Blog

Onze adviseurs aan het woord

Samen staan we sterker, laten we dat vasthouden

Annemiek Messer – 15 april 2020

Vorige maand zat ik nog in het warme Indonesië op een klein, arm eilandje genaamd Sumba. Samen met mijn vader deden wij vrijwilligerswerk vanuit de stichting Save our Sumba. We waren samen op op werkbezoek bij de lokale stichting op het eiland. We hielpen mee met de opvang van wees-, verwaarloosde en mishandelde kinderen. Daarnaast hebben we geholpen bij de ontwikkeling van het eerste waterzuiveringssysteem en de opbouw van een cacao verwerkingsfabriek voor de lokale boeren. Een bijzondere ervaring kan ik je zeggen! Eentje waarbij je snel met beide benen op de grond komt te staan. Het geeft je een enorme boost bij het relativeren van je eigen leven.

“Alsof er niks aan de hand was”

Van corona was er op het eiland nog niks te merken. Wij bleven wel op de hoogte via de sociale media, maar het gekke was dat wij er ons drukker over maakte dan de lokale bevolking. Dat terwijl hun sociale hygiëne en medische voorzieningen totaal niet voorbereid zijn op het corona. Was het voor hun dan niet belangrijk dat ze gezond blijven en dat het virus niet verder verspreid wordt vroegen wij ons af. Wilden zij niet weten hoe het er in de rest van de wereld aan toe ging? Het simpele antwoord was: ‘nee’. Het is niet hun prioriteit.

Terwijl wij bezig waren of we wel terug konden naar onze families, waren zij nog steeds bezig met hun dagelijkse en belangrijkste behoefte: eten, drinken en een dak boven hun hoofd. Iets wat momenteel op nummer 1 van belangrijkheid staat in heel de wereld, het coronavirus, staat daar op een tweede en misschien wel een laatste plaats. Ze leven daar volledig per dag.

Levensstijl van Sumba nu in Nederland

Eenmaal terug in Nederland bevond ik mij in een wereld die totaal anders was dan een paar weken daarvoor. Toch voelde ik dat ik een stukje van het leven op Sumba had meegenomen. Een gevoel en manier van leven wat ik van heel dichtbij had mogen meemaken. Het leven met en voor elkaar! Het samen staan we sterker gevoel, ongeacht de omstandigheden.

We zorgen nu samen voor de ouderen en halen eten voor degene die dat zelf niet kunnen. We vangen kinderen op waar de ouders nu even niet kunnen zorgen, omdat ze in vitale beroepen keihard aan het werken zijn. En we geven thuisstudie aan onze eigen kinderen. Er ontstaan telkens weer zoveel mooie initiatieven. Een mooie ontwikkeling die hier nu ontstaat en op Sumba al de normaalste zaak van de wereld is. Het is hun dagelijkse gang van zaken. En dat vind ik zo bijzonder om te zien en te ervaren nu ook in mijn eigen land!

Naast al het negatieven ook iets positiefs

Er komt straks een wereld voor en na Corona aan, dat voelt iedereen. Hoewel corona een verschrikkelijke, emotionele en economische impact heeft op vele van ons, brengt het ons ook dichter bij elkaar. Laten we dat vasthouden, samen staan we sterker. Nu nog met 1,5 meter afstand, maar straks onlosmakelijk met elkaar verbonden. Help elkaar en hou dat vol.