Je waardering uiten

Voor vrijwilligers is waardering krijgen het belangrijkste voor hun onbetaalde inzet. Het tonen van die waardering is dan ook een belangrijk onderdeel van het vrijwilligersbeleid. Met waarderen laat je zien dat je de inzet van een vrijwilliger respecteert. Dat je beseft hoe waardevol het is dat iemand zijn kostbare vrije tijd bij jouw organisatie doorbrengt.

De beste manier van het uitspreken van waardering is door het bestuur, de beroepskrachten en natuurlijk collega vrijwilligers. Het geven van aandacht en het uitspreken van erkenning is essentieel bij het motiveren van vrijwilligers. Vooral voor vrijwilligers, omdat bij hen de financiƫle beloning ontbreekt.

Waardering kan uitgedrukt worden in allerlei voorzieningen en kleinere of grotere attenties. Naast de vaste bedankmomenten zoals het kerstgeschenk en de jaarlijkse BBQ kun je kleine momenten inbouwen. Een briefje in iemands tas, een gesprekje bij het koffieapparaat. Dat doet soms meer dan de standaarddingen. De kern van waardering is dat een vrijwilliger zich gehoord en gezien voelt.

Opdracht

Beantwoord in je beleid de volgende vragen:

  1. Op welke passende wijze worden vrijwilligers gewaardeerd en beloond voor hun inzet?
  2. Zijn er vaste momenten van waardering?
  3. Zijn er andere manieren waarop waardering aandacht heeft binnen onze organisatie?

Van beleid naar praktijk: Geef de komende maand elke vrijwilliger die je spreek een compliment. (mag over van alles gaan)

Downloads

Scroll naar boven