Werven van vrijwilligers

Vrijwilligers werven

Vrijwilligers werven is leuk! Denk jij dat het moeilijk is? Of dat er geen vrijwilligers zijn? Zet dat maar uit je hoofd! 😊 Het kan wél en ze zijn op heel veel verschillende plekken te vinden! MOOIWERK helpt je hierbij. We leggen door 5 verschillende stappen uit hoe je aan vrijwilligers komt. We helpen je met checklists, voorbeelden, interessante blogs en workshops om te volgen. 

Op deze pagina vind je dus een hoop informatie. Je kunt het beste alles van boven naar beneden lezen. Wil je een bepaalde stap overslaan? Of gelijk meer weten over bijvoorbeeld werkboeken? Tip: gebruik het menu (links) om snel van onderdeel naar onderdeel te gaan. Zo beweeg je makkelijk door deze pagina.

Onthoud de 5 gouden regels

Voor we beginnen: onthoudt deze regels vóór je begint met het zoeken van vrijwilligers. Je zal merken dat een potentiële vrijwilliger veel sneller “JA” zegt!

 1. Vrijwilligerswerk doet iemand voor zichzelf. Vrijwilligerswerk geeft iemand de kans om zichzelf te ontwikkelen, mensen te leren kennen én iets te betekenen voor een ander. Hierdoor krijgen vrijwilligers een goed gevoel over zichzelf.
 2. Het gaat niet om jou. Alles gaat om de gedachten en de behoeften van een potentiële vrijwilliger. De behoefte van jouw organisatie? Juist: die maak je even minder belangrijk.
 3.  Ieder mens is anders.Iedereen heeft eigen wensen, behoeften en overtuigingen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor type persoon je zoekt.
 4. Tijd is kostbaar. Vraag jezelf af: is dit vrijwilligerswerk interessant genoeg voor iemand om zijn/haar tijd ervoor op te geven? Zou jij het andersom ook doen?
 5. Mensen zijn onzeker. Iemand die voor het eerst vrijwilligerswerk wil gaan doen, heeft twijfels. Het is aan jou om die twijfels weg te nemen!

Nu je dit weet, kun je naar de volgende stappen. Vrijwilligers binnenhalen! We leggen door 5 verschillende stappen uit hoe je aan vrijwilligers komt. We helpen je met checklists, voorbeelden, interessante blogs en workshops om te volgen. 

Stap 1: Wat zoek je?

Heb je de vijf regels onthouden? Dan is het tijd voor stap 1. Weet wat je zoekt! Breng in kaart wat je een vrijwilliger wil laten doen. Zet taken en verantwoordelijkheden op papier. Helder? Dan kun je heel specifiek gaan werven. Maar let op! Weet je regel 2 nog? ‘Het gaat niet om jouw organisatie’! Dus… als je in gesprek bent met een mogelijke vrijwilliger, hou je de opties open. Dat betekent dat je je niet vast moet klampen aan deze taken. Wil iemand nét iets anders? Luister daarnaar. Lees in dit artikel hoe je verschillende taken kan opsplitsen. Zo past het takenlijstje straks perfect bij die mogelijke vrijwilliger!

Stap 2: Wie zoek je?

Stap 1 is gedaan. Nu je weet wát je zoekt, wil je weten wie je zoekt. Je weet wat ze zeggen: “wie iedereen aan wil spreken, spreekt niemand aan”. Kortom: hoe beter je het profiel kent van die perfecte vrijwilliger, hoe beter jij je kunt concentreren op het vinden van deze vrijwilliger. Hoe kom je erachter wie je zoekt? Maak het volgende helder.

 • Onderzoek voor welke doelgroep jouw vacature interessant is​: student, gepensioneerd, buurtgenoot, nieuwkomer, etc.
 • Maak je oproep of vacature interessant voor de doelgroep. Een tekst voor een student ziet er anders uit dan die voor een pensionado.
 • Bedenk jezelf: waarom zou diegene vrijwilligerswerk willen doen? Wat zijn de intrinsieke motivaties (redenen) om “JA” te zeggen? Een paar voorbeelden zijn: sociaal contact, persoonlijke ontwikkeling, werk gerelateerd… Bekijk hier alle motivaties om zoveel mogelijk rekening te houden met die potentiële vrijwilliger.  
 • Hoe spreek je de doelgroep aan? Met je/jij of u, met humor? Gebruik je formeel of eenvoudig taalgebruik?

Vind je dit moeilijk? Neem dan contact met ons op! We kijken graag samen naar een passende oplossing.

Stap 3: Waar vind je die vrijwilligers?

Je weet nu wat je zoekt en wie je zoekt, da’s mooi! Nu kun je gaan bedenken waar die mensen zich bevinden. Bij welke netwerken en op plekken moet jij zijn?

 • Maak een lijst met locaties. Denk bijvoorbeeld aan culturele instellingen, horecagelegenheden, sportverenigingen en meer.
 • Leg contact met personen die in aanraking komen met die doelgroep. Maak gebruik van je netwerk!
 • Zoek websites en/of social media kanalen op. Volg de bedrijven en plekken die passen bij je doelgroep.

Als je op deze plekken kijkt, ga je zien dat de kans groter is dat je iemand vindt!  

Stap 4: Manieren om te werven

Klaar om te gaan? Tijd voor actie? Er zijn verschillende manieren om potentiële vrijwilligers naar je organisatie te krijgen. Bijvoorbeeld:

In alle gevallen gaat het er om dat je nieuwe mensen naar jouw organisatie trekt. Op deze manier zien vrijwilligers wat jullie doen. En dan worden ze daar enthousiast van! Misschien blijven ze wel langer dan één keer… en worden ze later jouw nieuwe secretaris! Een andere manier van werven dus. 😉 

Stap 5: Wervingskanalen

Je weet wie je wilt werven, waar ze zich bevinden en hoe je gaat werven. Dan is het nu tijd om de juiste wervingskanalen in te zetten. Hoe meer kanalen je inzet, hoe groter de kans dat je de juiste vrijwilliger vindt! Dus:

 • gebruik een vacaturetekst;
 • zet je sociale media in;
 • vraag mensen persoonlijk;
 • zet een mooi artikel in de krant;
 • maak in je organisatie duidelijk dat je nieuwe mensen zoekt;
 • gebruik de checklist om alle kanalen in te zetten!  

Leer de beste vacaturetekst schrijven

Een vacature schrijven kan soms best ingewikkeld zijn. Welke woorden gebruik je, hoe zorg je dat je iemand goed aanspreekt? Wij hebben voor jou een werkboek gemaakt. Dit helpt je bij het schrijven van een vacature die aanspreekt! Ga er nu mee aan de slag!

MOOIWERK organiseert twee keer per jaar een workshop ‘wervende vacatures schrijven’.

Juli

Geen trainingen

September 2024

05Sep19:3021:30Succesvol vrijwilligers werven? Wij helpen je een handje!19:30 - 21:30 15 Plaatsen beschikbaar

Laat meer trainingen zien

 

Workshops

Je kunt als vrijwilligersorganisatie kosteloos meedoen met de workshops via MOOIWERK. Je kunt E-learnings volgen (online trainingen) die jou helpen bij het vinden van vrijwilligers.

 • Bekijk hier de menukaart om alle cursussen te bekijken.
 • Ga naar de online leren pagina en schrijf je in, voor bijvoorbeeld:
  • 6.2 Overtuigend schrijven
  • 6.3 De kracht van Social Media
  • 6.4 Online Marketing
  • 6.6 Fotomarketing 

Gebruik onze tools

Een tool is een ander woord voor ‘middel’. Wij hebben een aantal tools ontwikkeld, die jij meteen kunt gebruiken. Zo wordt het vinden van een vrijwilliger weer makkelijker!

Nog vragen?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? MOOIWERK staat voor je klaar! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Vertel ons je naam!
Wil je graag dat we je bellen of mailen?
Op de hoogte blijven van belangrijk nieuws voor vrijwilligersorganisaties?
Scroll naar boven