“Mama, waarom staat er een koe op een pak melk?”

Marije Dévény – 30 oktober 2019 

“Alleen al dáárom is het belangrijk dat er kinderboerderijen en dierenweitjes zijn en blijven in gemeente Breda”, vertelt Erik Franken van Boerderij Wolfslaar.

Uit verschillende richtingen kwam de vraag of we niet weer eens bij elkaar konden komen. Vijf jaar was immers al veel te lang geleden! Daarom organiseerde ik samen met Erik bij de Wolfslaar een bijeenkomst voor alle vrijwilligers van kinderboerderijen en dierenweitjes.  

Rondleiding over het oude, maar duurzame terrein

Vol trots startte Erik met een rondleiding over het terrein van Wolfslaar, dat dit jaar 50 jaar bestaat! Er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Zo is Tuinhuis Charlotte inmiddels duurzaam, circulair en biobased. Dankzij regenwater, zonnepanelen en windmolens zijn ook de stallen, winkel en het toilet duurzaam.

Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij de dieren. In de kippenren scharrelt het Breda Hoen. En heel bijzonder, hier graast pony Dolly, met haar 41 jaar de oudste van Nederland. Erik vertelt: “Ouders vertellen hun kinderen dat zij vroeger, toen ze zelf klein waren, een stukje op Dolly hebben gereden. Nu geniet Dolly van haar oude dag en is het ieder jaar weer spannend of ze de winter goed doorkomt.”

Een gedeelde passie

Met ruim 20 mensen was het volle bak en gezellig in de vergaderruimte van Wolfslaar. Iedereen aan tafel heeft dezelfde passie voor dieren en het buitenleven. Voor mij, als adviseur Natuur & Milieu, is het natuurlijk geweldig om al deze dierenliefhebbers bij elkaar te brengen.

We beginnen met een voorstelrondje. Zo vertelt Jan van  ‘t Waaijke trots dat ze nu open zijn voor bezoekers en dat er een team van wel 10 vrijwilligers is. Eén van die vrijwilligers is een gepensioneerde dierenarts, die ook vandaag breed lachend aan tafel zit.

“Werken met dieren is gewoon kei mooi werk”

Dieren en het buitenleven is ook mijn passie! Daarom vind ik het zo fijn dat ik als adviseur bij al deze organisaties over de vloer mag komen. Ik vertel ze wat ze allemaal bij MOOIWERK kunnen doen. Naast vacatures plaatsen en gratis cursussen voor alle vrijwilligers, denk ik als adviseur namelijk graag met ze mee. Dit kan over vanalles gaan, zoals het werven van nieuwe bestuursleden of vrijwilligers tot sociale veiligheid. En dat dit allemaal gratis is. 

 

Geen sigarettenpeuken tussen de geitjes, maar wel snoeptomaatjes in de kantine

Na de rondleiding en het voorstelrondje, is het tijd voor ‘serieuze’ dingen. Kinderboerderijen Actief heeft de ambitie neergelegd dat alle kinderboerderijen in 2020 rookvrij zijn. Hans de Rijk vertelt wat je kunt doen om rookvrij te worden en hoe je om kunt gaan met weerstand van bijvoorbeeld bezoekers of vrijwilligers. Gelukkig wordt er op de Bredase kinderboerderijen bijna nergens meer gerookt en worden er stappen gezet om volledig rookvrij te worden. Een mooie ontwikkeling die bijdraagt aan het bereiken van een Rookvrije Generatie.

Daarna is het woord aan Renate Martens van de GGD-West. Zij geeft informatie over gezond aanbod van snoep en snacks in de kantine. “Natuurlijk is het prima dat je ijsjes verkoopt, want iedereen heeft wel eens zin in ijs. Het belangrijkste is dat je gezonde(re) alternatieven biedt zodat ouders en kinderen iets te kiezen hebben.” Diana van Parkhoeve Noord vertelt dat zij bijvoorbeeld geen chips verkopen, maar popcorn. Een prima alternatief! Bij Wolfslaar kun je snoeptomaatjes, stukjes appel en komkommer krijgen. Ook schenken ze appelsap uit eigen boomgaard!

Volgend jaar weer!

Tot slot vertelt Erik over de laatste ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn en wet- en regelgeving. Er gaat een nieuwe dierenwet in per 1 juli 2020 en wat betekent dat? Vivi en Guus van gemeente Breda vullen Erik aan waar nodig. 

Aan het eind van deze geslaagde bijeenkomst is iedereen het erover eens dat ze graag elk jaar bij elkaar komen. Met een drankje en een knabbeltje praten we nog gezellig na in Tuinhuis Charlotte. Wat een bijzondere club mensen. En wat bof ik met dit mooie werk! 

Ben je actief voor een organisatie in Natuur & Milieu en wil je graag eens kennismaken of heb je concrete vragen? Neem contact met me op: Marije Dévény, e-mail: marije.deveny@mooiwerkbreda.nl of bel: 076 5233555 of 06 37203123.