Blog

Onze adviseurs aan het woord

VOG: onderdeel van een groter geheel

Lieke Reinders – 19 maart 2019

Vorige week was ik te gast bij één van de grootste sportverenigingen uit Breda. Samen met deze club vertelde ik aan de uitgenodigde trainers dat er binnenkort een VOG voor hen wordt aangevraagd. Vlak voordat we begonnen kwam er een trainer de zaal binnen. “Vraag ‘m voor mij maar aan, hoor. Ik ben voor!”

Beter kon de avond niet beginnen. “Ik zou niet weten waarom we géén VOG’s aan zouden vragen” zei de trainer. Hij keek me vol ongeloof aan toen ik vertelde dat de VOG ook wel eens ter discussie staat. Ik begon de bijeenkomst daarom over Jerry M., de Haagse atletiektrainer waarover de kranten een maand geleden vol stonden.

Bij de laatste club waar Jerry M. actief was had hij keurig een VOG ingeleverd. Er was geen enkele reden om zijn functioneren in twijfel te trekken. Later bleek dat de atletiektrainer in het verleden bij meerdere atletiekverenigingen minderjarige meisjes heeft misbruikt. Voor critici dé reden om niet met VOG’s aan de slag te gaan. Want: het geeft geen enkele garantie. Dat wordt in het geval van Jerry M. pijnlijk duidelijk. Genoeg aanleiding dus om de groep eens wat vragen voor te leggen. In hoeverre heeft het zin om VOG’s aan te vragen? En nog belangrijker: welke lessen trekken we uit dit verhaal?

Cijfers liegen niet
We begonnen de workshop met een korte quiz. De cijfers liegen er niet om. Een groot percentage komt in aanraking met gedrag dat over de schreef gaat. We hebben het dan over pesten, discriminatie, uitsluiting, maar ook seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“De vraag of je er als organisatie goed aan doet

om VOG’s aan te vragen beantwoorden wij

met een volmondig ‘ja’. “

Máár, en dat vertellen we er ook bij, een VOG geeft nooit 100% garantie.

Hulptool
Met alleen het aanvragen van VOG’s ben je er als organisatie nog lang niet. Dat blijkt wel uit bovenstaand voorbeeld. Het antwoord op de vraag wat we van dit verhaal leren is voor de trainers en het bestuur van deze club wel duidelijk. Blijf vooral ook zelf nadenken. Voer een kennismakingsgesprek met nieuwe vrijwilligers en vraag om referenties. Maar ook: zorg voor een goed veiligheidsbeleid, waarin het aanvragen van VOG’s onderdeel is van een groter geheel.

In Breda hebben we een tool ontwikkeld, waarmee je meteen kunt beginnen met het aanvragen van de VOG’s voor jouw club of organisatie. Het is namelijk niet moeilijk, maar er komt wel een en ander bij kijken en er gaat nogal wat tijd overheen. Klik hier om naar de tool te gaan.

Aan de slag!
Alle Bredase vrijwilligersorganisaties en sportclubs die werk willen maken van een sociaal veilige omgeving, kunnen bij ons terecht voor advies. Hierbij gebruiken wij het vierstappenplan als basis. Aan de hand van dit stappenplan kijken we naar de cultuur, normen en waarden binnen jouw organisatie.

Van het bespreekbaar maken van gewenst gedrag tot het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon en van het opstellen van omgangsregels tot het aanvragen van VOG’s. Dat vraagt continu aandacht. Onze boodschap is dan ook: maak sociale veiligheid een vast punt op de agenda. Geef het de aandacht die het verdient!

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Lieke Reinders via lieke.reinders@mooiwerkbreda.nl.