Let op phishing berichten bij sportverenigingen!

Phishing is een steeds vaker voorkomende, digitale manier om (persoons-)gegevens en geld te stelen. Criminelen doen dat via SMS, email maar ook via WhatsApp. Nepberichten kunnen voor de ontvanger heel relevant en betrouwbaar lijken, waardoor de ontvanger geneigd is erop in te gaan. Zo ontvangen sportbestuurders van clubs nog weleens goeddoordachte mails van criminelen, zogenaamd vanuit de secretaris, voorzitter of penningmeester. Het bericht lijkt dan vertrouwd, wat vervolgens niet altijd zo hoeft te zijn. Het is daarom belangrijk scherp te zijn op een aantal kenmerken. 

Kenmerken

Vaak mankeert er het één en ander aan de zinsbouw en is het mailadres van de afzender, waar dus een reply heengaat, anders dan het daadwerkelijke mailadres van bijvoorbeeld de secretaris. Wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid van een bericht of factuur, neem dan telefonisch contact op met de afzender van de mail. Zo weet jij zeker dat je te maken hebt met een bekende. Heb je twijfels bij een weblink, bestudeer de link dan nog eens zorgvuldig of check de link op www.checkjelinkje.nl.

Verhelpen en voorkomen

Het belangrijkste advies bij phishing is: reageer nooit op mails of sms’jes van banken en klik ook niet op een link in zo’n bericht. Banken vragen je nooit je bankpas op te sturen of in te loggen via een meegestuurde link. Op de website van de politie is nog meer informatie over de risico’s en het voorkomen van phishing te vinden.

Scroll naar top
X
X
X