Verhoging vrijwilligersvergoeding 2023

vrijwilligersvergoeding

Let op! In 2023 zijn de maximale bedragen voor de vrijwilligersvergoeding verhoogd. Het bedrag dat vrijwilligers maximaal mogen ontvangen is nu € 1.900,- per jaar en € 190,- per maand. Dit komt neer op € 5,00 per uur. 

Wat moet je weten?

De vrijwilligersvergoeding wordt ook wel ‘vrijwilligersregeling’ genoemd. In tegenstelling tot wat mensen denken, is de de vrijwilligersvergoeding géén betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Wat is het dan wel? De vrijwilligersvergoeding is bedoeld als vergoeding van onkosten. Denk hierbij aan reiskosten en vergoedingen in een andere vorm dan geld (natura).

Een vrijwilliger hoeft geen belasting over deze vergoeding te betalen als het financieel en in natura onder de € 190,- per maand en € 1.900,- per jaar blijft. In 2022 en 2021 was dit € 180,- en € 1.800. Dan moet de vrijwilliger deze kosten wel echt hebben gemaakt. Pas op dat moment, hoeft geen belasting betaald te worden over de vergoeding. Goed om te weten: de bedragen zijn per vrijwilliger, ook als hij/zij bij meerdere organisaties zijn vrijwilligerswerk doet.

De voordelen

Het grote voordeel van deze regeling: zolang je onder dit bedrag blijft, hoef je als organisatie of vrijwilliger niets aan te tonen. Je hoeft dus geen van beiden urenadministratie bij te houden of bonnetjes te laten zien. De ontvangen bedragen hoef je ook niet door te geven aan de Belastingdienst.

Nog vragen?

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle regels. Kijk op de website van de belastingdienst of op de website van het NOV. Heb je nog vragen? Laat het ons weten en stuur een mail naar advies@mooiwerkbreda.nl!

Scroll naar boven
Scroll naar top