Zo-nu-en-dan vrijwilligen: 5 voordelen én tips!

Nieuwe vrijwilligers voor je organisatie… Ik hoor je denken: “dat wil ik ook!” MOOIWERK daagt je uit om het anders aan te pakken. Anders dan de traditionele “vacature” schrijven en stilletjes hopen dat iemand reageert.

Wat levert een flexibele vrijwilligersklus organiseren je op? 5 voordelen voor je op ’n rij:

Er liggen veel kansen bij mensen die zich (nu) liever niet willen binden aan een organisatie. Dit zijn de mensen die zich niet per se structureel in willen zetten, maar echt wel iets willen doen! Maak jouw organisatie dit jaar flexibeler en geniet van de voordelen van deze nieuwe groep vrijwilligers. Je zult zien dat het werkt. 😊 Klik hier en lees meer over korte klussen.

1. Meer (en diversere) vrijwilligers

Het is nu eenmaal makkelijker om ja te zeggen op een klein verzoek, dan wanneer je iemand vraagt om structureel vrijwilligerswerk te komen doen. De drempel is lager en zo kan iemand kennis maken met jouw organisatie, de mensen én met je missie. Zo ervaren Bredanaars hoe leuk of bijzonder het bij jou is!

2. Mensen blijven betrokken

Door die fijne ervaring bij je organisatie, zeggen ze de volgende keer makkelijker “ja” als je ze nog eens vraagt. Zo komen er nieuwe betrokken mensen bij je organisatie.

3. Nieuwe energie!

Met nieuwe gezichten komt er andere energie in je organisatie. Een frisse blik, een nieuwe wind. Zo blijf je als organisatie open staan voor positieve veranderingen en creatieve ideeën. Laat je inspireren door deze nieuwe mensen! Deze energie trekt ook weer nieuwe mensen aan. 😊

4. “Wow, dit is zoveel leuker dan ik van tevoren had gedacht”

Korte activiteiten of evenementen zijn vaak leuk, gezellig én je ziet en voelt meteen resultaat. Samen zet je iets moois neer of maak je het verschil! Dat werkt aanstekelijk. Mensen die voor het eerst vrijwilligerswerk doen, zijn vaak verrast door hoe leuk en anders het is dan ze hadden verwacht. “Ik dacht dat vrijwilligerswerk saai en eentonig zou zijn”, hoor ik vaak. Vooral bij jongeren. “Maar het is echt heel leuk om te doen en ik kan het goed inpassen naast werk of studie, dus ik wil dit wel vaker doen!”

5. Je doet een keer wat anders

Doe eens wat anders. Zet in plaats van je gewone vacature één van je gezellige activiteiten op onze vacaturesite. En laat iemand gewoon een keer meedraaien. Waarom niet? Als ik met organisaties praat over flexibele inzet van vrijwilligers, hoor ik vaak “bij ons kan dat echt niet, want…”. Natuurlijk, voor sommige taken gaat het echt niet. Maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Club Kruimel Blog Flexibel vrijwilligerswerk
Lees hier het verhaal van de Bredase studenten die de tuin van Club Kruimel aanpakte!

Tips om mee te beginnen:

Goede redenen om hiermee het komend jaar aan de slag te gaan. Heel moeilijk is het niet, het vraagt alleen om met een andere blik te kijken naar je eigen organisatie. We vertellen je graag hoe je dit kunt doen voor je organisatie of club.

– Begin eenvoudig en bied eenmalige activiteiten of klussen aan

Mensen willen graag helpen bij een eenmalige activiteit of een evenement. Denk aan:

  • Die jaarlijkse Paasbrunch voor bewoners.
  • Het sporttoernooi.
  • Het opknappen van je buurthuis.
  • Het voorjaarsklaar maken van de gemeenschappelijke tuin.

Gedaan? Wie weet mag je ze nog een keer vragen! Een kant-en-klare-optie is NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt plaats op 11 en 12 maart. Op de website vind je handige tips en draaiboeken om een eenmalige vrijwilligersklus te organiseren. Je kunt zelfs een bedrag aanvragen! Je lift mee op een landelijke actie en de landelijke PR die gemaakt wordt. Ook leuk, de koninklijke familie doet elk jaar een klus, dus wie weet komen ze wel bij jouw organisatie! De kracht van NLdoet is dat in het hele land duizenden mensen impact maken bij een organisatie, dat is toch geweldig?

Het kan nóg simpeler….ja echt! Vraag jezelf af bij welke activiteiten er makkelijk iemand mee kan doen.

  • Tijdens het koken in je wijkcentrum?
  • Achter de bar tijdens een gezellig tennistoernooi?
  • Tijdens die wandel- of fietstocht?
  • Bij je kindermiddag?
  • Tijdens de wekelijkse muziekavond?

Je hebt hier vast en zeker leuke ideeën bij, zodat je iemand een mooie ervaring als vrijwilliger kan geven. Iemand doet een keer mee naast de vast medewerker of vrijwilliger die er al is. Mijn tip is om ervoor te zorgen dat iemand ook echt mee kan helpen, zodat hij of zij met een goed gevoel weer naar huis gaat en misschien wel denkt: “Dat wil ik nog wel een keer!”

– Laat mensen hun eigen tijd indelen

Vrijwilligers willen graag helpen, maar willen soms zelf bepalen wanneer ze komen. Maak een oproeplijst waar mensen zelf kunnen aangeven wanneer ze beschikbaar zin. Zo maak je bijvoorbeeld een barrooster, waarop mensen zelf aangeven wanneer ze er zijn. Ook is het slim om een oproeplijst te maken van mensen die je mag bellen als je eens extra handen nodig hebt.

– Zorg voor een kop en een staart

Ideaal voor vrijwilligers die meer willen doen dan één keer per jaar helpen bij de open dag, maar niet iedere week willen of kunnen komen. Je vraagt iemand voor alleen die klus, een project van een paar dagen, weken of maanden. Als het klaar is, is het klaar. Iemand kan in korte tijd iets betekenen, passend bij zijn of haar tijd, talent of hobby. Denk aan bijvoorbeeld het schrijven van een fondsenaanvraag, het opzetten en organiseren van een nieuwe activiteit of het tijdelijk waarnemen van een bestuurslid.

– Het hele jaar door af en toe

Marije, adviseur bij MOOIWERK vertelt: “Zelf ben ik er zo één: ik wil me liever niet vastleggen maar ik wil wel graag meedoen! In overleg kom ik wanneer het me uitkomt en ik help vaak mee tijdens belangrijkrijke activiteiten. Ook kunnen ze me altijd bellen als ze handen te kort komen. Het fijne is, als ik meer tijd en zin heb, kom ik vaker. Lukt het even niet, ben ik er minder vaak, en dat is ook goed. Ik voel me enorm gewaardeerd en voel me onderdeel van de organisatie. Superfijn!”

Wil je ook mensen zoals Marije? Bied dan ruimte en flexibiliteit waar het kan. En bedenk alvast voor het komende jaar wat je wilt gaan doen. Maak een overzicht met dit soort  activiteiten waarvoor mensen zich kunnen aanmelden. Zo hou je ze betrokken en verbonden en geef je ze de ruimte om zelf keuzes te maken.

Volg het 4-stappenplan voor een geslaagde korte klus

Wil je meer weten of kun je niet wachten om hiermee aan de slag te gaan? Lees hier hoe je in 4 stappen een geslaagde korte klus organiseert en zet ‘m gelijk op de vacaturebank!

Lees ook:

 

Scroll naar boven