Ontmoet onze adviseurs

Enzo
Sport & Recreatie
Annemiek
Kunst & Cultuur
Marije
Natuur & Milieu; Zorg & Gezondheid
Pim
Sport & Recreatie
Robin
Sport & Recreatie
Stéphanie
Onderwijs & Educatie; Welzijn

Advies & Tools

Onze adviseurs staan graag voor je klaar! Je kunt ze vragen mee te denken over onder andere de onderstaande onderwerpen. Daarnaast is er ook sectorspecifieke informatie. Klik daarvoor op de juiste sector bovenaan deze pagina.

Ook voor vrijwilligers is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Tenslotte kan er tijdens het vrijwilligerswerk altijd iets gebeuren. Ben je actief als vrijwilliger of mantelzorger in de gemeente Breda? Dan ben je voor schade die ontstaat tijdens het verrichten van je vrijwilligerswerk automatisch verzekerd via de vrijwilligersverzekering die de gemeente Breda heeft afgesloten. Je hoeft je hier als vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie niet voor aan te melden en ontvangt ook geen polis. De kosten voor deze verzekering worden betaald door de gemeente Breda.

Lees hier meer >>

Iedereen, ook kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een beperking willen graag sporten en spelen, zonder in aanraking te komen met ongewenst gedrag. Ook voor de vrijwilligers binnen je organisatie is het fijn werken als je zorg besteedt aan een veilige en prettige omgeving. Bovendien wil je als vrijwilligersorganisatie of sportvereniging incidenten en aansprakelijkheidskwesties zoveel mogelijk voorkomen. Daarom is het goed om stil te staan bij de vraag of jouw organisatie sociaal veilig is.

Lees hier meer >>

Een ‘eigen’ of gedeelde plek om andere mensen te ontmoeten en leuke dingen te doen: voor vrijwilligersorganisaties en sportclubs is de accommodatie vaak een tweede huis. Daarnaast betekent het ook vaak een grote kostenpost op de begroting. De adviseurs van MOOIWERK coachen je om je accommodatie zo goed mogelijk te gebruiken. Om er alles uit te halen. Om anders te durven kijken en denken. Een accommodatie die past bij de visie van je club of organisatie. Samen kijken we naar de mogelijkheden en onderzoeken we nieuwe kansen.

Voor vragen over de huur en het onderhoud van je accommodatie, kun je in de meeste gevallen terecht bij de gemeente. Meer informatie.

Duurzaam en gezond
De laatste jaren besteden organisaties steeds meer aandacht aan een duurzame en/of gezonde accommodatie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of ledverlichting op het terrein. Of aan het verkopen van een gezonde snack. Wil je meer weten over hoe jij jou organisatie gezonder en vitaler kan maken? 

Lees hier meer >>

Onze samenleving verandert en dat gaat steeds sneller. Voor vrijwilligersorganisaties is het belangrijk om hierin mee te gaan. Het is goed om af en toe stil te staan bij de missie, visie en ambitie. Wat zijn je doelen? Doe je de juiste dingen? En werken jullie samen met de juiste mensen en organisaties?
De adviseurs van MOOIWERK coachen Bredase vrijwilligersorganisaties om zich te blijven ontwikkelen. We maken een analyse, bepalen samen doelen en strategie. Zo kan de organisatie met ons advies een actieplan maken. Ook tijdens de uitvoering van dit actieplan blijven we coachen en adviseren.

Met een team vrijwilligers van verschillende achtergronden, vaardigheden en voorkeuren bereik je vaak de beste resultaten. Daarom is het slim om te kijken naar de diversiteit van vrijwilligers. De adviseurs van MOOIWERK adviseren hierover. We dagen je uit om je organisatie actief open te stellen voor vrijwilligers met verschillende achtergronden en leeftijden.

Inspiratie

De laatste jaren besteden organisaties steeds meer aandacht aan een duurzame en/of gezonde accommodatie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of ledverlichting op het terrein. Of aan het verkopen van een gezonde snack. Wil je meer weten over hoe jij jou organisatie gezonder en vitaler kan maken? 

Lees hier meer >>

Leden vormen de basis van veel vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen. Ze brengen gezelligheid met zich mee, zetten zich in voor de club, zorgen voor een goede sfeer, regelen en organiseren van alles en betalen contributie of lidmaatschap. Allemaal onderdelen die bijdragen aan een leuke, gezonde organisatie.

