Vrijwilligersacademie

Een levenlang leuk leren

1 op 1 studiemiddag Nationale Vrijwilligersdag

Jaarlijks worden op 7 december vrijwilligers in het zonnetje gezet. Deze extra aandacht verdienen ook de vrijwilligers binnen de gemeente Breda. Daarom organiseren we ook dit jaar een inspirerende middag met een dynamisch programma om het belangrijke werk van vrijwilligers te erkennen en waarderen. We gaan inspireren, geven ze handvatten mee en delen elkaars ervaringen!

Programma:

  • 12-13.00 inloop met soep en broodjes
  • 13.00 uur  inleiding/ gastspreker
  • 13.15 uur 1ste ronde cursussen
  • 14.15 uur pauze
  • 14.45 uur 2de ronde cursussen
  • 15.45 uur afsluiting

Beschrijving workshops

Workshop signaleren:
Heeft u weleens een niet pluis gevoel bij de cliënt waarbij u komt?
Is het huis rommeliger dan normaal? Wordt de uiterlijke verzorging slechter? Zomaar een kleine greep van verschillende signalen.
Wijkzuster Mariette Koolen van Surplus neemt u mee in de workshop Signaleren.
Na deze workshop heeft u meer zicht op verschillende signalen, maar vooral wat u kunt doen en mag doen met deze signalen.

Workshop dementie:
Hoe zie ik het verschil tussen vergeetachtigheid / Dementie / NAH / Depressie? Welke signalen zijn er en hoe kan ik hier mee omgaan? Op welke stoel mag ik zitten als vrijwilliger? Zomaar een aantal vragen waar Veronique Zoontjens van Stib tijdens de workshop Dementie op in zal gaan.

Workshop je rol als vrijwilliger:
Vrijwilliger zijn doen jet met plezier, passie of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar wat is dat nou: een vrijwilliger? Dit roept allerlei vragen op zoals: Wat ben je wel en wat niet, wat doe je wel en wat niet, wat wil je wel en wat wil je niet, wat verwachten anderen van jou? Van algemeenheden naar persoonlijke opvattingen en handvatten. Workshopleider: Corrie Marijnissen, adviseur bij MOOIWERK

Workshop ‘Omgaan met eigen grenzen en die van anderen’
Waar liggen je eigen grenzen in het contact met anderen? Dat kan per situatie verschillen. Het is afhankelijk van met wie je bent, waar je bent, wat er aan vooraf is gegaan en hoe je je voelt dat moment. En hoe zit het met grenzen van anderen? Kun je die aanvoelen en hoe ga je daarmee om? In deze workshop krijg je handvatten in het omgaan met je eigen grenzen en die van anderen. Workshopleider: Etienne de Bree, preventiedeskundige bij Indigo Brabant.

Workshop Interculturele Communicatie
Onze cultuur is van grote invloed op wie we zijn en hoe we met anderen communiceren. Wie bij mensen thuis komt met een andere achtergrond of cultuur zonder die vanuit de eigen ervaring te kennen, kan te maken krijgen met wederzijds onbegrip.  Hoe kun je dan met elkaar communiceren en elkaar écht verstaan? Twee trainers uit Syrië en Eritrea delen in deze workshop hun kennis van en ervaring met het leven tussen twee culturen.
Doel is:  effectiever communiceren in een interculturele omgeving.
Workshopleiders: 2 trainers van Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland

Workshop ethische dilemma’s
Van omgaan met euthanasie, niet reanimeren tot aannemen van geld of pasje
Elly Prinsen, eigenaar Levenslint

Tijd
12.00 tot 15.45 uur

Locatie
De Prins
Prinsenkade 25
4811 VB Breda

Parkeer specificatie 
I.V.M. beperkte parkeergelegenheid adviseren wij u om met de fiets of het openbaar vervoer te komen < De bus stopt recht voor de deur>. Indien u toch met de auto komt laat het ons dan z.s.m. weten via: vrijwilligersacademie@mooiwerkbreda.nl dan kan hier rekening mee gehouden worden i.v.m. reserveringen van de parkeergarage en uitrijkaarten.

december 7 @ 12:00
12:00 — 16:00 (4h)

4811 VB Breda, De Prins, Prinsenkade 25

Corrie Marijnissen, en vele andere

inschrijven