Een fijne afsluiting

En dan komt die dag. Eigenlijk weet je op het moment van aanmelden al, dat iemand ooit op een dag weer weg zal gaan. En hoe zorg je dat het afscheid op een fijne manier verloopt?

Een van de meest waardevolle dingen die je kunt doen is aangeven dat iemand afscheid mag nemen. Vrijwilligers voelen zich vaak bezwaard om weg te gaan. Er is altijd nog iets te doen en het kan voelen alsof ze de organisatie in de steek laten.

Daarom is het goed om af en toe in gesprekken te vragen of iemand nog met plezier naar zijn vrijwilligerswerk komt. Vind je het nog leuk, zou je iets anders willen? Soms kan een andere plek binnen de organisatie een oplossing zijn. En soms is het tijd om af te sluiten. Neem daar dan de tijd voor. Kijk of je kan helpen met de volgende stap. Nieuw vrijwilligerswerk bij een andere organisatie? Jij kan daarbij helpen of iemand doorverwijzen naar onze vacaturebank.

Een exitgesprek en een bedankje maken dat iemand zich ook bij het afscheid gewaardeerd voelt. En dan heb je een ambassadeur die ook na het weggaan nog met warme gevoelens over jouw organisatie praat en misschien wel gelijk voor een opvolger zorgt!

Opdracht

Beantwoord in je beleid de volgende vragen:

  1. Houden wij exitgesprekken? Waarom wel of niet?
  2. Welke andere ‘dingen’ doen wij als er een vrijwilliger weggaat? (Doorverwijzen, presentje, certificaat)
  3. Wat doet onze organisatie met de bevindingen uit de exitgesprekken?

Van beleid naar praktijk: Kijk wat je aan je exit procedure kunt verbeteren om van de eerstvolgende vertrekkende vrijwilliger een top ambassadeur voor jouw organisatie te maken.

Downloads

Scroll naar boven