MOOI MENS gezien! | #27 Thijs

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Thijs (67) in de spotlights. Hij is vrijwilliger bij de voedselbank in Breda. Hier is hij inmiddels wel vijf dagen te vinden in de rol van coördinator en bestuursadviseur. Kort gezegd: Thijs zorgt ervoor dat alles hier soepel verloopt!

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

“Ik ben Thijs Verhees, 67 jaar en ik werk nu 7 jaar voor de voedselbank. Hier ben ik coördinator bedrijfsvoering en bestuursadviseur. Ik adviseer het bestuur over dingen die te maken hebben met de bedrijfsvoering. Hier gebeurt vanalles; met meer dan 100 vrijwilligers verplaatsen we meer dan 1 miljoen kilo aan voedsel per jaar. We hebben een budget waarvoor we verantwoording moeten afleggen. Ik adviseer het bestuur over de laatste ontwikkelingen en de richting die we op kunnen gaan.

Als coördinator ben ik eindverantwoordelijk als er iets fout gaat. Hier ben ik elke dag mee bezig. Het is erg druk, want er zijn veel nieuwe aanvragen op dit moment. Nu zijn dat er tussen de 10 en 15 nieuwe aanvragen per week. Toen ik hier net kwam, maakten slechts 300 gezinnen gebruik van de voedselbank. Nu, 7 jaar later, zijn dat 750 gezinnen. Ik begon met 2 dagen in de week, maar werk nu 5 dagen. Naast het vrijwilligerswerk hier, ben ik ook nog vrijwillig cursus docent bij MOOIWERK en ben ik ondernemer. Als consultent ben ik nog steeds actief.

De voedselbank is een mooie organisatie waar alleen maar vrijwilligers werken. Niemand wordt betaald, dus we doen het echt samen. Zo kan je mensen aanspreken op hun intrinsieke motivatie, op dat wat ze zelf meebrengen als motivatie. Dat maakt het werk erg leuk; we willen allemaal bijdragen aan het leven van de armste mensen in Breda. Het werk wat je doet, heeft direct effect op wat we bereiken.

Ik voel me een dirigent. Als er een uitvoering is, zorg ik dat we tegelijkertijd kunnen beginnen, zorg ik dat we in de maat aan het spelen zijn en dat er ruimte is voor solo’s. Het is de bedoeling dat het het publiek (de gezinnen, gemeenschap en politiek) genoten heeft van wat wij samen hebben gedaan. Als dirigent probeer je niet de hoofdrol te hebben, maar zorg je dat het héle orkest  de gelegenheid heeft om succesvol te zijn.”

voedselbank vrijwilligers
Met andere vrijwilligers aan het werk bij de voedselbank
Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij de voedselbank?

“Dat ik nog steeds de dingen kan doen waarvan ik denk dat ik er goed in ben. En niet stilletjes oud ga zitten worden achter de geraniums. Ook al heb ik mijn bedrijf verkocht, ik ben juist blij dat ik op mijn leeftijd nog zo actief bezig kan zijn.

Het leukste aan de voedselbank vind ik dat we allemaal gelijk aan elkaar zijn. We hebben hier een duidelijk en concreet doel waarbij alle activiteiten er direct voor zorgen dat de mensen die ons nodig hebben hun boodschappen kunnen komen doen.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

“Iedere vrijdag ben ik gastheer. Dat is dan echt een feestje. Op dat moment ontvang ik mensen, controleer ik de kaarten, los de eerste problemen op en zorg ik dat het soepel verloopt. Het directe contact vind ik erg fijn; dit is het meest tastbare van de werkzaamheden hier. We hebben nu zoveel meer deelnemers, maar onze voedseltoevoer wordt wel minder. Voor mij persoonlijk heeft het directe contact met de mensen waarvoor we werken de meeste impact.

Een van de grootste problemen is schaamte. Voordat je besluit om naar de voedselbank te komen, moet je een drempel over. Die drempel is voor de één groter dan de ander. Wij heten iedereen warm welkom zodat de drempel hopelijk minder groot is.”

Hoe ken je MOOIWERK?

“Ik heb bij MOOIWERK gewerkt. Voornamelijk was ik verantwoordelijk voor de vrijwilligersacademie; hierbij heb ik geholpen aan de vormgeving. Onder andere dat de workshops gegeven worden door vrijwilligers. Ook geef ik nog steeds workshops als vrijwilliger voor MOOIWERK!”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Waarom twijfel je? Veel mensen denken dat het ongeschoolde arbeid is want het is ‘maar’ vrijwilligerswerk. Dat is zeker niet waar. Hier werken we bijvoorbeeld met 100 mensen die ieder hun eigen kwaliteiten meebrengen. Zo zijn er data analysten, mensen met financiële achtergronden of ervaren mensen in de logistiek. Het is onbetaald, maar niet ongeschoold.

Vrijwilligerswerk is geven en nemen, want je komt ergens in je vrije tijd. Je gaat hier dus ook iets halen. Het terug krijgen, moet eigenlijk groter zijn dan de investering die je doet. Het is niet zo zeer; wát ga je doen? Het is meer de vraag; wat wil je terug krijgen en waarom zou je jouw vrije tijd investeren? Je krijgt er geen geld voor en het kost tijd. Dus je moet er iets voor terug krijgen, want anders doe je het niet.

Als vrijwilliger wil je ook iets halen  Wat moet een organisatie jou kunnen bieden? Het is juist leuk om iets te vinden wat je niet uit betaald werk of een hobby kan halen!”

_______________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven