MOOI MENS gezien! | #40 Richard

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel. Deze maand praten we met Richard Heffelaar. Hij toert graag met zijn cabrio, maar vooral sport is zijn grote passie. Daarom is hij vrijwilliger bij sportschool My Health! “Veertien jaar geleden ging ik met prepensioen; nu sta ik zeven ochtenden in de week in de sportschool.” 

Altijd blijven sporten 

Richard is getrouwd, heeft twee kinderen – en zijn zevende kleinkind is inmiddels op komst. Ongeveer veertien jaar geleden ging Richard met prepensioen. Nu doet hij al twaalf jaar lang, zeven ochtenden in de week vrijwilligerswerk in de sportschool van My Health!  

“Door mijn jarenlange diensttijd als beroepsmilitair, mocht ik vervroegd stoppen met werken. Maar wat ga je dan doen? Stilzitten in ieder geval niet. Als echte sportfanaat wilde ik blijven sporten. Ik koos voor de sportschool My Health, die was voor mij het dichtstbij. Toen zat deze nog in de binnenstad van Breda. 

Aan de bar raakte ik aan de praat met Nicole, de eigenaresse van My Health. Een onderneemster vanuit haar hart met één duidelijk doel: iedereen moet goedkoop en gezond kunnen eten, én goedkoop kunnen sporten. Geen massa’s geld verdienen, maar het welzijn van mensen bovenaan zetten. Ik wilde daar graag wat voor betekenen, dus begon Nicole te helpen met het uitvoeren van de ideeën.” 

De ‘woonkamer van Breda’ 

Nicole komt erbij zitten en vult Richard aan: “Ik hou eigenlijk helemaal niet van sporten en bewegen, maar wel van verbinden. Zo is My Health uitgegroeid tot ‘de woonkamer van Breda’ met meer dan 2400 leden!  

My Health is de sociale, sportieve woonkamer voor iedereen. We zijn ook de eerste dementie-vriendelijke sportschool van Nederland. We hebben een speciale damesruimte, werken we samen met het UWV, met scholen en met de Erasmus Universiteit. De studenten leren hier van ons en wij weer van hen. Alles komt hier samen, dat maakt deze plek uniek.” 

“Verbinding maken is het mooist” 

Als we vragen aan Richard wat hij het mooiste vindt aan zijn rol als vrijwilliger, heeft hij zijn antwoord snel paraat. “Verbinding maken met mensen! Je hoeft soms maar een simpele vraag te stellen, zoals: ‘hoe gaat het met je?’ of ‘kan ik je helpen?’. De mensen gaan je herkennen, tonen interesse in je. Onder het genot van een kopje koffie loop ik rond in de sportschool en kijk ik waar ik mensen kan helpen. Zo blijf je jezelf ook ontwikkelen. Je komt in contact met mensen die je normaal niet zou tegenkomen en leert bijvoorbeeld omgaan met dementie.  

Sociaal contact brengt mij zoveel energie. Mensen die normaal achter de geraniums zitten, geven wij opnieuw vertrouwen in zichzelf. We maken contact, de mensen voelen zich gezien. Hier rondlopen, geeft mij een gevoel van trots. 

Ik ben ook nog vrijwilliger bij Defensie Organisatie Thuisfront. De mensen die achterblijven bij een uitzending worden door de vrijwilligers ondersteund en begeleid. Elke vrijwilliger is een ervaringsdeskundige, omdat ooit een relatie van hen op uitzending is geweest. We kunnen ze vertellen wat het inhoudt om op uitzending te gaan. Maar we plannen ook leuke dingen in de periode dat hun geliefden weg zijn. Maar My Health is echt mijn woonkamer waar iedereen welkom is en mee mag doen. Ik kijk er naar uit om je hier te mogen ontmoeten!” 

_______________________________________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven