Yes, een vrijwilliger gaat starten! Om helder afspraken te maken kun deze vastleggen in een vrijwilligerscontract. Hierdoor zorg je ervoor dat het duidelijkheid is wat de organisatie van de vrijwilliger verwacht en wat de vrijwilliger van de organisatie kan verwachten. In het vrijwilligersbeleid noteer je dat je werkt met een overeenkomst en hoe dit is vastgelegd. Je kan een voorbeeld van de overeenkomst in het beleid als bijlage toevoegen maar dat is niet nodig. Het gaat erom dat je beschrijft of je er mee werkt en hoe je er mee werkt.
Wel goed is het om je overeenkomst te controleren of hij nog actueel is en in ieder geval de volgende zaken vermeldt staan:
Werkafspraken kun je zo groot of klein maken als je wilt. In je beleid kun je algemene zaken opnemen over hoe bij jouw organisatie dingen aangepakt worden. Denk aan zaken als:
Een aantal van de onderdelen die in een vrijwilligersovereenkomst genoemd zijn worden verderop in het programma behandeld en kun je dus later nog aanpassen.
Bij deze les hebben we een aantal voorbeelden van vrijwilligersovereenkomsten die je kunt gebruiken om de eigen overeenkomst te optimaliseren.
Beantwoord in je beleid de volgende vragen:
Van beleid naar praktijk: Zoek een eenmalige vrijwilliger uit juridische HR-hoek om hem na te lopen. Soms wil een vrijwilliger geen contract tekenen omdat tegen zijn principes ingaat. Het overhandigen van belangrijkste punten, zonder ondertekening, kan dan een oplossing bieden.