MOOI MENS gezien! | #4 Fons | Mensen maken Nederland

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Fons Manders in de spotlights: een fotograaf uit Breda én: een bezige bij in het vrijwilligerswerk! Hij is actief bij maar liefst zeven (!) vrijwilligersorganisaties. ‘’Stilzitten niet mijn sterkste kant en dan doe ik graag iets waar een ander iets aan heeft.’’

 Zo, zeven organisaties! Wat voor vrijwilligerswerk doe je zoal?

‘’Mijn vrijwilligerswerk is vrij divers. Zo doe ik vrijwilligerswerk voor: K’nijn en Ko, de Dierenbescherming, de VoorleesExpress, het Taalmaatjes project, Buddy to Buddy en Vrij Leven.

Bij Stichting K’nijn en Ko fotografeer ik de konijnen voor de website. Dat is voor mij niet zoveel werk, maar ze zijn er daar zo ontzettend blij mee! Bij de Dierenbescherming inventariseer ik de hulpvragen, maar dit doe ik niet in mijn eentje hoor! Dit doen we samen met een hele hoop andere vrijwilligers.

Daarnaast lees ik voor aan een jongetje van vier jaar met een taalachterstand. Dit doe ik vanuit de VoorleesExpress. Ik ben ook een Taalmaatje! Ik geef Nederlandse les aan iemand waarvan Nederlands niet de moedertaal is. Dit helpt bij de integratie en zelfredzaamheid. Dit vind ik belangrijk en ben daarom ook een Buddy. Ik breng en haal ook nog mensen van en naar de creatieve dagbesteding als chauffeur van een busje. En daarnaast help ik ook nog mee in een voedselbos, genaamd Vrij Leven.’’

Hoe ben jij met MOOIWERK in aanraking gekomen?

‘’Alle activiteiten die ik doe, heb ik gevonden via MOOIWERK en Breda Voor Elkaar. Ik heb in maart ook nog meegedaan met jullie Vrijwilligersweek! Toen heb ik contact gehad met iemand van het Vrijwilligersteam om te kijken voor nóg meer vrijwilligerswerk.’’

”Ik vind de sociale contacten die het vrijwilligerswerk me opleveren, echt het allerleukst”

Wat vind je het leukst aan al dit vrijwilligerswerk?

‘’Ik doe dit vrijwilligerswerk omdat ik belangstelling heb voor buitenlandse culturen én ik ben een dierenliefhebber! Daarnaast is stilzitten niet mijn sterkste kant en dan doe ik graag iets waar een ander iets aan heeft. Ik vind de sociale contacten het leukst aan mijn vrijwilligerswerk; daar heb ik mijn vrijwilligerswerk ook op uitgezocht.’’

Heeft corona nog invloed op je taken bij de organisaties?

‘’Ondanks corona gaat mijn vrijwilligerswerk wel gewoon door. Het levert natuurlijk wel de nodige beperkingen op, want je moet je aan allerlei regels houden.’’

Zou je nog iets willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

‘’Voor de mensen die geen werk meer hebben of die tijd over hebben, is er werk genoeg! Er is van alles te doen in onze stad. Dat veel klusjes zich niet vertalen in geld, betekent niet dat ze waardeloos zijn.’’

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Henk die al sinds 1990 vrijwilliger is bij Atletiekvereniging Sprint.

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar top
X
X
X