Nieuws

Tips: houd je vrijwilligers betrokken!

Ben je benieuwd hoe je je vrijwilligers op een andere manier betrokken en actief kunt houden voor je organisatie? Lees hieronder onze tips!

 1. Zorg dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken!
 2. Hoe blijf je in contact met je vrijwilligers? Gebruik of start een Whatsapp-groep of telefooncirkel zodat je vrijwilligers elkaar kunnen blijven spreken, steunen en/of helpen. Je kan ook gezamenlijk online gaan lunchen, vrijdagmiddagborrelen of een teambuilding opzetten door middel van een online quiz of ander spel.
 3. Laat vrijwilligers meedenken over welk werk zij eventueel thuis kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan bellen met jullie doelgroep/deelnemers. Of neem contact op met onze adviseurs, we denken graag met je mee en brengen je wellicht op nieuwe ideeën.
 4. Misschien willen vrijwilligers zich inzetten voor anderen. Kijk of je deze hulp aan kunt bieden namens de organisatie, dat wekt vertrouwen en zorgt ook voor nieuwe contacten in de buurt/stad. Wil jij op een ‘ik bied mijn hulp aan’-lijst staan in Breda? Dat kan:
  Bel doordeweeks tussen 9.00 en 17.00 uur naar: 076 – 525 15 15
  In het weekend en ‘s avonds kun je dit formulier invullen.
 5. Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers? Let er dan op dat dit betrouwbare info is. Sommige berichten die op sociale media circuleren zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO. Wij hebben veel corona informatie per sector al voor je verzameld.
 6. En vergeet vooral niet om vrijwilligers, die zich tijdens deze bijzondere situatie toch inzetten, te bedanken!

Zo blijf je aan het werk! Onze tips:

 1. Heb je nu werkzaamheden die “corona-proof” zijn, bijvoorbeeld bellen, chatten of computerwerk, en zoek je juiste extra of specifieke hulp? Plaats ze als vacature op onze vacaturebank. Er zijn veel vrijwilligers die nu ‘tijd’ over hebben om iets te betekenen.
 2. Sluit je aan bij één van de lokale initiatieven om hulp te bieden. Wij hebben veel lokale initiatieven al voor je verzameld, misschien zit daar al iets tussen.
 3. Versterk je relaties met de buurt en organiseer digitale koffieochtenden of telefooncirkels.
 4. Ruim de locatie op. Hou hierbij wel de richtlijnen van het RIVM aan: niet teveel mensen in één ruimte, voldoende afstand van elkaar houden en regelmatig handen wassen.
 5. Wissel (digitaal en telefonisch) kennis uit met andere organisaties.
 6. Laat je vrijwilligers nieuwe kennis opdoen door gratis een online cursus te volgen!
 7. Storytelling is een mooie manier om je organisatie te promoten en vrijwilligers te werven. Je hebt nu tijd om die mooie verhalen van je vrijwilligers op te schrijven, zodat je ze later dit jaar kunt gebruiken, lees de blogs van onze adviseurs ter inspiratie.
 8. Ga aan de slag met dat fantastische idee, dat door tijdgebrek nooit is uitgewerkt. Zoek medestanders en brainstorm via Face time, Whatsapp of Skype.