Organiseer een geslaagde korte klus met dit 4-stappenplan

Een korte klus organiseren voor vrijwilligers. Heb jij dat al eens gedaan? In dit 4-stappenplan legt MOOIWERK je uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

👥 Verwelkom (een groep) nieuwe vrijwilligers
🔨 Klaar samen eindelijk die ene klus
🤗 Zorg dat deze mensen ook terug willen komen!

Stap 1 – Bedenk een leuke klus en plaats hem op de vacaturebank

Wat is een korte klus? Voor wie is een korte klus geschikt? En wat levert het je op? Denk daar eerst eens goed over na. Je vindt meer informatie op onze pagina over het organiseren van korte klussen. Heb je een account op de MOOIWERK vacaturebank? Dan kun je gelijk vacatures plaatsen.

  • Log hier in door te klikken.
  • Bij ‘Mijn vacatures’ zie je boven in de knop ‘Plaats een vacature’. Klik hierop.
  • Kies daarna voor wie je de vacature plaatst: ‘Vacature voor eigen organisatie of Vacature voor een Cliënt.’
  • In de vacature vul je de postcode en titel in. Ook vertel je kort iets over de organisatie en de klus waar je een vrijwilliger voor zoekt.
  • Vervolgens kies je maximaal 3 categorieën waar de werkzaamheden binnen vallen
  • Onderaan de vacature kan je aangeven dat het om een team of vriendenactiviteit gaat. Vink dit aan! Want dit is belangrijk, zodat ze op de juiste pagina terecht komen.

Stap 2 – Bereid de klus goed voor

Zorg bijvoorbeeld dat je de juiste materialen in huis hebt en dat er iemand is die de klus wil begeleiden.


Stap 3 – Een warm welkom

Yes, een groep meldt zich aan voor jouw klus! Zorg voor een warm welkom vanaf het eerste moment. Een leuke reactie op hun aanmelding, een persoonlijk telefoontje om heldere afspraken te maken en een fijne ontvangst van de groep op jullie locatie. Deze dingen mogen écht niet ontbreken.

Stap 4 – Bind de vrijwilligers aan jouw organisatie

Je kunt vrijwilligers binden aan je organisatie. Ook in korte tijd! Hoe? Op de dag zelf door bijvoorbeeld een rondleiding te geven. En een mooi gesprek te voeren aan het eind van de klus over wat ze er van vonden en wat het ze heeft opgeleverd. Maar vergeet ook niet om contactgegevens te vragen, zodat je ze na afloop een mail kan sturen om ze te bedanken. En om ze uit te nodigen voor een andere klus en bijeenkomst. Zó bind je vrijwilligers.  

Succesverhaal: Club Kruimel x Phileas Fogg

Willen studenten geen vrijwilligerswerk doen? Echt wel! De Bredase Studentenvereniging Phileas Fogg heeft de handen uit de mouwen gestoken tijdens een flexibele vrijwilligersklus bij Club Kruimel. MOOIWERK bracht Phileas Fogg in contact met Carola en Marcel. Met hun stichting zetten zij zich in voor kinderen met een beperking. Door een tekort aan vrijwilligers konden zij de tuin niet aanpakken. Maar dankzij de studenten is de achtertuin nu een mooie ontmoetingsplaats geworden. Lees hier het hele artikel!

Club Kruimel


Succesverhaal: Cadetten x Stichting Ruiter en Menpaden de Open Linie

Elk jaar zetten de cadetten van het Cadettencorps Breda zich één dag in als vrijwilliger. Zo tonen zij hun betrokkenheid bij de stad. Een super initiatief! Studenten van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) die gaan werken bij de landmacht, luchtmacht of marechaussee heten ook wel “cadetten”. Zij volgen een opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie. MOOIWERK heeft ze gekoppeld aan Stichting Ruiter en Menpaden de Open Linie. Met een worstenbroodje als benzine hebben ze op 10 februari ruim 4 uur lang met veel enthousiasme meegeholpen om het natuurgebied weer netjes te maken.

cadetten vrijwilligerswerk


Tip: lees ook dit artikel!

Nieuwe vrijwilligers voor je organisatie… Ik hoor je denken: “dat wil ik ook!” MOOIWERK daagt je uit om het anders aan te pakken. Anders dan de traditionele “vacature” schrijven en stilletjes hopen dat iemand reageert. Wat levert het op? 5 voordelen voor je op ’n rij in dit artikel over flexibel vrijwilligerswerk!

 

Relevante e-learnings

MOOIWERK biedt kosteloos online cursussen aan voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. We hebben meer dan 500+ cursussen om uit te kiezen! Hierbij alvast wat ideeën die passen bij het organiseren van een korte klus:

-10.7 Projectmanagement: Aan de slag met de voornaamste zaken bij het opzetten en uitvoeren van een project
-10.1 Instrueren: Leer hoe je op een doeltreffende manier uitleg geeft
-5.10: Presenteren: Presenteer jezelf en je werk! 

Schrijf jezelf in op de pagina van het online leren!

Scroll naar boven