MOOI MENS gezien! | #25 Trees

mooi mens gezien trees

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Trees (67) in de spotlights. Na haar werkende leven wilde zij niet stil blijven zitten. Nu is ze vrijwilliger bij onder andere Jeugdfonds Sport en Cultuur, Kleurke én Breda Photo. De afwisseling maakt het zo leuk voor haar. “Ik straal nu nog steeds van het moment dat iedereen begon te dansen!”

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?  

Ik ben Trees van Hoek, 67 jaar. Ik heb bijna 40 jaar in de hulpverlening gewerkt. Eerst 18 jaar als pedagogisch medewerker op de groep. Daarna 20 jaar in het secretariaat bij dezelfde afdeling. Toen ik met pensioen ging, heb ik eerst een half jaar nagedacht wat ik zou willen doen. Geen vier dagen in de week werken was prima. Maar hoe vul ik dán mijn tijd in?

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Op een bepaald moment was ik klaar om vrijwilligerswerk te gaan zoeken via MOOIWERK. Toen vertelde een vriendin mij dat Hanneke (van
Jeugdfonds Sport en Cultuur) een vrijwilliger voor de backoffice zocht. De vacature was eigenlijk al gesloten, maar ik mocht toch nog op gesprek komen. En het klikte meteen! Hier werk ik nu bijna drie jaar, twee tot drie uur per dag, twee ochtenden in de week. Bij Jeugdfonds Sport en Cultuur beoordeel ik de aanvragen die binnenkomen. Het Jeugdfonds zorgt ervoor dat de kinderen van ouders met weinig inkomen toch kunnen sporten of iets cultureels kunnen doen. Zoals naar toneel of schilderen. Maar de kinderen kunnen bijvoorbeeld ook zwemles krijgen.

IMW
Verder ben ik vrijwilliger bij het aanmeldspreekuur van de voedselbank via IMW. Ik help mensen met het aanmelden als het ze zelf niet lukt. Het is een kleine moeite voor mij, maar zo help ik wel mensen. Dit is één middagje in de drie weken.

Kleurke
Wat ik nog meer leuk vind om te doen? Zingen! Ik zat in een smartlappen koor wat uiteindelijk werd opgeheven, maar ik wilde blijven zingen. Nu zing ik bij
Kleurke die optredens verzorgt in huiskamers voor mensen die bijvoorbeeld dementie hebben. Of niet meer naar buiten kunnen door omstandigheden. Liedjes brengen herinneringen boven. Bij de club mensen is altijd een gitarist of iemand op een accordeon. Ik treed altijd op met nog iemand, want het is leuker met een muziekinstrument. Dit zijn meestal drie optredens per maand.  

Breda Photo
Eens in de twee jaar ben ik vrijwilliger bij Breda Photo als gastvrouw in de expositieruimtes. Als ze nog iets willen weten over de foto’s, dan leg ik nog wat uit. Afgelopen jaar stond ik in de Grote Kerk en toen liet ik bezoekers zien wat ik persoonlijk mooi vind.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?  

Het feit dat ik mensen echt kan helpen en in contact ben met mensen. Dit geldt bij elk vrijwilligerswerk wat ik doe. De afwisseling maakt het daarom ook zo leuk. Ik ben goed in administratief werk, maar ik kan ook mensen iets uitleggen als ze het niet snappen. Want ik heb daar wel tijd voor! Ik ben blij dat ik nog zo actief kan zijn en zulke leuke dingen kan doen. Het geeft ook een invulling aan mijn week.

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?  

Dat was tijdens een optreden van Kleurke. We waren liedjes aan het zingen en op een gegeven moment zie je de mensen een beetje wegzakken. Maar zodra ze een liedje herkennen, zingen ze uit volle teugen mee. Want het komt uit hun tijd en dat is zo mooi om te zien. En het mooiste moment was wel dat mensen in een verzorgingshuis zelfs gingen dansen. Ik straal er nu nog steeds van. Bij dit vrijwilligerswerk zie ik de reactie meteen; daar geniet ik ook echt van!  

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Altijd doen! Kom maar met mij praten als je enthousiast wil worden. Ik weet dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is, maar probeer het uit en kijk wat bij je past. Het heeft mij zoveel leuks opgeleverd. Ik krijg er zoveel energie van, want het voelt goed dat ik mensen heb kunnen helpen. Het werk wat ik doe velt geen oordeel over de mensen. Ik kan ze juist helpen en hoef de aanvragen niet te beoordelen.  

_______________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven