Mindset

 

Je mindset bestaat uit een set van overtuigingen. Deze heb je meegekregen vanuit je opvoeding, ervaringen die je opgedaan hebt, je vrienden, het nieuws en alles wat er om je heen gebeurt. Overtuigingen heb je over allerlei onderwerpen en voelen voor jou als waarheid. Ze bepalen hoe jij in het leven staat. Overtuigingen kunnen je helpen, maar ze kunnen je ook tegenwerken.

Hoe werken overtuigingen?

Bij de overtuigingen die hebt opgedaan in het leven horen gedachten. Deze gedachten roepen een gevoel op en ze bepalen je acties. De acties die je onderneemt bepalen het resultaat. En heel vaak zal het resultaat een bevestiging zijn van je overtuigingen.

Overtuigingen => Gedachten => Acties => Resultaat

Een voorbeeld:

  1. Overtuiging: Vrijwilligers werven is moeilijk
  2. Gedachte: Ze komen toch niet
  3. Actie: Een weinig inspirerende vacature
  4. Resultaat: Er komt niemand op je vacature af (bewijs dat je gelijk had)

Overtuigingen ombuigen

Gelukkig kun je overtuigingen veranderen. Op je gedachten heb je namelijk invloed. Daarom is het goed om je bewust te worden van je gedachten. Als je ze herkent kun je ze vervolgens gaan weerleggen met bewijzen. Bijvoorbeeld door te luisteren naar verhalen van vrijwilligers die het geweldig vinden om bij jou vrijwilligerswerk te doen.

Opdracht

Pak het werkboek erbij en schrijf op welke gedachten en overtuigingen jij bij jezelf herkent. Zoek vervolgens naar manieren om je overtuigingen om te draaien zodat ze je wél gaan helpen.

Scroll naar boven