Organiseer je korte klus

👥 Verwelkom (een groep) nieuwe vrijwilligers
🔨 Klaar samen eindelijk die ene klus
🤗 Zorg dat deze mensen ook terug willen komen!

Heb jij al eens een korte klus georganiseerd? Bijvoorbeeld het buurthuis schilderen? De tuin eens grondig onder handen nemen? Een activiteit organiseren? Of een grote schoonmaak-/opruimactie opzetten?

Bekijk het stappenplanPlaats je eenmalig klus
organiseer-je-korte-klus

Wat is een korte klus?

Een korte klus is een eenmalige activiteit met een duidelijk begin en eind. Bijvoorbeeld een schilderklus die in één of twee dagen kan worden uitgevoerd. Vrijwilligers kunnen deze klus doen, zonder dat ze veel uitleg of kennis van jouw organisatie nodig hebben. Het uitvoeren van een administratieve taak is dus niet zo handig. Maar het snoeien van de tuin of het opknappen van het fietsenhok dan weer wél. Korte klussen zijn perfect om laten te doen door:

  • Een groep collega’s van een Bredaas bedrijf
  • Een groep studenten
  • Een vriendengroep die zich een keer maatschappelijk in wil zetten

(Ben je met een groep vrijwilligers en willen jullie een korte klus doen? Bekijk dan deze pagina.)

"Organiseer een korte klus! Dit kan je écht helpen bij het werven van vrijwilligers"Stéphanie van MOOIWERK

Zo helpt een korte klus bij het werven van vrijwilligers

Gaat een groep vrijwilligers aan de slag met jouw korte klus? Yes! Dat betekent een heleboel nieuwe gezichten voor jouw organisatie! Deze mensen zien wat voor mooie dingen jullie allemaal doen. En als het goed is, worden ze daar enthousiast van. Misschien blijven ze wel langer dan één keer… en worden ze later jouw nieuwe secretaris of beheerder. Een korte klus is dus een andere manier van werven!

korte klussen kwast flexibel vrijwilligerswerk

Maak ambassadeurs van nieuwe gezichten

Nieuwe gezichten worden natuurlijk niet automatisch nieuwe vrijwilligers. Door ze een positieve ervaring te bieden, heb je er in ieder geval al een paar nieuwe ambassadeurs bij. Iemand die reclame maakt voor jouw organisatie! En als je het slim aanpakt, komen ze misschien ook nog wel een keer (of vaker) terug. Maar hoe zorg je ervoor dat vrijwilligers een goed gevoel aan jouw organisatie overhouden?

  • Zorg voor een warm welkom met deze tool, een lekkere lunch of een koek, en laat zien wat jullie doen met bijvoorbeeld een rondleiding.
  • Voer een gesprek aan het eind van de klus, waarin je vraagt wat ze ervan vonden en wat het ze heeft opgeleverd. Vaak ontstaan hier hele mooie gesprekken die mensen niet snel vergeten!
  • Vraag om contactgegevens, zodat je ze na afloop een mail kan sturen om ze te bedanken (en om ze uit te nodigen voor een andere klus of bijeenkomst). Zó bind je vrijwilligers!
"Als je het goed doet, maken de nieuwe vrijwilligers straks reclame voor jouw organisatie. Dat zijn ambassadeurs!"Annemiek van MOOIWERK
Scroll naar boven