerd door Taalhuis Breda. Deze gezellige maandelijkse koffiepauze is bedoeld voor werkzoekenden  Ik mocht hier 16 dames iets vertellen over MOOIWERK en de zin van vrijwilligerswerk. Ook als je op zoekt bent naar een betaalde baan…

De meeste dames zijn benieuwd naar mijn verhaal, sommigen vertelden me achteraf dat ze twijfelden om naar deze Walk & Talk te komen. Want waarom luisteren naar een verhaal over vrijwilligerswerk terwijl je betaald werk zoekt?

Die twijfels werden als snel omgebogen in kansen. Want ook als je specifiek werk zoekt of ervaring wilt opdoen zijn er mogelijkheden genoeg in Breda met ongeveer 1200 verschillende vrijwilligersorganisaties! Je kunt aan de slag in kunst en cultuur, tijdens festivals en evenementen, dichtbij in je eigen wijk, met dieren, in taal, met vluchtelingen, in de zorg, met kinderen, op creatief gebied, lekker buiten, projectmatig, in de uitvoering of als bestuurder.

Vergroot vrijwilligerswerk de kans op betaald werk?

Nou en of! Samen kwamen we tot een aantal voordelen: je leert andere mensen kennen en je vergroot je netwerk. Je doet werkervaring op doet die waardevol is voor je CV. Je mag solliciteren als er een vacature is en soms levert dit zelfs een betaalde baan op! En als je overweegt om een carrièreswitch te maken, is vrijwilligerswerk de manier om te onderzoeken of dit soort werk bij je past. Ook ontdek je vaak nieuwe talenten of kwaliteiten bij jezelf. Door vrijwilligerswerk kun je leren, groeien en jezelf ontwikkelen.

“En daarnaast is vrijwilligerswerk gewoon leuk om te doen!
Daardoor heb je zin om je bed uit te komen, geeft het je structuur,
zit je beter in je vel en dat straal je ook uit naar buiten.”

 

Na afloop heb ik met verschillende mensen individueel nagepraat. De meesten wilden graag aan de slag maar wisten niet goed waar te beginnen. Dat leverde boeiende gesprekjes op. Voor mij is het zó ontzettend leuk om met iemand mee te denken en persoonlijk advies te geven.

Mijn tip

Wacht niet af tot je de juiste vacature vindt, ga zelf op zoek naar organisaties die je aanspreken en ga iets doen waar je hart warm van wordt. Ben nieuwsgierig, ga het gesprek aan en kijk wat er mogelijk is. Veel succes en vooral veel plezier!