Sector Q3 - 2023
Juni

Tijd
(Dinsdag) 19:00 - 22:00
Locatie
Reeds onbekend, dit wordt zo snel mogelijk per mail bekend gemaakt!
Details
Kruip in de huid van iemand met een licht verstandelijke beperking Veel mensen weten zich geen houding aan te nemen tegenover mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Vind jij dit ook
Details
Kruip in de huid van iemand met een licht verstandelijke beperking
Veel mensen weten zich geen houding aan te nemen tegenover mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Vind jij dit ook lastig? Sluit dan aan en kom meer te weten over verstandelijke beperkingen tijdens deze bijeenkomst.
“Tijdens de workshop vertelt Veerle hoe het is om je staande te houden met een licht verstandelijke beperkin/ Aan de hand van verschillende belevingsopdrachten ga jij je verplaatsen in de ander. Daarnaast ervaar je in welke ingewikkelde situaties mensen met een licht verstandelijke beperking terecht komen.”
Wist je dat 16% van de mensen in Nederland een licht verstandelijke beperking heeft? Waarschijnlijk gaat het over nog meer mensen. Een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) is aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Daarnaast zijn veel mensen met een LVB goed in het verbergen van hun beperking. Met als gevolg dat een LVB bij mensen niet altijd wordt herkend. Juist daarom is het van belang om de kenmerken van een LVB beter te kunnen signaleren. Dus geef je snel op!
Hoe kan ik meedoen?
Meld je aan door onderaan de training te klikken op ‘Ja ik ben er bij’. Circa een week voor aanvang ontvang jij een herinneringsmail met alle informatie!
Afmelden
Ben jij niet langer in de gelegenheid om mee te doen aan de training? Meld je dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst af door een mailtje te sturen naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit? Of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je graag verder!
Docent
MEE west-Brabant
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
11 Plaatsen beschikbaar

Tijd
(Woensdag) 10:00 - 11:00
Locatie
Avans hogeschool, Hogeschoollaan 1
Details
Voor organisaties die hulp bij communicatie kunnen gebruiken! Kan jouw organisatie of club wel een nieuwe website, poster, folder of een promotiefilmpje gebruiken? Of willen jullie iets doen met
Details
Voor organisaties die hulp bij communicatie kunnen gebruiken!
Kan jouw organisatie of club wel een nieuwe website, poster, folder of een promotiefilmpje gebruiken? Of willen jullie iets doen met sociale media, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst over de Communication Challenge! In september gaan studenten van de opleiding communicatie weer aan de slag. Wie weet, dit keer voor jou!
Hoe werkt het?
Lijkt dit je wel wat? Meld je dan aan voor één van de twee informatiebijeenkomsten.
- Woensdag 14 juni van 10.00-11.00 @ Avans
- Dinsdagavond 20 juni van 19.30-20.30 @ online (via Teams).
Tijdens de informatiebijeenkomst legt docent Raimke Groothuizen uit wat de studenten gaan doen tijdens de Communication Challenge. Ze vertelt wat de studenten voor jouw organisatie kunnen betekenen, én wat er nodig is aan begeleiding. De meeste vraagstukken gaan over het krijgen van meer naamsbekendheid, werven van vrijwilligers of het aantrekken van bezoekers. Er is ook ruimte om te sparren over welk vraagstuk voor jouw organisatie interessant is!
Interesse?
Meld je aan voor één van de twee informatiebijeenkomsten. Na afloop kun je aangeven of je mee wil doen aan de Communication Challenge door je concrete vraagstuk aan te melden, of niet. Deze bijeenkomst is bedoeld als informatiemoment, zodat je goed kan afwegen of dit bij jouw organisatie past.
Let op: deelname aan één van de informatiebijeenkomsten is verplicht als je mee wil doen aan de Communication Challenge. Kan je niet op de geplande momenten, maar wil je wel graag meedoen? Neem dan direct contact op met Raimke door te mailen naar R.Groothuizen@avans.nl.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl. Wij helpen je dan graag verder!
Docent
Raimke Groothuizen, docent communicatie op Avans Hogeschool
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
Juli
10Jul19:3021:30Training: Moeilijke gesprekken voeren26 Plaatsen beschikbaar

Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:30
Details
Ben jij bestuurslid of coördinator, en wil jij weten hoe jij moeilijke of lastige gesprekken aangaat? Dan is deze training zeker iets voor jou! Slecht nieuwsgesprekken voeren: hoe doe je dat?
Details
Ben jij bestuurslid of coördinator, en wil jij weten hoe jij moeilijke of lastige gesprekken aangaat? Dan is deze training zeker iets voor jou!
Slecht nieuwsgesprekken voeren: hoe doe je dat?
In deze training gaan we het hebben over het voeren van gesprekken waar je tegenop ziet
Slecht nieuws brengen, we hebben er allemaal mee te maken. Ook tijdens het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld als een vrijwilliger niet goed functioneert, of als er iets vervelends is gebeurd. De boodschap zelf is vaak makkelijk te bedenken. Maar het gesprek en de emoties die meekomen, zijn vaak lastig. Zowel voor de zender als voor de ontvanger van slecht nieuws, blijft het zoeken naar de beste manier om dit te doen.
Tijdens deze cursus gaan we hier mee aan de slag. Trainer Thomas van Groepsanalyse neemt vrijwilligerscoördinatoren en bestuurders mee in de inhoudelijke kant, maar ook in de achterliggende emoties. Jij krijgt tips en handvatten op verschillende niveaus.
Na de training ben je in staat:
- om je eigen emoties los te koppelen van die van de ontvanger;
- om de boodschap waardevrij over te brengen;
- om gepaste nazorg te bieden.
- Oftewel: om ook de minder leuke gesprekken te voeren met de vrijwilligers van jouw organisatie!
Doelgroep
Deze training is speciaal voor Breda bestuursleden en vrijwilligerscoördinatoren die graag wat meer willen weten over hoe je moeilijke gesprekken kunt voeren.
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
26 Plaatsen beschikbaar
September

Tijd
(Dinsdag) 13:00 - 16:00
Locatie
Zomergemstraat 4, Breda
Details
Ben jij goed in de Nederlandse taal? Heb je minimaal een MBO-opleiding niveau 4? En help je graag anderen? Zet jouw kennis dan in! In deze basistraining leer je hoe
Details
Ben jij goed in de Nederlandse taal? Heb je minimaal een MBO-opleiding niveau 4? En help je graag anderen? Zet jouw kennis dan in! In deze basistraining leer je hoe je anderen helpt bij het ontwikkelen van zijn/haar taalvaardigheid. Zo kun je bijvoorbeeld taallessen gaan geven aan anderstaligen of laaggeletterden.
Doelgroep
De training is bedoeld voor (potentiële) vrijwilligers die aan de slag willen gaan met taalbegeleiding binnen Breda. Weet jij niet zeker of jouw organisatie is aangesloten bij het Digi-Taalhuis? Neem dan even contact met hen op zodat je zeker weet of de training voor jou van toepassing is.
Lesdata
Dinsdagmiddag 05 september 2023
Dinsdagmiddag 12 september 2023
Dinsdagmiddag 19 september 2023
Dinsdagmiddag 26 september 2023
Deze cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten telkens gericht op een andere vaardigheid. Deelname aan alle lesdagen is van belang, voor het krijgen van een certificaat.
Reservelijst
Is de training vol en wil jij graag op de reservelijst? Meld je hier aan voor de reservelijst.
Onze tip: vermeld bij de aanmelding voor de reservelijst jouw; naam, e-mailadres, telefoonnummer en voor welke workshop jij graag op de reservelijst zou willen, dan maken wij het gelijk in orde.
Sta jij op de reservelijst? Indien er een plaatje vrijkomt nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op!
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie, inclusief de link om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Tijdens deze cursus ga je aan de slag met de volgende 4 onderwerpen:
1. Achtergronden en doelgroep; leerstijlen en niveaus:
Allereerst maak je kennis met verschillende leerstijlen, zodat je de begeleiding straks goed laat aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook wordt je wegwijs gemaakt in de verschillende taalniveaus.
2. Begeleiden bij lezen:
De verschillende leesstrategieën worden onderscheiden en toegepast. We beginnen met oefenen rondom de begeleiding bij lezen in verschillende situaties (beginnende lezers, NT2-ers, etc). Daarnaast maak je kennis met de lees-en schrijfmethode: Succes!
3. Begeleiden bij NT2:
Wat betekent het om een tweede taal te leren? Je oefent nu met het motiveren en versterken van de deelnemer: taal is een middel, de vrijwilliger is een coach.
4. Spreekvaardigheid NT2:
Tot slot leer je hoe je leervragen naar boven haalt en deze uitwerkt naar oefeningen. Je maakt kennis met allerlei manieren om spreekvaardigheid te oefenen.
‘’ Na het volgen van de gehele basiscursus krijg jij een certificaat vanuit BredaTaal die jij kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling en verdere loopbaan. Ga jij aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling? ’’
Docent
Tineke Moerman, docent bij: Curio Breda & Nieuwe vest/ Digi-Taalhuis Breda
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
10 Plaatsen beschikbaar

