Meld sociaal ongewenst gedrag
Heb jij als vrijwilliger te maken met sociaal ongewenst gedrag? Bij jezelf of bij een ander? Dan is het heel belangrijk dat je in actie komt. Wij begrijpen goed dat dat spannend is! MOOIWERK probeert het je zo makkelijk (en duidelijk) mogelijk te maken. Volg onderstaande stappen, te beginnen bij 1.
- 📢 Vraag hulp en maak het bespreekbaar
- ✅ Ga naar de interne vertrouwenscontactpersoon
- 🗣️ Maak een melding bij de externe vertrouwenspersoon
Stap 1. Vraag hulp en maak het bespreekbaar
Het is belangrijk dat je ongewenst gedrag bespreekbaar maakt. Dat is misschien moeilijk, maar het is ook de enige manier om er iets aan te doen. Zoek iemand die dichtbij je staat. Bijvoorbeeld je leidinggevende, vrijwilligerscoördinator, een bestuurslid, of iemand anders binnen de organisatie.
🤷 Is dit niet voldoende? Of praat je liever in vertrouwen met iemand die hiervoor is opgeleid? Ga dan naar de interne vertrouwenscontactpersoon binnen de organisatie. Lees verder bij stap 2. 👇🏾
Stap 2. Ga naar de interne vertrouwenscontactpersoon
Doe je vrijwilligerswerk, controleer dan eerst of er intern iemand is aangewezen als vertrouwenscontactpersoon. Dit is je eerste aanspreekpunt bij sociaal ongewenst gedrag. Je kunt met deze persoon in vertrouwen praten. Hij/zij luistert naar wat jij wel of niet wil. Je vindt de gegevens van de interne vertrouwenscontactpersoon vaak op de website van je organisatie. Kun je het niet vinden? Vraag de gegevens dan op bij het bestuur. Of bij één van je collega’s. Is je organisatie aangesloten bij een Bond of Koepel? Vaak heeft die een eigen vertrouwenspersoon die je kan bellen of mailen, deze vind je op de website van de Bond of Koepel.
🤷 Is er geen interne vertrouwenscontactpersoon? En is de organisatie ook niet aangesloten bij een Bond of Koepel? Of vind je het om een andere reden moeilijk om hulp in te schakelen? Dan kun je melding maken bij de externe vertrouwenspersoon. Ga verder en lees meer bij stap 3. 👇🏾
Stap 3. Maak een melding bij de externe vertrouwenspersoon
Heb je stap 1 en 2 gezet? En heb je toch nog hulp of ondersteuning nodig? Dan kun je contact opnemen met Bram Troost. Hij is de externe vertrouwenspersoon en is werkzaam vanuit Zorgbelang Brabant|Zeeland. Deze partij is aangewezen door MOOIWERK en gemeente Breda, zodat alle vrijwilligers(organisaties) een veilige plek hebben om naartoe te gaan. Lees hier meer over wat een externe vertrouwenspersoon doet of neem direct contact op met Bram door het formulier hieronder in te vullen.
Goed om te weten: wil je liever praten met een vrouw? Dat kan ook. Bram schakelt dan een collega in.