Flexibele lidmaatschappen

In een aantal sporten staat het ledental van de sportverenigingen onder druk. De hedendaagse sporter is tegenwoordig meer en meer op zoek naar flexibele lidmaatschappen en mogelijkheden om te sporten. Diverse sportbonden en sportverenigingen spelen al goed in op behoefte van de multisporter. Onderstaand willen we jullie inspireren met voorbeelden van flexibele lidmaatschappen, welke op maat te implementeren zijn binnen de sportvereniging:

 • Trainingslid
  Bij teamsporten die op recreatief niveau worden beoefend is een wedstrijd spelen niet altijd meer aan de orde. De sportvereniging kan hierop inspelen door een ander soort lidmaatschap aan te bieden. De sportvereniging heeft niet te maken met de bondscompetitie en kan een interne competitie of trainingsavond opzetten tegen een voordeliger tarief.  
 • Kwartaal- en halfjaarlidmaatschap
  In veel takken van sport werken sportverenigingen met lidmaatschappen voor een heel seizoen of kalenderjaar. Met een kwartaal en- of halfjaarlidmaatschap kan een sportvereniging inspelen op zomer en winterperiodes met kortdurende lidmaatschappen. Verschillende sportbonden en daardoor sportverenigingen bieden mensen de mogelijkheid om in een zomer(vakantie)- periode voor drie maanden lid te worden van de sportvereniging. Een ideale manier om mensen kennis te laten maken met de sportvereniging.  
 • Strippenkaart
  Het slechts betalen voor het afnemen van een training of wedstrijd, bijvoorbeeld een (tien-) rittenkaart. Hiermee kan iemand (tien-) keer komen sporten wanneer het hem of haar uitkomt. De strippenkaart is een jaar geldig. Bij elke sportactiviteit wordt een strip afgetekend. 
 • Duo-lidmaatschap
  Met een duo-lidmaatschap is het voor twee leden mogelijk om samen als één volwaardig lid te spelen in een competitieteam. De Hockeybond experimenteert op dit moment met duo-lidmaatschappen. De gezamenlijke contributie is wat hoger dan een regulier lidmaatschap omdat de club voor beide leden aan de KNHB moeten afdragen. 
 • Teamcontributie
  Bij teamsporten (veelal op recreatief niveau) tellen de teams vaak relatief veel spelers (bijvoorbeeld 22). Dat maakt het voor individuele spelers vaak makkelijker om af en toe andere prioriteiten te stellen dan de wekelijkse competitiewedstrijd. Als club zijnde kan je hierop inspelen. Bijvoorbeeld door per team, contributie te vragen voor max 18 spelers, terwijl er 22 spelers mogen deelnemen aan het team. Voor maximaal vier extra spelers hoeft niet te worden betaald. 

Heb je vragen over flexibele lidmaatschapsvormen of wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op met één van onze adviseurs Sport & Recreatie.