Deze cursus bestaat uit vijf modules met daarin meerdere lessen. Elke module begint met een video waarin Annemiek en Heleen uitleg geven en discussiëren over de module. Dit helpt je om meer inzicht te krijgen in nut en noodzaak van de onderwerpen in het beleid.
De lessen bestaan uit tekst en een opdracht met vragen die je kunt beantwoorden. Met het beantwoorden van de vragen vul je meteen je vrijwilligersbeleid. Bij de meeste lessen zijn er ook voorbeelden of formats beschikbaar die je helpen bij de uitvoering van het vrijwilligersbeleid.
Er zijn drie momenten dat we elkaar live ontmoeten. De sessies worden opgenomen en de opnames komen in de leeromgeving te staan dus kun je terugkijken. De bijeenkomsten zijn via Zoom. We gebruiken voor elke bijeenkomst dezelfde link en wachtwoord:
https://us02web.zoom.us/j/9374018346
Wachtwoord: mooiwerk
Verder zijn de adviseurs van MOOIWERK twee weken lang beschikbaar om je te helpen en te inspireren. Dus loop je ergens tegenaan of vind je een opdracht lastig? Stel je vraag in de cursusomgeving of mail naar advies@mooiwerkbreda.nl .
Je houdt tot 31 juli toegang tot alle inhoud.
Zoek binnen de organisatie naar mensen die met je mee willen denken. Het mooie van een beleid is dat het je een doel geeft waarmee je samen een kant op gaat. Lukt het niet om mensen nu mee te krijgen? Probeer in ieder geval mensen te zoeken die willen meelezen en je van feedback voorzien.
Maak het niet te groot. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je afhaakt omdat het te veel wordt. Het doel van deze cursus is dat je een framework krijgt met de belangrijkste onderdelen. Doordat je de basis hebt en over zaken hebt nagedacht heb je al een eerste stap in de goede richting gezet.
Maak een (digitale) map aan waar het beleid komt en je bijbehorende documenten kunt zetten. Als documenten op een andere plek opgeslagen zijn, zorg dan dat je inzichtelijk hebt waar je welke documenten kan vinden. (taakomschrijvingen, contracten, info over verzekeringen en opleidingen, enz.)
Gebruik een notitieboekje om ideeën en acties in bij te houden. Tijdens het coachingsprogramma zal je inspiratie krijgen of dingen zien waar je ook mee aan de slag wilt. Schrijf ze op zodat je ze later makkelijk kunt aanpakken.
Gebruik elkaars kennis en ervaring. Wij brengen je tijdens dit programma in contact met andere vrijwilligersorganisaties die met dezelfde onderwerpen bezig zijn. Hierdoor komt je beleid echt tot leven en blijft het niet alleen bij een papieren document!