Blog

Onze adviseurs aan het woord

De Gezonde(re) (sport)kantine

Wat is dit nou eigenlijk voor initiatief?

Robin Meeuwissen – 14 februari 2020

Vanwege de grote interesse vanuit verschillende sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties werd ik door mijn collega Enzo gevraagd om aanwezig te zijn bij de avond over de Gezonde(re) (sport)kantine. Op 6 februari werd deze georganiseerd door MOOIWERK, Sligro Breda en TeamFit. In grote lijnen kende ik het verhaal van de gezonde (sport)kantine wel, maar met de fijne aspecten was ik nog niet bekend. Geïnteresseerd ging ik dan ook de avond in. Daarnaast is het altijd fijn om weer nieuwe  sportverenigingen te leren kennen. 

Grote variatie in organisaties

Ik stond namelijk versteld van de grote diversiteit van organisaties die naar deze bijeenkomst waren gekomen. Naast de verscheidenheid aan sportverenigingen, waren er ook andere vrijwilligersorganisaties en- initiatieven aanwezig. Dat is natuurlijk hartstikke tof om te zien! Een gezond aanbod in je horeca kan natuurlijk ook interessant zijn voor festivals, buurthuizen en andere vrijwilligersinitiatieven. Net als ik, waren ook zij geïnteresseerd in de visie van TeamFit.

Start met uitbreiden

Tijdens de avond viel mij op dat veel mensen (waaronder ook ik) een andere beeld hadden van de gezonde(re) (sport)kantine. Het belangrijkste dat ik deze avond heb geleerd, is dat het niet gaat om het radicaal veranderen van het aanbod in de kantine. Het gaat juist om het aanbieden van gezondere alternatieven naast de minder gezonde producten. Door dit te doen krijg je een lekker, leuk, maatschappelijk verantwoord en aantrekkelijk assortiment. Hierdoor kan iedereen kiezen wat hij of zij lekker vindt. De gezonde(re) keuze wordt op deze manier een makkelijkere keuze. 

Een tweede opvallend advies is dat niet alles tegelijk hoeft. Begin maar eens met een aantal gezonde(re) producten toe te voegen aan het assortiment en kijk of het aanslaat. Zo sprak ik bijvoorbeeld een vereniging die is begonnen met fruit op de bar en popcorn naast de chips. Toen deze producten aansloegen, hebben ze geleidelijk andere gezondere alternatieven toegevoegd. Nu twee jaar later zijn ze al voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot zilveren sportkantine. 

Bronzen certificaat

Tot slot is mij duidelijk geworden dat het vaak om kleine veranderingen gaat wil je een officieel ‘gezonde sportkantine certificaat’ behalen. Om het bronzen certificaat te behalen hoef je slechts te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De kantine biedt in elke aangeboden productgroep (groente, fruit, dranken, melkproducten, broodjes en snacks) tenminste één betere keuze aan.
  • Er wordt voldaan aan 3 basis-uitstraling punten:
    1. De betere keuzes staan op opvallende plaatsen, zoals op de balie, in vitrines en op rekken. 
    2. In de automaten krijgen de betere keuzes een opvallende plek. 
    3. Wordt er eten of drinken aangeboden bij de kassa? Dan staan daar alleen de betere keuzes!
  • Het drinken van water wordt gestimuleerd! Dit kan bijvoorbeeld door een watertappunt.
  • De organisatie heeft in het beleid vastgelegd dat de kantine voldoet aan de richtlijnen Gezondere Kantines (volgens het voedingscentrum). 

Mocht je nou meer willen weten over de gezonde(re) kantine? Dan helpen wij van MOOIWERK je graag verder! Neem gerust contact op met mijn enthousiaste collega Enzo