Help vanuit huis!

Samen tegen Corona

MOOIWERK vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te blijven. Moet je toch de deur uit? Houd dan voldoende afstand! Helaas kun je ook beter niet op bezoek gaan bij bijvoorbeeld je opa of oma. En ook veel vrijwilligerswerk kan helaas niet doorgaan. Toch kun jij ook iets doen!

Wat kan ik doen?!

In ons mooie Breda en de rest van het land ontstaan en bestaan allerlei prachtige initiatieven. Zo kun je zonder dat je sociaal contact aangaat, toch iets doen voor een ander! Ook zijn er een aantal organisaties die jouw hulp (vanuit huis) kunnen gebruiken! Hieronder een overzicht.

Er zijn heel veel mensen die iets willen doen voor een ander. Wil jij ook iets doen? Meld je dan aan als vrijwilliger! Ga op zoek naar een leuke klus bij een vrijwilligersorganisatie of sportvereniging!

Meer informatie voor vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen? 

Informatie voor sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties
We houden onze contacten bij organisaties en clubs op de hoogte via onze nieuwsbrief. Deze vind je hier.

Informatie voor iedereen
Betrouwbare en duidelijke informatie is altijd belangrijk. Nu nog meer dan anders. Daarom heeft de Rijksoverheid speciale communicatiemiddelen ontwikkeld voor laaggeletterden en anderstaligen.

Informatie vanuit Gemeente Breda
De Gemeente Breda houdt je hier op de hoogte.

Informatie over onze cursussen & bijeenkomsten
Alle cursussen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni afgelast. Je vindt hier een opsomming over welke cursussen het gaat. Gelukkig kunnen we wel online cursussen aanbieden aan Bredase vrijwilligers. Klik hier voor een overzicht & inschrijven.

Organisaties: plaats een vacature!
Als organisatie kun je zoals je gewend bent vacatures plaatsen.
Heb je echter een speciale coronahulp-vacature? Of een vacature die vanuit huis gedaan kan worden? Plaats deze dan eerst op de vacaturebank. En mail daarna naar vacaturebank@mooiwerkbreda.nl. Dan zorgen wij dat je klus o.a. hieronder extra aandacht krijgt!

Individu:
Kun jij als Bredanaar behorend tot de risicogroep hulp gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij onze partner: Zorg voor elkaar Breda. Bel van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur naar 076 – 525 15 15.

Aandacht voor elkaar

BREDA, IK HOU VAN JOU

Hou je ook zoveel van Breda? Hang dan de Breda, ik hou van jou!-poster voor je raam! Daarmee maken we de verbondenheid zichtbaar en delen we de liefde voor onze stad. De buddy’s van Buddy to Buddy houden ontzettend van Breda!

ZWAAI ACTIE

We blijven allemaal zoveel mogelijk binnen. Toch loop je vast even een klein rondje door je wijk. Zwaai dan even naar de buren die ook verplicht binnen zijn. Een klein gebaar, kan veel betekenen!

BAKKIE TROOST

Wil jij iemand een hart onder de riem steken? Geef hem of haar dan op! Wie weet komen de 2 riksja’s inclusief een humoristische muziektheatershow wel naar deze straat! 

#OPAAPP

Naast een brief schrijven via Kletsmajoor, kun je ook gezellig een belletje plegen! Young Impact heeft een tof stappenplan opgesteld. Maak een groepsapp met je vrienden aan en deel (als dat mag!) de nummers van de opa’s en oma’s. Lees snel verder!

EVEN BELLEN?

Voor veel ouderen worden de dagen nog stiller. Help jij de eenzaamheid doorbreken? Laat dan je nummer achter! Curio zorgt dat jouw nummer op een kaartje terecht komt bij een zorglocatie!

WAAR KOM JIJ VANDAAN?

Vertel aan de hand van Google Earth waar jij opgegroeid bent. Welke plekken zijn speciaal voor jou? Social Work studenten koppelen ouderen aan jongeren en geven je uitleg! Meedoen? Mail naar: xlaurax_97@hotmail.com.

Help in je wijk

BOODSCHAPPY

Woon jij rondom de Middellaan? Dan kun je via dit initiatief helpen booschappen te doen voor mensen die het niet zelf kunnen.
Don’t worry, BoodscHappy!

NEXTDOOR-APP

Wil je weten of jij boodschappen kunt doen voor een ander? Een pakketje ergens kunt ophalen? Of op een andere manier hulp kan bieden? Ook op momenten zoals nu is de Nextdoor-app erg handig!

BUUR4BUUR

In Zandberg-West organiseert of biedt Buur4Buur de hulp die nodig is. In elke straat is er een contactpersoon te vinden. Herkenbaar aan vierkante bordje met daarop het Buur4Buur-logo.  

BESTE BUUR

Wil je iets doen voor een ander? Dan kun jij je melden bij Zorg voor elkaar. Of je print deze leuke ‘Beste buur’-kaartjes uit en gooit ze in de brievenbus bij je buren! 

