MOOI MENS gezien! | #26 Nadine

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Nadine (54) in de spotlights. Zij is trots op de Grote Kerk en doet hier de hele week vrijwilligerswerk. Nadine is actief als klokkenluider, stadsgids én ze doet veel werk voor het beheer van de Grote Kerk.

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

“Hoi, mijn naam is Nadine Kanter en ben 54 jaar. In de Grote Kerk van Breda heb ik 3 verschillende vrijwilligersbanen, die ik met veel plezier doe. Om te beginnen bij Stichting de Grote Kerk zelf, hier ben ik al 3 jaar beheerder. Daarnaast ben ik ruim 2 jaar stadsgids. Dit doe ik voor mensen die de toren willen beklimmen of een rondleiding willen in de Grote Kerk. Ook luid ik de grote Nassauklok bij de Klokkenluiders Gilde Breda (KGB). De Nassauklok weegt 3700+ kilo en hangt op een hoogte van 45 meter. Gaaf hè?”

“Ik luid de klok handmatig bij een herdenking of bij speciale gelegenheid. Dit doe ik nu zo’n half jaar. Ik ben heel erg trots op de klokken en sowieso op de hele kerk. Ik kan mijn dagen zelf indelen. Die flexibiliteit is fijn, want alles bij elkaar ben ik hier een hele week mee bezig. Zo doe ik ongeveer 10 beklimmingen per maand, klokkenluiden zo’n 20 keer per jaar en voor het beheer ben ik minstens 4 volle dagen aan de slag.”

“De Grote Kerk van Breda betekent veel voor mij. Net als voor heel veel Bredanaars. Dit enthousiasme wil ik graag aan iedereen overbrengen, vooral aan kinderen. Hen geef ik extra aandacht, want zij zijn de volgende generatie. Dus zij worden ook de volgende “eigenaren” van de Grote Kerk. De kerk staat er al eeuwenlang. Het monument is zoveel meer dan een mooi historisch gebouw. Dit wil ik ze dan ook meegeven.”

“Op een flyer heb ik gezien dat ze vrijwilligers zochten bij de Grote Kerk. Ik dacht dat het als gastvrouw was, maar het bleek voor beheer te zijn. Dit past ook wel bij mij, lekker met mijn handen bezig zijn! De Grote Kerk heeft een speciaal plekje bij de inwoners van Breda. Als je terugkomt van een reis: even naar de Toren kijken, dan zijn we weer thuis….”

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij de Grote Kerk?

“De Grote Kerk zelf, aanwezig zijn hier: ik zou er kunnen wonen. Ik raak niet uitgepraat over de kerk! Maar ook als ik kleine kinderen wat leer. Dan rennen ze daarna naar hun ouders/opa/oma/broertjes/zusjes, om dat blij door te vertellen. Dan ben ik de koning te rijk. “Grote” mensen weten vaak ook verschillende geschiedenisstukjes. Als ik ze informatie geef, en die de stukjes tot 1 geheel maak. Dan zie je dat “Aha…” moment. Dat maakt de mensen enthousiast en blij. En zo’n moment van “zie-je-wel!”. Ja, dat is precies waar ik het voor doe. Dat ze zich verbonden voelen met de Grote Kerk.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

“Een paar weken geleden waren we een podium aan het afbouwen. Ik ging als eerste terug na de pauze. Een jonge man zat zo triest bij het podium. Ontredderd vroeg hij me; ‘Where is god?’ Ik zei: ‘In your heart, right there’. Hij begon te huilen, toen zijn we zijn samen gaan bidden. Er kwam een lach op zijn gezicht. Zo fleurde hij wat op. Daar is de kerk dus ook voor, voor troost aan hen die het nodig hebben. De man komt uit Syrië en bleef nog twee uur hangen. Ik hoop hem nog eens tegen te komen; dat het dan goed met hem gaat. Het neemt de ellende niet weg, maar de Grote Kerk geeft wel steun en troost.

Veel mensen vinden ook troost bij de mooie herdenkingsaltaren. De kerk kan niet zonder de mensen en mensen zonder de kerk. Ik probeer dan een klein radartje te zijn, de verbinding te zijn voor mensen.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Doe vrijwilligerswerk wat je hobby is. Doe iets waar je je hart en ziel in kan leggen. Doe je het met plezier. en dan doe je het goed. Dan kijk je er naar uit. Met inzet waar je zelf blij van wordt, maak je andere mensen weer blij.”

______________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven