NLdoet2021: “Handen uit de zakken en een glimlach op het gezicht!”

“Wat is er leuker dan in actie komen, een avontuur beleven en daarbij andere mensen helpen? Vrijdag 28 mei mocht ik op pad, om een kijkje te gaan nemen bij een aantal klussen van NLdoet in Breda. Op de fiets, met een vers voorjaarszonnetje op mijn toet en een nieuwe collega aan mijn zijde, vertrok ik om drie deelnemende organisaties te bezoeken.” Geschreven door: Diana van Oort – Team Vrijwilligerswerk MOOIWERK.

De pret begon al bij het voorbereidende werk; op de aantrekkelijke en duidelijke website van NLdoet kiezen uit een groot aanbod klussen. Aangemoedigd door het Oranjefonds hebben in heel Nederland organisaties de kans genomen hulp te zoeken, er zijn 5403 klussen aangemeld op de website.

Dit om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud uit te voeren. Zoals die broodnodige opknapbeurt van de tuin die er nooit van komt of een leuke activiteit voor bewoners van een instelling. Zeker in deze periode is een stukje extra aandacht en een ontspannen contact momentje heel welkom.

Stop #1: Het Kooster aan de Nijverheidssingel

Om tot dit stukje ontspanning te komen, moeten wij vrijdag eerst een klein sprongetje maken om over onze zenuwachtigheid heen te komen. Het is altijd een beetje spannend om binnen te lopen op een onbekende plek, met dito mensen. Eén blik binnen de prachtige oude muren van het Klooster aan Schorsmolenstraat en de Nijverheidssingel was genoeg om ons er van te overtuigen dat we op ons plek waren.

De groep klussers zit aan een lange prachtige gedekte tafel onder de beschutting van wat bomen, te genieten van hun welverdiende lunch. De vogels fluiten een dankbaar toontje en de vlinders doen een dansje, want hun tuin is na deze ochtend weer een stukje netter.

Bij het klooster zijn 6 dagen in de week vrijwilligers actief. Naast het onderhoud van de grote mooie tuinen, zijn zij actief in de bakkerij waar heerlijke appeltaarten gemaakt worden, verteld Gera ons. Zij coördineert een deel van deze vrijwilligers en heeft ook de gastklussers van vandaag onder hun hoede genomen. Ondanks die pittige taak, gezien het grote aantal vrijwilligers en de diversiteit van hun behoeften en mogelijkheden is Gera enthousiast en wij zijn dankbaar voor de tijd die ze maakt, om ons vol passie over de activiteiten in en rondom het Klooster te vertellen.

Het is wonderlijk om te ontdekken dat het drukke stadsleven ondertussen gewoon verder ging, wanneer wij weer buiten de muren van het rustige en sprookjesachtige klooster staan en de route bepalen naar onze volgende klus waar wij als razende reporters een flitsbezoek zullen brengen.

Stop #2: Zorggroep Tuinzigt

We belanden bij Zorggroep Tuinzigt, waar we door begeleidster Bianca en vrolijk groepje fröbelende dames worden ontvangen in een bonte gekleurd werklokaal vol met prachtige originele knutselwerkjes. We voelen ons gelijk welkom en ondanks dat er hier in de Meidoornstraat vandaag niet geklust wordt, krijgen we een goede demonstratie van de kracht en waarde van wat het Oranjefonds heeft neergezet door jaarlijks NLdoet te organiseren.

Met het geld dat is aangevraagd bij het Oranjefonds en door de inzet van een groep vrijwilligers zijn er op de bestrating van de buitenplaats een 5 tal perken gemaakt. Het mooie is dat wij vandaag kunnen zien welke vruchten er te plukken zijn van de inspanningen die hier al eerder geleverd zijn. De courgettes, augurkjes, aubergines en talloze andere groenten krijgen hier veel liefde en aandacht en dat is te zien. Er zoemen wat bijen rond, wat benadrukt dat dit project een win-win-win situatie is.

