Een vrijwilligersvacature heeft een aantal vaste onderdelen. Elk onderdeel heeft een eigen doel en helpt om een potentiële vrijwilliger verder te laten lezen. Hierbij zullen mensen ook stoppen met lezen en dat is prima. Je wilt namelijk het liefst mensen bereiken die goed passen bij het vrijwilligerswerk dat je te bieden hebt.
De titel is het eerste dat iemand ziet van een vacature. Vaak is dat op een vacaturewebsite waar nog tien andere titels staan. Daarom moet hij prikkelen en mensen nieuwsgierig maken. Er zijn verschillende manieren om een titel te laten opvallen. Je kunt er een vraag van maken, getallen in verwerken of een gekke twist geven.
De inleiding bestaat uit de eerste twee of drie regels van de vacature. Op sommige vacaturewebsites worden deze getoond in de lijst met vacatures. Het is dus belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Niets zo dodelijk als een saaie intro na een opvallende titel. De inleiding is de brug van titel naar de ‘echte’ inhoud. En daarmee bedoel ik dat hij mooi moet aansluiten op de titel en toch al iets meer duidelijk mag maken over het vrijwilligerswerk.
Dit is de plek waar je al je praktische informatie kwijt kunt. Natuurlijk wel op een positieve en aantrekkelijke manier. Wat gaat iemand precies doen, waarom is het belangrijk en welke waarde krijgt iemand eruit? Het beste effect bereik je als iemand zichzelf kan zien in het vrijwilligerswerk. Want dan komt het gevoel er weer bij en kan iemand bepalen of het wel of niet bij hem past.
Wat ik het profiel noem, zijn de vaste lijstjes die je onder een vacature ziet. Wat zoeken wij en wat bieden wij? Door de titels van deze opsommingen en ook de opsommingen zelf zo aantrekkelijk mogelijk te omschrijven houd je het gevoel vast. Zie het als een checklist waarin je ook nog wat twijfels kunt wegnemen. Het profiel wordt altijd afgesloten met een ‘call-to-action’ oftewel een vraag om actie: ‘Bel snel’ of Nieuwsgierig? Mail naar…’. Zo laat je mensen zien wat de volgende stap is.
Gebruik de voorbeelden in het werkboek om zinnen op te schrijven die je kunt gebruiken in je vacature. Speel er een beetje mee en schrijf al je ingevingen op, ook als ze gek lijken. Creativiteit komt vrij bij associëren, dus laat je fantasie gaan in deze oefening.
Masterclass: In de masterclass gaan we uitgebreid aan de slag met het schrijven van de vacature. Geen probleem dus als het nog niet helemaal lukt.