MOOI MENS gezien! | #23 Frank

mooi mens gezien frank

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Frank (69) in de spotlights. Hij is al vele jaren als voorzitter betrokken bij meerdere vrijwilligersorganisaties. Onder andere het opzetten van poppodium Mezz voelde als een mijlpaal. Nu is hij als bestuursvoorzitter actief bij Belcrum beach én BredaNu. 

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

Ik ben Frank Zijlmans, 69 jaar oud. Mijn vrijwilligerswerk bestaat bijna altijd uit bestuursfuncties. Ongeveer 30 jaar geleden ben ik begonnen als vrijwillige voorzitter van poppodium Para. Daar vanuit ben ik bestuursvoorzitter van poppodium MEZZ geworden. Daar zijn we 10 jaar bezig geweest met het opbouwen van de Mezz. Daarnaast ben ik ook nog betrokken geweest bij het CKV overleg en heb ik het festival Breda Literair proberen op te zetten.

Momenteel ben ik bestuursvoorzitter bij Belcrum Beach, BredaNu en van het Circus Festival Stek. Hiervoor ben ik allemaal gevraagd vanuit mijn netwerk in Breda. Ik ben voorstander van besturen op afstand, maar uiteindelijk ben ik hier toch nog tussen de 20 en 30 uur per week mee bezig. Er komt toch veel bij kijken, omdat je met verschillende partijen om de tafel gaat en zaken moet regelen.

In mijn werkende leven heb ik voornamelijk in de IT sector gewerkt en een aantal bedrijven gehad en opgezet. Ook ben ik de eerste 5 jaar directeur van Mezz geweest nadat ik dit vrijwillig heb opgezet. Ook heb ik voor de games opleiding van BUAS externe projecten gedaan en een game bedrijf opgezet.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij?

Ik vind het leuk om dingen te doen. En om dingen op te bouwen. Ik vind dat ik iéts voor de stad moet doen als vrijwilliger, dat is mijn drijfveer. Bij een betaalde baan, verdien je je geld. Maar als vrijwilliger kan je echt iets terug doen voor de stad, dat hoeft niet betaald te zijn.

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

De opening van Mezz. Daar ben ik 10 jaar mee bezig geweest, dat koste me naast mijn drukke betaalde baan ook nog eens 40 uur per week om het op te zetten. Om het te bouwen en door alle tegenslagen en voordat alles rond was, voelde het wel echt als een mijlpaal dat we het toch samen hebben gedaan.

Wat heeft MOOIWERK voor de organisaties betekend?

MOOIWERK heeft bij alle organisaties ervoor gezorgd dat er vrijwilligers bij ons terecht zijn gekomen. Vanuit MOOIWERK hebben we al eens advies gehad over vrijwilligersbeleid, vrijwilligers regelement en hoe je vrijwilligers werft. Ook hebben we wel eens op de vrijwilligersmarkt gestaan.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Ik zou altijd zeggen: doe het! Ik vind het een toevoeging aan je leven. Je komt in contact met nieuwe mensen en je doet nieuwe vaardigheden op. Je leert in een team werken en daarbij kun je onbetaald iets voor je stad of buurt doen. Ik vind het ook belangrijk dat vrijwilligers de kans krijgen om door te kunnen groeien naar een betaalde functie. Voor de bestuursfuncties is het wel belangrijk om een goed netwerk te hebben en stevig in je schoenen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld met een gemeente om de tafel te gaan.

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven