Vrijwilligersacademie

Een levenlang leuk leren

Basistraining Taalvrijwilligers – 4 bijeenkomsten

Ben jij een echte taalkanjer?

Ben jij goed in de Nederlandse taal en vind je het leuk om anderen te helpen? Zet jouw talent in en help een ander met het ontwikkelen van zijn of haar taalvaardigheid.

Deze cursus helpt je als vrijwilliger voldoende kennis en vaardigheden op te doen om anderen op de beste manier te helpen hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het geven van taallessen aan anderstaligen of laaggeletterden.

Programma
Deze cursus bestaat uit 4 modules:
1. Achtergronden en doelgroep: leerstijlen en niveaus:
Vrijwilligers maken kennis met verschillende leerstijlen, zodat zij hun begeleiding straks goed kunnen laten aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook raakt de vrijwilliger wegwijs in de verschillende taalniveaus.
2. Begeleiden bij lezen:
Leesstrategieën onderscheiden en toepassen. Oefenen met de begeleiding bij lezen in verschillende situaties (beginnende lezers, NT2-ers, etc). Kennismaking met de lees-en schrijfmethode Succes!
3. Begeleiden bij NT2:
Wat betekent het om een tweede taal te leren. Oefenen met het motiveren en versterken van de deelnemer: taal is een middel, de vrijwilliger is een coach.
4. Spreekvaardigheid NT2:
Oefenen met leervragen naar boven halen en die uit te werken naar oefeningen. Kennismaken met allerlei manieren om spreekvaardigheid te oefenen.

Opzet
De training bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur. Het is van belang om de gehele training te volgen in verband met samenhangende vaardigheden. Als deelnemer leer je tijdens de cursus met en van elkaar. De cursus wordt afgesloten met een certificaat Basistraining Taalvrijwilligers van de Stichting Lezen en Schrijven. Het certificaat wordt echter alleen uitgereikt wanneer de 4 verschillende modules zijn gevolgd.

Lesdata
Donderdagavond 17 januari 2019
Donderdagavond 24 januari 2019
Donderdagavond 31 januari 2019
Donderdagavond 07 februari 2019

Tijd
19.00 – 22.00 uur

Locatie 
Nieuwe Prinsenkade 25
4811 VC  Breda

Doelgroep
De vrijwilligerstraining is bedoeld voor personen die aan als vrijwilliger aan de slag gaan bij een organisatie die aangesloten is bij BredaTaal.
Weet jij niet zeker of jouw (toekomstige) organisatie, hierbij aangesloten is? Neem dan contact op met Stichting Lezen & Schrijven, Heleen van der Ham 06-21455752 helpt je verder.

Docent
Johan Roest

januari 17 @ 19:00
19:00 — 22:00 (3h)

4811 VC, Breda, Nieuwe Pinsenkade 25

Johan Roest