De adviseurs van MOOIWERK geven advies over ledenbehoud- en werving. Samen kijken we door de ogen van een (nieuw) lid naar je organisatie. Waar zijn ze naar op zoek? Wat hebben ze nodig? Waar kun je nieuwe leden vinden? We kijken waar je organisatie goed in is én wat er beter kan. We coachen je organisatie tijdens dit proces en helpen je bij het zoeken én vinden van nieuwe mogelijkheden.

Lees hier meer >>

De adviseurs van MOOIWERK helpen vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen om samenwerkingskansen te verkennen. Daarnaast zijn we aanjager in het opzetten van netwerken. We leggen verbinding met andere organisaties binnen je eigen sector, je eigen wijk of op basis van een actueel thema.

Succesvolle voorbeelden

  • Voetbalclubs in Breda werken samen aan het thema: Sportiviteit en Respect.
  • Kunst- en cultuurorganisaties werken samen aan een vrijwilligersbeleid.

Door samen te werken kunnen deze organisaties veel beter doen wat ze willen: beter dan dat ze het ieder voor zich kunnen!

Samenwerking rondom Sociale Veiligheid & Sportiviteit en Respect
Met een aantal verenigingen en organisaties werken we samen aan sociale veiligheid/sportiviteit en respect. Zo hebben de voetbalclubs in Breda een convenant gesloten om samen te werken aan sportiviteit en respect in het Bredase voetbal. Zo ook de hockey- en de volleybalclubs. Deze samenwerkingen zorgen voor continuïteit en uitwisseling. MOOIWERK kan ondersteunen om een degelijke samenwerking op te zetten.

Voor verenigingen en stichtingen is het vaak een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen. Er zijn verschillende manieren om aan (extra) geld te komen voor je organisatie of voor specifieke activiteiten.

De adviseurs van MOOIWERK helpen je bij het vinden van de juiste financiering voor je organisatie of sportvereniging. Maar ook hoe je financiering kunt krijgen voor een project of speciale activiteit. We adviseren je bij de aanvraag van een subsidie of het aanschrijven van een fonds. En we denken met je mee bij het opstellen van een goed sponsorplan.

Lees hier meer >>

Veel vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen zijn op zoek naar vrijwilligers. Maar de vrijwilligers die je als club al hebt, wil je natuurlijk ook behouden! Een belangrijke manier om vrijwilligers bij je organisatie aangesloten te laten zijn, is door ze te waarderen. Hiervoor zijn er verschillende manieren te bedenken!

De adviseurs van MOOIWERK helpen je bij het vinden van de juiste vorm van waarderen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Waardering vanuit de gemeente Breda
In tegenstelling tot voorgaande jaren, is het met ingang van 2019, niet meer mogelijk voor vrijwilligersorganisaties om gratis consumpties voor hun vrijwilligers via ons aan te vragen. Vanaf 2019 kiest de gemeente namelijk voor andere vormen van waardering. Denk hierbij aan (werk)bezoeken door het college en de raad, maar ook aan het project Smaakmakers Breda.

Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier!

De adviseurs van MOOIWERK adviseren Bredase vrijwilligersorganisaties en sportclubs hoe je anders én nog beter met vrijwilligers kunt werken. We dagen je uit om na te denken over wat jij vrijwilligers te bieden hebt en om je te verplaatsen in wat een vrijwilliger graag wil en nodig heeft in plaats van andersom.

Waar kunnen wij mee helpen?
Vragen waarbij onze adviseurs jou kunnen helpen zijn:

  • Vrijwilligersbeleid
  • Vinden van nieuwe vrijwilligers
  • Begeleiden en behouden van vrijwilligers
  • Waarderen van vrijwilligers
  • Afscheid nemen van vrijwilligers

Bekijk hier de filmpjes over de 7 B’s, gemaakt door de adviseurs.

Als vereniging of stichting krijg je te maken met verschillende wetten en regels. De adviseurs van MOOIWERK kunnen je helpen met eenvoudige juridische vragen. Bij complexere vragen verwijzen we je door naar het juridisch loket of een jurist/advocaat, waar mogelijk uit ons eigen netwerk.

Lees hier meer >>

Hoe je plaats je een vacature? En hoe schrijf je de beste vacaturetekst? Probeer in je achterhoofd te houden waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Wat zoekt de vrijwilliger? Zorg dat een vacature kort, duidelijk en volledig is. Probeer persoonlijk en actief te schrijven.

Aan de hand van invulvelden kun jij een vacature plaatsen!

Oktober, 2020

Scroll naar top
X
X
X