MOOI MENS gezien! #42 | Yolanda & Mariëlle

Leestijd: +/- 2 minuten

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel. Deze maand: twee mooie mensen! Mariëlle én Yolanda. Beiden zijn zij vrijwilliger bij de Luisterlijn. “Het is een cadeautje dat mensen je zo vertrouwen en hun verhaal delen”

  • Wie: Mariëlle Krusemeijer & Yolanda Goes
  • Vrijwilliger bij: De Luisterlijn
  • Tijdsinvestering: 2×2 uur per week

Vanuit huis het verschil maken

Yolanda: “Vroeger was ik al vrijwilliger bij Sensoor, wat nu de Luisterlijn is. Toen ik met pensioen ging, ben ik er zo weer ingerold. Het is geweldig mooi werk. Wat zo boeiend is, is de variatie in gesprekken. Van bijvoorbeeld iemand die in detentie is geweest en zijn weg terugzoekt in de maatschappij,   tot intens eenzame mensen voor wie jij een van de weinige contacten bent, het kan allemaal.

Mariëlle: “Je plant zelf je roosters in, minimaal 4 uur per week. Mensen staan in de wacht voor je, dus je verveelt je geen moment. Het is een cadeautje dat mensen je zo vertrouwen en hun verhaal met je delen. Je krijgt er heel veel waardering en dankbaarheid voor terug.”

Vrijwilliger Mariëlle Krusemeijer vanuit huis aan het bellen voor de Luisterlijn

Leren luisteren

Yolanda: Je volgt een best intensieve training. Daarbij krijg je een mentor toegewezen. Het accent ligt op “leren luisteren” waarbij je lekker jezelf blijft, ik doe de gesprekken op mijn manier en jij op de jouwe. We hebben een aantal basisvaardigheden geleerd en vooral veel afgeleerd.

Mariëlle: “De Luisterlijn is zo belangrijk voor mensen die een heftige periode hebben meegemaakt. Het leert mij ook om mijn oordelen te parkeren en nieuwsgierig te blijven. Ik gun iedereen een luisterlijn.”

Vrijwilliger Yolanda Goes aan het werk vanuit huis voor de Luisterlijn

De intense momenten

Mariëlle: “Ik sprak een dame van mijn eigen leeftijd voor wie het einde nabij was. Ze was met haar eigen begrafenis bezig. Dat is heftig, maar het laat ook zien hoe veerkrachtig mensen zijn. Ik bedank ze altijd voor het vertrouwen dat ze me hebben gegeven.”

Yolanda: De gesprekken die eindigen met: “wat fijn dat jullie er zijn, en ik mijn verhaal kan vertellen , dank voor je luisterend oor”

Over de Luisterlijn

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Met dank aan ruim 1500 vrijwilligers die daarvoor training en begeleiding krijgen door deskundige beroepskrachten.

“Je hoort echt ergens bij. Het is een warme organisatie. Ze hebben oog en oor voor hun eigen vrijwilligers. Dus als je ruimte hebt in je hart en in je agenda, moet je ervoor gaan.”

Meer informatie over de Luisterlijn via:
https://www.deluisterlijn.nl/

Scroll naar boven