Tijd
(Zaterdag) 09:30 - 12:00
Locatie
bijeenkomst 1: online via Zoom & bijeenkomst 2: op locatie, dit wordt nog bekend gemaakt.
Details
Wil jij vertrouwenscontactpersoon worden? Leer hoe je te werk gaat bij grensoverschrijdend gedrag (en het voorkomen hiervan)! Pesten, dwingende ouders die eisen stellen, seksueel grensoverschrijdend gedrag… Zomaar
Details
Wil jij vertrouwenscontactpersoon worden? Leer hoe je te werk gaat bij grensoverschrijdend gedrag (en het voorkomen hiervan)!
Pesten, dwingende ouders die eisen stellen, seksueel grensoverschrijdend gedrag… Zomaar wat voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Het kan helaas allemaal gebeuren bij jou op de club of binnen jouw vrijwilligersorganisatie. Wat kun jij dan doen?
Het is fijn als er een vertrouwenscontactpersoon is binnen jouw organisatie. Want wanneer is gedrag grensoverschrijdend? En wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt? Tijdens de opleiding vertrouwenscontactpersoon ga je aan de slag met verschillende situaties uit de praktijk. Je leert hoe je gesprekken aangaat en hoe jij als vertrouwenscontactpersoon moet handelen. In de workshop leer je wat je moet doen als er een melding komt van grensoverschrijdend gedrag. Je krijgt tips en tools die je kunt gebruiken bij het zetten van deze stappen.
Als VCP (vertrouwenscontactpersoon) ga je in gesprek met slachtoffers of beschuldigers. Je onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn of haar hulpvraag. En je kijkt welke stappen je hierna kunt zetten. Daarnaast help je het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
In twee dagdelen leer je hoe jij je rol pakt als vertrouwenscontactpersoon. Je krijgt uitleg over wat het inhoudt om die rol te nemen, welke taken daarbij horen en vooral ook: wat jouw grenzen zijn. Je kunt oefenen met gespreksvoering en hoe jij jezelf binnen deze rol introduceert.
Lesdata en programma
Bijeenkomst 1: 23 september – 09.30 – 12.00 uur – digitale informatie ochtend via Zoom –
Bijeenkomst 2: 09 oktober – 13.30 tot 16.30 uur – fysieke praktijkdag
Lesdag 1:
Kan jij de eerste (digitale) bijeenkomt van 23 september niet? Stuur dan een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl dan kijken we met je mee naar andere opties.
Doelgroep
Vrijwilligers die vertrouwenscontactpersoon willen worden.
Reservelijst
Is de opleiding vol en wil jij graag op de reservelijst? Meld je hier aan voor de reservelijst.
Onze tip: vermeld bij de aanmelding voor de reservelijst jouw; naam, e-mailadres, telefoonnummer en voor welke bijeenkomst jij graag op de reservelijst zou willen, dan maken wij het gelijk in orde.
Hoe gaat het in zijn werk?
Circa een week voor aanvang krijg jij een herinneringsmail met alle aanvullende informatie om mee te kunnen doen.
Aanmelden & Afmelden
Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan door onder in de training te klikken op ‘ja ik ben er bij’. Kan jij onverwacht toch niet mee doen? Stuur dan uiterlijk 24 uur voor de start van de bijeenkomst een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl
Vragen
Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem contact met ons op via workshops@mooiwerkbreda.nl Wij helpen je dan graag verder!
Wat levert de training op?
Wat levert de bijeenkomst je op?
Na deze workshop:
- weet je wat het nut en de noodzaak is van een vertrouwenscontactpersoon binnen je organisatie;
- weet je wanneer gedrag wel of niet grensoverschrijdend is;
- weet je welke stappen je kunt nemen bij een melding van grensoverschrijdend gedrag;
- weet je wat de organisatie preventief kan doen.
‘’ Na het voltooien deze opleiding ontvang jij een erkend certificaat dat jij kunt gebruiken voor jouw persoonlijke ontwikkeling en verdere loopbaan. Ga jij aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling? ’’
Docent
Carin van de Hor
Aanmelden
Ben jij erbij?
-
Ja - Ik ben erbij!
18 Plaatsen beschikbaar