Wat is beleid en waarom is het belangrijk?

Beleid is het stellen van doelen, middelen en een tijdpad in onderlinge samenhang. Liefst zijn plaats en tijd omschreven. Onder beleid wordt dus verstaan het aangeven van de richting en de middelen waarmee men gestelde organisatiedoelen wil gaan realiseren binnen de gestelde periode. Wikipedia

Wat is een vrijwilligersbeleid?

Een vrijwilligersbeleid is een plan waarin je beschrijft hoe je omgaat met vrijwilligers binnen jouw organisatie en hoe je zaken rondom het vrijwilligerswerk geregeld hebt. Andere manieren om de term vrijwilligersbeleid te omschrijven:

  • Zo hebben wij het voor vrijwilligers afgesproken.
  • Dit is hoe wij (willen) werken met vrijwilligers.
  • Werken met vrijwilligers vinden wij belangrijk.
  • Zo gaan wij met vrijwilligers om.

3 redenen waarom je een vrijwilligersbeleid wilt hebben

Een vrijwilligersbeleid is handig om te hebben. Als je het goed aanpakt heeft het een toegevoegde waarde voor de vrijwilligers, de organisatie én kun je het inzetten als promotiemiddel:

  • Je creëert betrokken, gemotiveerde en tevreden vrijwilligers. Vrijwilligers weten hoe de organisatie staat tegenover de vrijwilligers en hoe de omgang is. Er is makkelijk terug te vinden welke standpunten een organisatie inneemt. Een goed en fijn leesbaar beleid, wat ook in uitvoering wordt gebracht, geeft de vrijwilliger het vertrouwen dat de organisatie het beste met hem/haar voorheeft.
  • Je creëert samenhang in je team, een fijne werksfeer en een transparantie organisatie. Alle neuzen staan dezelfde kant op en de organisatie kan zichzelf verbeteren en is bewust bezig met hoe de zaken geregeld zijn.
  • Je creëert de beste ambassadeurs voor je organisatie en krijgt spontaan nieuwe vrijwilligers. Mensen zien dat deze organisatie de moeite neemt om goed te zorgen voor haar vrijwilligers. Dit kan een meerwaarde zijn en reden om bij deze organisatie vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van bij een andere.

Het vrijwilligersbeleid zou je kunnen gebruiken als ambitieplan. Als iets wat misschien niet per se nu al helemaal zo is, maar als iets waar je naartoe wilt werken.

Opdracht

Download het format van het vrijwilligersbeleid en schrijf in een paar zinnen wat voor jouw organisatie de reden is om met een vrijwilligersbeleid te gaan werken en hoe het jouw organisatie gaat helpen in het creëren van betrokken vrijwilligers en ambassadeurs. Dit wordt dan tevens de inleiding voor je vrijwilligersbeleid.

Van beleid naar praktijk: Gebruik deze tekst om in je bestuursvergadering of bij je werkgroep vergadering met vrijwilligers op de agenda te zetten om gezamenlijk te bespreken.

Downloads

Scroll naar boven