Gastblog FIKS | “Samen binden we jongeren aan vrijwilligerswerk”

We kunnen er kort over zijn: vrijwilligerswerk kampt met een bepaald imago. Veel mensen denken nog altijd dat het saai en stoffig is. Precies hetgeen waar jongeren niét naar op zoek zijn. Hoe kunnen we dit omdraaien? Hoe kunnen we laten zien hoe waardevol en leuk vrijwilligerswerk is? Op deze vraag, zoeken we – samen met FIKS – naar een antwoord. Zo maken we impact.

FIKS aan het woord

“Met FIKS zijn we een mooie samenwerking aangegaan met MOOIWERK. Zij hebben de rol van gastorganisatie op zich genomen in ons derde programma. De FIKSers werken aan een oplossing voor het vraagstuk: ‘Hoe kunnen we jongeren verbinden aan MOOIWERK?’.

Dat doen we door middel van Design Thinking workshops. Hierin worden de deelnemers uitgedaagd om op een creatieve manier aan het vraagstuk te werken. Wat uiteindelijk leidt tot een oplossing die in de praktijk ook wordt uitgevoerd!

Wij als coördinatoren ervaren de samenwerking met MOOIWERK als positief. Het is een toegankelijke organisatie die openstaat voor vernieuwing. Dat zij het proces met FIKS aan willen gaan, is een mooie ontwikkeling voor de stad én de jongeren. ‘Je doet wat, dus je krijgt wat‘, krijgen we te horen van de deelnemers. En: ‘Door te werken aan het vraagstuk voor MOOIWERK, help ik mezelf ook. Want ik ben erachter gekomen dat door vrijwilligerswerk te doen, je aan jezelf kunt werken en je hiervan een goed gevoel krijgt‘. Daarnaast zien zij het als mooie extra dat zij kunnen deelnemen aan de kosteloze cursussen die MOOIWERK biedt!

De FIKSers werken niet alleen aan het vraagstuk, maar worden ook getriggerd om persoonlijk te groeien binnen de kansen die MOOIWERK hen biedt. ‘Door de interviews die we hebben afgenomen, moest ik wel uit mijn comfortzone stappen. Hierdoor ben ik een stuk socialer geworden dan ik eerst was‘.  ‘Al met al ben ik zeer tevreden over hoe alles gaat, hoe we met elkaar omgaan en wat we aan elkaar hebben‘.

Op 16 februari 2022 presenteren de FIKSers het resultaat van hun oplossing tijdens het eindevent.”

______________________________________________________________________________________

FIKS

FIKS is onderdeel van de MDT, dat staat voor Maatschappelijke Diensttijd. De Maatschappelijke Diensttijd is een programma van de overheid waar jongeren worden uitgedaagd en geïnspireerd om iets goeds te doen voor de maatschappij. FIKS fikst dat onder andere voor jongeren uit Breda tussen de 16 en 27 jaar.

Ook FIKSEN?

Bij zijn =  FIKSen!’ Wil jij ook meer richting krijgen in je vervolgstap en met ons op ontdekking gaan waar je nou ECHT gelukkig van wordt? Kijk voor het volgende programma op www.ikwilfiks.nl.

Scroll naar boven