BERENJACHT

Heb jij nog een knuffelbeer thuis liggen? Zet deze dan voor je raam! Ouders die met kinderen toch even een frisse neus halen, kunnen dan op jacht! Houd wel 1.5 meter afstand, ook van de beer 🐻

Handen uit de mouwen!

HUISWERKBEGELEIDING

Elke werkdag tussen 13.00 en 15.00 vindt er een Zoom-meeting plaats. Hart voor Breda Noord wil daarmee leerlingen extra ondersteunen met leren! Kun jij hulp bijles bieden? Mail dan!

EXTRAHANDENVOORDEZORG

Heb jij vroeger in de zorg gewerkt? Of heb je een opleiding in de zorg gedaan? Dan ben jij op dit moment hard nodig! Wil je weten of jij iets kan bijdragen? Kijk dan hier en schrijf je in!

THUISSCHOOLMAATJE

Niet voor alle 12 tot 18-jarigen is het volgen van thuisonderwijs gemakkelijk. Juist voor hen is het belangrijk om extra aandacht te krijgen. Hoe? Door 3x per week een half uur te bellen!

BREDABUDDY

Wil jij iets betekenen voor Bredanaars in vitale beroepen? Denk aan boodschappen doen, hond uitlaten en maaltijden aanbieden. Stuur een mailtje naar: bredabuddy@gmail.com

FACEBOOK & TWITTER

Op Facebook & Twitter worden hulpvragen gesteld. Maar er wordt ook hulp aangeboden!
Check hier de Facebook-pagina Coronahulp Breda! Of volg #coronahulp op Twitter.

ONLINE OEFENEN MET TAAL

Ben jij goed in de Nederlandse taal? En wil je een ander (online) helpen? Of geef je al ondersteuning hierin, maar weet je niet hoe je dat online kan doen? Het Taalhuis van Nieuwe Veste helpt je op weg!

Doneren

GEEF BLOED

De bloedbank is gewoon open en kan je hulp gebruiken! Er zijn natuurlijk wel extra veiligheidsmaatregelen getroffen! Lees hier meer hoe jij kan helpen.

DONATIE VOOR RODE KRUIS

Kun jij een paar euro missen? Of heb je nog hulpmiddelen liggen? Doneer aan het Rode Kruis! Klik hier voor het doneren van beschermings-middelen. Klik hier voor een gelddonatie.

DONEER EEN GEBAKJE

De zorg en het onderwijs staan in de vuurlinie door het Corona-virus. Via de Boerschappen kun je ze een kleine hart onder de riem steken! Hoe? Doneer een lekker gebakje!

 

DONEEREENMONDKAPJE.NL

Momenteel verbruikt de zorg 100.000 mondkapjes per dag. Dit aantal neemt toe! Doneer dan aan doneereenmondkapje.nl. Met dit geld zorgen zij voor de noodzakelijke spullen!

CORONACOLLECTIE

Stadsarchief Breda roept alle Bredanaars op om mee te bouwen aan een erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in de stad. Doneer jouw afbeeldingen of filmpjes!

#STAYSTRONG

Door dit armbandje te kopen, draag je een steentje bij in de strijd tegen corona. De volledige opbrengst van de bandjes wordt namelijk, na aftrek van de kostprijs, gedoneerd aan het Rode Kruis.

Aandacht voor jezelf

CORONACTIEF -BREDA ACTIEF

Onze collega’s van Breda Actief helpen je graag met gymlessen vanuit huis, workouts voor de ouders en tips hoe je Corona kan uitleggen aan je kids. Bekijk het hier!

ONLINE CURSUSSEN

Tot 1 juni gaan al onze cursussen niet door. Gelukkig kunnen we vrijwilligers wel online cursussen aanbieden! Deze volg je waar en wanneer je maar wilt. Bekijk ze hier.

MEDITEREN

Door online meditatie op di 9.30 uur, word je begeleid contact te maken met jezelf. Van daaruit ga je ontspanning en innerlijke rust te voelen. Geef je op voor zo 12.00 uur door te mailen naar: lidwinevandelaarschot@ziggo.nl

KOFFIE-UURTJE

Elke ochtend van 11.30 uur tot 12.15 uur is er een gezellige live stream via Facebook. Inclusief verzoeknummertjes! Speciaal voor mensen met een beperking.

WORKOUT AT HOME

Dat de sportscholen gesloten zijn, betekent niet dat je niet kan sporten. Meerdere sportscholen geven je oefeningen en tips om toch in beweging te blijven. Je vindt ze hier in het artikel van indebuurt!

HEIMWEE TV

Tip voor je opa & oma! Elke weekdag tussen 9.00 en 17.00 uur zendt NPO2 klassiekers uit! Regelrecht uit het archief. Van Zeg ‘ns Aa tot TV Monument. Van Oppassen!! tot Voor de vuist weg.

(MEDITATIEF) SCHILDEREN

Elke ma, wo en vr van 9.30 uur tot 11.00 uur. Aan de hand van een begeleide meditatie schilder je in stilte jouw ervaring. Geef je op voor zo 12.00 uur door te mailen naar: lidwinevandelaarschot@ziggo.nl