De deelnemers op het dagactiviteiten centrum, mensen waarvoor wat extra aandacht en begeleiding welkom is, doordat zij op een gebied van hun functioneren beperkt zijn, genieten van een groene mooi binnentuin. Hoe mooi te zien dat dit door de inzet van vrijwilligers tot stand is gekomen.

Ik doe samen met een blije dame nog een Marokkaans dansje. Er wordt hier opvallende veel gelachen en ik vermoed dat het niet alleen door de vrijdagmiddag en het zonnetje komt dat Bianca en de deelneemsters hier een fijne veilige sfeer hebben gecreëerd. Vervuld met weer wat meer liefde en een grotere glimlach vervolgen wij onze missie en fietsen naar de laatste locatie die wij vandaag gaan bezoeken.

Stop #3: Woon-zorgcentrum Vredenburgh

De feestelijke bedrijvigheid in het Wilhelminapark bevestigd dat we de juiste kant op fietsen. Gemarkeerd met gezellige vlaggetjes en ballonnen zijn er rondom Woon-zorgcentrum Vredenburgh posten opgesteld. De posten worden bemand door de vrijwilligers en vormen een speurtocht. Per post mag er een puzzel worden opgelost, een opdracht uitgevoerd of een vraag beantwoord, dat levert een letter op. De letters vormen samen, naast de oplossing, ook de belofte aan een lekkernij, die de deelnemers bij terugkomst mogen eten: Aardbeien!!!

Bij aankomst spreken we Danielle, een medewerkster van Vredenburgh, die onder andere de vrijwilligers begeleidt. Ze verteld ons enthousiast over zowel de activiteiten die vandaag plaats vinden, als het reguliere werk dat vrijwilligers hier verrichten. Zo horen we bijvoorbeeld dat er hulp nodig is en dus vrijwilligers welkom zijn, voor het bezorgen van de lunch, aan de appartementen van de zelfstandigere bewoners.

Daniele gaat de band verwelkomen, die later deze middag gaat spelen en wij nemen een kijkje in de prachtige ruime hal van het Zorgcentrum. De inrichting en architectuur doet denken aan een luxe hotel, maar heeft door planten, grote gehaakte versierselen en kunstwerken wel een huiselijke knusse sfeer.

De vriendelijke jongeman die de beschuitjes met Aardbeien maakt en overhandigd aan de uitgespeurden, verteld ons dat hij al jaren deelneemt aan Nldoet. Zijn werkgever, de Rabobank, stimuleert zijn medewerkers om zelfs binnen werktijd deel te nemen. Dit jaar zijn er drie klussen uitgekozen in Brabant en onze aardbeienboer is met zeven andere collega’s hier in Breda terecht gekomen. Na het optreden van de band en wanneer alles weer opgeruimd zal zijn, zullen zij met elkaar nog een borreltje drinken en beleven op deze manier een leuk en nuttig bedrijfsuitje.

NLdoet: fijne ontmoetingen en leuke activiteiten

Blij verrast zitten we na onze bezoekjes weer op de fiets. Mijn nieuwe collega voelt inmiddels een stuk vertrouwder en we zijn het eens; het was bijzonder om deze inkijkjes te hebben mogen nemen! Het is leuk en zinnig om een beter beeld de hebben van een aantal locaties die vacatures op onze website hebben staan. Nu ik weet wat potentiële vrijwilligers kunnen verwachten, is het makkelijker hen enthousiast te maken en in te schatten wie geschikt zijn en gelukkig zullen worden op die locatie.

Naast de fijne ontmoetingen, de leuke activiteiten en de blije deelnemers is er nog een component dat bijdraagt aan het succes van deze dag, saamhorigheid. Daarbij komen we aan bij het beantwoorden van de vraag waarmee ik dit verslagje begon….

‘Wat is er leuker dan in actie komen, een avontuur beleven en daarbij andere mensen helpen?’ Het is nog leuker om dat te doen samen en tegelijkertijd met duizenden andere enthousiaste en bereidwillige Nederlanders!

Natuurlijk is er niet alleen op 28 en 29 mei vrijwilligerswerk te doen in Breda, maar altijd! Op zoek naar vrijwilligerswerk? Check hier de huidige vacatures!

Scroll naar boven