MOOI MENS gezien! | #24 Rosie

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Rosie (21) in de spotlights. Naast haar studie, bijbaan en stage doet Rosie ook vrijwilligerswerk bij Podium Bloos. Dit is een creatieve en culturele instelling in Belcrum. Ze had nooit gedacht dat vrijwilligerswerk doen zó laagdrempelig kon zijn. “Kies iets in de buurt, op het moment dat het past in jouw agenda; je krijgt er echt energie van!”

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

“Mijn naam is Rosie Geervliet en ik ben 21 jaar oud. Ik zit in mijn derde jaar (communicatie) bij Avans. Op dit moment doe ik een meeloopstage bij Stichting Breda Actief. Zo leerde ik MOOIWERK kennen en werd ik geïnspireerd om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Eerst heb ik met een collega meegekeken die voetbaltraining geeft aan gehandicapten. Heel gaaf, maar niet helemaal passend bij mijn interesses. Dus ik ging op de vacaturebank van MOOIWERK kijken wat wél een match was voor mij. En zo kwam ik uit bij Podium Bloos. Hier werk ik achter de bar en help ik met het opbouwen en opruimen na evenementen.

Podium Bloos is een culturele stichting die van alles aanbiedt op gebied van (muziek) voorstellingen, theater en bioscoop. Er is een Belcrum Bios waar films worden gedraaid in een kleine huiskamer. Ook is er een cafégedeelte waar mensen vóór, tijdens of na de voorstelling iets kunnen drinken. Ik vind het leuk dat er zoveel verschillende activiteiten worden georganiseerd. Bijvoorbeeld een dans workshop of voorstelling, een theater avond met als thema dementie en een festival zoals ‘sound of Europe’. Dat is allemaal nieuw voor mij.

Ik dacht dat ik nooit eerder vrijwilligerswerk had gedaan. In ieder geval, niet bewust. Nu kom ik erachter hoe laagdrempelig vrijwilligerswerk eigenlijk is. In corona tijd heb ik bijvoorbeeld  boodschappen gedaan voor opa en oma, of mensen in de straat. Als iemand hulp nodig heeft, dan help ik graag. Dat soort dingen vallen blijkbaar ook onder vrijwilligerswerk.”

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

“Het is heel erg verschillend. Ik zie allerlei dingen die ik nog niet eerder heb gezien. Verder vind ik het team ook gezellig; vooral de leidinggevenden zijn heel erg aardig. Je krijgt ook best veel als je daar werkt. Ik voel me erg welkom. Ik kom daar om te helpen, maar krijg er ook veel voor terug – bijvoorbeeld een lekker biertje na werktijd.

Achter de bar werken vind ik heel leuk. Ook omdat ik nu verschillende mensen tegenkom die ik normaal gesproken niet tegen zou komen in mijn dagelijkse leven. Als ik naar mijn leven kijk, dan zou ik anders niet snel in zo’n creatieve omgeving terecht zijn gekomen.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

“Het gevoel dat je krijgt bij de verschillende voorstellingen. Ik vind het zo mooi dat ik telkens nieuwe dingen zie. Sommige voorstellingen van Podium Proverij zetten me wel aan het denken. Bijvoorbeeld een voorstelling waar twee mannen rondom een kubus dansten. Een andere voorstelling was een dialoog van Stormkamer waarin een gesprek tussen twee acteurs centraal stond, wat me ook raakte.”

Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend?

“Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk via de vacaturebank van MOOIWERK. Ik woon in dezelfde straat als Podium Bloos. Het is dus ook nog eens fijn dat ik iets terug kan doen voor de buurt/wijk. Het is natuurlijk makkelijk te bereizen. Ik kan mijn diensten flexibel inplannen, dus ik geef in overleg door wanneer ik kan komen. Dat is heel fijn, want ik kan het daardoor goed combineren naast school, stage en mijn bijbaan. Dat is voor mij wel echt een voorwaarde. Het werk moet leuk zijn en de tijden zelf te bepalen. Als het iedere week op een vast moment zou zijn, dan voelt het voor mij meer als verplichting. Het flexibele sprak me erg aan, dan voelt het meer als echt vrijwilligerswerk.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Ik zou het aanraden, omdat je tot nieuwe inzichten komt. Tenminste, dat had ik in ieder geval wel. Je kunt iets voor iemand betekenen én je energie daaruit halen. Ik krijg daar echt het gevoel dat ze mij waarderen, dat is super fijn. Kies daarom altijd iets wat bij je past. En als het niet goed voelt, dan kun je verder kijken naar iets dat wel past. Er is altijd wel iets. Echt!

Het is goed om uit je comfort zone te gaan en nieuwe mensen leert kennen. En niet alleen in je eigen kring blijft. Nu ken ik al verschillende mensen binnen de organisatie en daar leer ik ook weer van. Op die manier wordt mijn wereld vergroot.”

_______________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven