6x manieren (met héél veel voorbeelden) om vrijwilligers te waarderen

Iedere dag weer staan vrijwilligers klaar om zich in te zetten voor jouw organisatie. Hoe bijzonder is dat? Natuurlijk waardeer jij ze met een compliment, een schouderklopje, een paar mooie woorden. Juist tegen het einde van het jaar wil je graag nog iets speciaals voor ze doen. Zeker nu! Elk jaar is het op 7  december Nationale Vrijwilligersdag. Een mooi moment om die waardering (extra) te tonen. Hoe? MOOIWERK geeft je 6 manieren en héél veel voorbeelden!

💡 TIP: volg de themabijeenkomst “vrijwilligers waarderen 2.0” om écht met iets tofs te komen dit jaar.

1. Iets geven

Cadeautjes. Een cadeautje geven is altijd goed. Mensen zijn vooral geraakt als je het persoonlijk geeft. Voorbeelden: cadeautjes met een persoonlijke tekst, iets duurzaams of lokaals bij een lokale organisatie. Bloembollen of zaden zijn ook leuk om te geven en krijgen! 

Maak het persoonlijk met een ‘printable’
Tegenwoordig zijn er op veel plekken ‘printables’ te koop om bijvoorbeeld een persoonlijke chocoladereep of een setje theezakjes te maken. Je koopt een digitaal bestand, dit print je uit, en wikkel je om je product. Tip: MOOIWERK heeft een printable voor een chocoladereep gemaakt. Een printable voor theezakjes vind je op verschillende plekken op internet, bijvoorbeeld hier.

Stuur een kaart
Koop leuke kaarten en schrijf er een persoonlijke boodschap op. Of maak ze zelf samen met collega’s en vrijwilligers. Leuk om te doen én om te ontvangen. 

Cadeaubon
Met een cadeaubon kunnen mensen iets uitzoeken wat ze zélf nodig hebben of leuk vinden. Denk ook eens aan een tijdschriftenbon, filmhuisbon of bon van thuisbezorgd/een lokaal restaurant voor een etentje thuis!

Naar het theater
Sommige theaters geven een deel van hun kaarten aan vrijwilligersorganisaties. Informeer eens naar de mogelijkheden, vaak kan er meer dan je denkt!

2. Maak iets leuks

Maak bijvoorbeeld een leuke fotokalender of tijdschrift met grappige foto’s en verhaaltjes van de organisatie en van gezellige activiteiten of van de vrijwilligers zelf. Leuk om naar te kijken, goede herinneringen op te halen en om je verbonden te blijven voelen.  Sta je graag in de keuken? Maak jam, brownies, een lekkere verse soep of een andere lekkernij en verpak het leuk met een sticker of lapje stof op de deksel. Voilà, zo heb je een uniek en persoonlijk smaakvol cadeautje. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te maken. Veel mensen vinden het leuk om creatief bezig te zijn en om mee te helpen iets origineels te bedenken en maken

3. Iets leren

Wat natuurlijk ook leuk is om weg te geven, is kennis! Vanuit MOOIWERK bieden we workshops en bijeenkomsten voor alle vrijwilligers in Breda. Dit is kosteloos voor alle Bredase vrijwilligers. Hoe je dit leuk kan ‘verpakken’ als cadeau, lees je hier! Meer weten over onze workshops & bijeenkomsten? Lees het vast hieronder:

Live cursussen door (gast)docenten over onderwerpen als communicatievaardigheden en gastvrijheid, basisvaardigheden met programma’s als Excel, of een cursus om je talent te ontdekken: Dit zijn fysieke of digitale trainingen in groepsverband die op onze agenda staan, waar jullie vrijwilligers altijd aan mee mogen doen. Je kan ze doorverwijzen naar het volledige aanbod, of bijvoorbeeld een interessante cursus uitzoeken die je gericht onder de aandacht brengt onder je vrijwilligers.  

Online aanbodWe bieden online cursussen over zo’n 500 onderwerpen, zoals social media, overtuigend schrijven, financiële administratie of het krijgen van zelfvertrouwen. De vrijwilliger kan hierbij zelf aan de slag met een training naar wens/keuze. Een mooi cadeautje om aan te bieden! We hebben een online menukaart die je door kan sturen naar je vrijwilligers. Ook staat er een QR-code die leidt naar het online leeraanbod op de printbare chocoladewikkel.  

Cursussen op maat met een onderwerp op jullie verzoek; Als je een specifieke vraag hebt, of een wens voor een cursus over een bepaald onderwerp, dan mag je die altijd met ons bespreken. We hebben een breed netwerk van gastdocenten, en kunnen samen met jullie kijken naar de opleidingsmogelijkheden.  

Zomerprogramma: we organiseren in de zomer een cursusprogramma dat vooral gewoon heel leuk is! Jullie vrijwilligers kunnen dan meedoen aan actieve, sportieve en creatieve workshops. Extra: we bieden rondom de dag van de vrijwilliger extra workshops aan. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

4. Iets doen op afstand

Samen iets doen zorgt voor lol, verbinding en betrokkenheid. Vind je het nog spannend om bij elkaar te komen? Kan het niet door (fysieke) beperkingen of gewoonweg door de afstand? Dan zijn er genoeg leuke dingen die je kan doen!

