Test jezelf

Wat voor vrijwilliger ben jij?

Met deze test krijg je meer inzicht in het soort MOOIWERK dat bij jou past.

De test bestaat uit drie onderdelen, namelijk;

  • Deze introductie en het ingeven van je contactgegevens. Die hebben we nodig om je aan het einde van de test de resultaten toe te kunnen sturen.

  • Drie pagina's met elk 12 vragen/stellingen die je met JA of NEE kunt beantwoorden. De vragen gaan over je interesses, je voorkeuren en je kwaliteiten.

  • Op de laatste pagina vind je jouw score met een uitgebreide beschrijving van het soort MOOIWERK dat bij je past.

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten over de mogelijkheden die er zijn om vrijwilligerswerk te doen? Neem dat contact met ons op, wij staan klaar om je te helpen. Je kunt natuurlijk ook rechtsonder met de groene knop "kunnen we je helpen?" een vraag of bericht sturen. Met de oranje knoppen "volgende" en "vorige" onder aan de pagina kun je door de test bladeren.

Laten we beginnen met hieronder je contactgegevens in te vullen.
Aanhef
  • - aanhef -
  • mevrouw.
  • heer
  • deelnemer
Voornaam
Achternaam
E-mailadres

Jouw interesses

Welke dingen vind jij leuk om te doen?


Hieronder zie je een lijst met allerlei klussen en activiteiten.
Selecteer met JA de activiteiten die je leuk vindt om te doen of die je wel eens zou willen proberen.
Selecteer met NEE die activiteiten die je beslist niet zou willen doen.

Een cursus laminaat leggen volgen

Meedoen in een politieke discussie

Een lezing over kunst bezoeken

Met anderen een activiteit organiseren

Iemand helpen met het schrijven van een brief?

Op kleine kinderen passen.

Muziek maken

De financiële administratie bijhouden

Een cursus "hoe presenteer ik mijzelf" volgen

Een tuin aanleggen

Wetenschappelijke artikelen lezen

Iemand wegwijs maken in de stad

Jouw voorkeuren

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?


Selecteer met JA de activiteiten waar je enthousiast van wordt of die je graag eens zou willen proberen.
Selecteer met NEE die activiteiten die je niet aanspreken.

Groepen rondleiden in een museum

Sportactiviteiten begeleiden

Met jongeren een toneelproductie maken

Dieren verzorgen op een kinderboerderij

Kaartjes verkopen bij een theater

Verwaarloosde dieren opvangen

Ouderen helpen bij de omgang met computers

Op school helpen met creatieve activiteiten

Journalist zijn voor een amateur radio-omroep

Het lesmateriaal van een cursus ordenen

Een tweedehandswinkel helpen opzetten

Koffie schenken in een buurthuis

Jouw kwaliteiten

Welke stelling past bij jou?


Selecteer met JA de uitspraken die bij je passen en waarin jij je herkent.
Selecteer met NEE die uitspraken die je niet van toepassing vindt.

Ik heb veel fantasie

Ik regel zaken altijd goed en volgens plan

Ik ben in staat om anderen te overtuigen

Stilzitten is niets voor mij

Ik verdiep me graag in actuele onderwerpen

Ik weet mensen vrij snel op hun gemak te stellen

Wat ik weet draag ik graag uit

Ik luister graag naar anderen

Ik ben een echt gevoelsmens

Ik maak af waar ik aan begin

Ik ben een vlotte prater

Ik hou van regelmaat en structuur

De uitslag

Herken jij je in jouw score op de zes typen vrijwilligers?


In deze test herkennen we zes typen vrijwilligers. Hieronder vind je die zes typen met het aantal punten die jij bij het invullen aan elk type hebt gegeven. De typen met de hoogste scores geven aan hoe jij te karakteriseren bent.

Type

Score

Beschrijving

Praktisch

0- punten
... vindt het leuk om met gereedschappen te werken. Ook de verzorging van planten en dieren hoort bij de interesse van dit type. Het praktische type heeft een goed technisch inzicht. Je bent meer een doener dan een denker en werkt liever alleen dan samen met anderen. Dit type is verder bescheiden, stabiel en volhoudend. Vooral activiteiten waarbij de handen uit de mouwen kan worden gestoken spreken dit type aan.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: dieren verzorgen op een kinderboerderij, decors bouwen voor een amateurtoneelvereniging, tweedehands artikelen repareren, tuinonderhoud bij de moestuin in de buurt, reparaties en kleine klussen bij ouderen, systeembeheerder zijn bij een dagactiviteitencentrum..

Denker

0- punten
... ...probeert alles te onderzoeken en te begrijpen. Het intellectuele type houdt van boeken lezen en van schrijven. Je bent meer theoretisch dan praktisch ingesteld. Dit type is goed in wetenschappelijke en vaak ook wiskundige activiteiten. Het intellectuele menstype werkt vaak liever alleen dan met anderen. Enkele andere eigenschappen van dit type zijn: systematisch, kritisch, nauwkeurig en verstandelijk.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: informatie documenteren, lesmateriaal ontwikkelen, onderzoek verrichten voor een belangenorganisatie, mensen rondleiden in een museum, voorzet geven voor het opstellen van het vrijwilligersbeleid, projectplannen schrijven en subsidieaanvragen opstellen.

Creatief

0- punten
... Vindt het leuk om vrije en creatieve dingen te doen, die niet volgens allerlei vaste regels verlopen. Je bent iemand die graag knutselt, tekent of muziek maakt. Een paar persoonlijkheidseigenschappen van het creatieve type zijn; fantasierijk, impulsief en zeker orgigineel. Je vindt passende activiteiten vooral in de beeldende kunst, muziek en literatuur.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: kinderen schminiken, vragen opstellen voor een museumspeurtocht, folders ontwerpen, een muziekbandje begeleiden in een psychiatrisch centrum, samen met jongeren een televisieprogramma maken, het verenigingsblad samenstellen, creatieve (kinder)activiteiten in een asielzoekerscentrum opzetten, kostuums maken voor een toneelclub, meewerken aan een cultureel festival.

Sociaal

0- punten
... ...werkt graag met andere mensen en kan dit ook goed. Het sociale type weet eigen gedachten en gevoelens goed onder woorden te brengen en luistert graag naar anderen. Het sociale type is meestal niet technisch. Deze mesnen gedragen zich over het algemeen begripvol, vriendelijke, behulpzaam en idealistisch. Verder zijn ze tactvol, zorgzaam en sterk op de ander gericht. Met name activiteiten waarbij samenwerking en het helpen van anderen vooropstaan streken het sociale type erg aan.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: voorlezen aan blinden, een kookcursus geven aan jongeren, receptionist van een dienstencentrum, een voetbalteam begeleiden, buddy zijn voor een statushouder, voorlichting geven aan ouderen thuis, bestuurslid zijn van een vrijwilligersorganisatie, bardienst draaien bij een sportclub, telefonisch hulpverlenen.

Ondernemend

0- punten
....houdt van leidinggeven en organiseren. Met overtuiging weet dit type de omgeving enthousiast te krijgen. Organisatietalent is een tweede natuur voor het ondernemende type en uitdagingen worden niet uit de weggegaan. Dit type vrijwilliger is een doener, geen denker. Het ondernemende type is ambitieus, dominerend, gezellig en optimistisch. Activiteiten die bij dit type passen zijn economisch, politiek of organisatorisch van aard. Dit type wordt aangetrokken door leidinggevende en bestuurlijke functies.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: een wereldwinkel helpen opzetten, contactpersoon zijn van een maatschappelijke organisatie, deelnemen aan een adviescommissie, een groep vrijwilligers begeleiden, een sponsorplan helpen opzetten en uitvoeren, een evenement organiseren.

Nauwkeurig

0- punten
....houdt van duidelijkheid en geordende activiteiten. Het nauwkeurige type vindt het vervelend als dingen chaotisch en rommelig zijn. Dit type beschik over administratieve vaardigheden, is volhoudend en treed niet gauw op de voorgrond. Het nauwkeurige type houd van een precieze en systematische aanpak. Deze mensen vinden we vaak op administratieve, ambachtelijke of secretariële functies.

Voorbeelden van dit soort activiteiten in het vrijwilligerswerk zijn: de boekhouding bijhouden van de organisatie, spullen ophalen en bezorgen voor een kringloopwinkel, verkoopmedewerker zijn bij een museum, assisteren in een bibliotheek, documentalist zijn van een politieke organisatie, magazijnmedewerker bij een vereniging, secretarieel werk verrichten in een het bestuur van een ouderenbond.