Doe een gave pubquiz! 
Maak groepjes of gebruik een app als Kahoot om de vragen en antwoorden in kwijt te kunnen. Je kun de quiz ook aanpassen op je eigen organisatie of vragen maken over de vrijwilligers zelf. Laat ze dan vooraf een vragenlijst beantwoorden. Hoe heet je huisdier? Welke rare gewoonte heb je? Naar welke muziek luister je onder de douche? Op die manier leren vrijwilligers elkaar ook beter kennen. 

Escape rooms 
Met dank aan Corona zijn er veel online escaperooms ontstaan waarvan een aantal zelfs gratis aangeboden wordt. Leuk om met groepjes vrijwilligers te doen. Je kunt er zelf een feestje omheen bouwen door op gezette tijden contact te hebben en hints te delen. 

Online Bordspel
Ook kan je online een bordspel met elkaar spelen. Organiseer een leuk toernooitje, waarbij je in groepjes verschillende bordspellen speelt. Als je naast dit spel ook videobelt met elkaar (bijvoorbeeld met Teams, Zoom of Whatsapp) dan kan je ondertussen gezellig bijpraten met elkaar! Online bordspellen worden aangeboden op verschillende websites, bijvoorbeeld hier.

Borrel of etentje online 
Ga gezellig met elkaar ‘uit eten’ via Teams of Zoom! Breng van te voren een leuk pakketje met hapjes en drankjes langs bij je vrijwilligers. Of geef een bon van thuisbezorgd.nl of een lokaal restaurant: zo kan iedereen zijn of haar favoriete diner thuis laten bezorgen. Spreek een dag en tijd af om zo samen online thuis uit eten te gaan!

5. Iets doen – fysiek

Je kunt er ook voor kiezen om iets te gaan doen. Samen iets doen, is vaak leuker dan iets krijgen. Ga samen een workshop doen of maak een boot- of fietstocht.

Samen eten 
Organiseer een gezellig diner op jouw locatie, een buurthuis of in een horecagelegenheid. Maak een lekkere stamppot of grote pan soep met broodjes, of een buffet waarbij iedereen iets meeneemt.   

Fietstocht of winterwandeling
Maak een fietstocht met picknick en leuke opdrachten onderweg. Of zet een fietstocht uit langs jouw vrijwilligers die allemaal een gerecht koken. De vrijwilligers kunnen dan in kleine groepjes eten en samen fietsen. Ook hier zijn allemaal varianten op te bedenken.  Of doe een winterwandeling door de stad. Rondom de feestdagen zijn er verschillende leuke routes te vinden in de stad.  

Workshop
Het is ook leuk om met z’n allen of in kleine groepjes een workshop te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop of iets creatiefs. Bij een sportvereniging kan je ook denken aan een clinic van een topsporter die een les verzorgt op jullie eigen club. 

Autorally 
Breda Jazz Festival organiseert ieder jaar voor haar vrijwilligers een gave autorally met leuke opdrachten. 

Op bezoek bij een andere organisatie 
Ga samen op bezoek bij die geweldige andere organisatie die hetzelfde doet als jouw organisatie maar dan op een andere manier. Of actief is dezelfde wijk of hetzelfde gebouw. Zo ben je samen een dag op pad en doe je leuke ideeën op voor je eigen organisatie.  

6. Iets laten zien

Naast iets doen of geven, kun je vrijwilligers ook waarderen door je waardering te laten zien. 

Maak een gek filmpje of lied 
Laat mensen thuis een filmpje maken of iets inspreken. Of laat iedereen 1of 2 regels van een leuk (kerst?)lied inzingen en maak er een grappige compilatie van. Of spreek (of zing!) als bestuur in een filmpje je waardering uit. Hilariteit gegarandeerd tijdens het maken en kijken! Tip: via Canva kun je op een hele makkelijke manier mooie filmpjes monteren!

Vlog
Neem een filmpje op waarin je jouw vrijwilliger persoonlijk bedankt. Of een groepje vrijwilligers. Dat filmpje kan je verspreiden via social media, je eigen website, of op de website bedankjevrijwilliger.nl.

Walk of fame 
Maak een online Walk of Fame met foto’s van vrijwilligers. Zet bijvoorbeeld iedere week op je website of Facebook een vrijwilliger in het zonnetje met een persoonlijk woordje en leuke foto. Of hang foto’s aan de muur met een leuk berichtje over waarom hij/zij zo waardevol is voor jouw organisatie. 

Bedankje in lokale krant  
Maak een collage met fotootjes van al je vrijwilligers en plaats een advertentie in een lokaal krantje waarbij je alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Zo laat je zien welke mensen en gezichten er achter je organisatie zitten en zoveel goed werk doen.  

Geef vrijwilligers op voor een prijs
Bijvoorbeeld de Nationale vrijwilligersprijs 2023. Nomineer die ene vrijwilliger die dit jaar iets heel bijzonders heeft gedaan voor jouw initiatief of organisatie.  

Genoeg inspiratie? Waarderen maar!

Zo, wij hopen dat je genoeg inspiratiebronnen hebt om vrijwilligers te waarderen. Veel plezier! Spread the love <3

Scroll naar boven