Hoe maak ik vrijwilligerswerk flexibel? 4 tips voor organisaties

Veel mensen die nu geen vrijwilligerswerk doen, zouden dat wel doen als ze hun tijd flexibeler in kunnen zetten. Dat maakt de groep mensen die bij jou aan de slag willen gaan als vrijwilliger, veel groter en diverser! Maar meer enthousiaste mensen die iets doen voor je organisatie… hoe doe je dat?

Tips voor vrijwilligersorganisaties

“Het is nu eenmaal makkelijker om ja te zeggen op een klein verzoek, dan wanneer je iemand vraagt om structureel vrijwilligerswerk te komen doen”, vertelt Marije, adviseur bij MOOIWERK. “De drempel is lager en zo kan iemand kennis maken met jouw organisatie, jouw mensen én met jouw missie. Hij of zij ervaart dat het leuk is. En wie weet, mag je ze nog eens vaker vragen!”

Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van de tijd en energie van ‘flexibele vrijwilligers’. Die leggen we graag uit:

1. Bied eenmalige activiteiten of klussen aan

Mensen willen graag helpen bij een eenmalige activiteit of een evenement. Denk aan een gezellig Paasontbijt, het jaarlijkse uitje, een sporttoernooi, het opknappen van je buurthuis of het voorjaarsklaar maken van de gemeenschappelijke tuin. Een makkelijke en laagdrempelige manier voor mensen om kennis te maken met je organisatie. Wie weet mag je ze nog een keer vragen!

2. Maak een flexpool

Heb je wekelijks iemand nodig, maar kun je die persoon niet vinden? Dan is een flexpool een goede oplossing! Een vast groepje vrijwilligers zorgt ervoor dat er altijd iemand is. Ze spreken zelf af wie wanneer komt, en da’s een zorg minder voor jou! Ook vrijwilligers die het leuk vinden om af en toe te helpen, willen vaak best op een oproeplijst staan, zodat je ze kunt bellen wanneer je extra handen nodig hebt.

3. Zorg voor een kop en een staart

Een extra klus die gedaan moet worden? Zoals het maken van een kerstpakket, het organiseren van een vossenjacht of spelletjesavond, helpen bij een uitstapje, het opstellen van de jaarrekening, het schrijven van een fondsenaanvraag, dat soort dingen? Leuk voor een projectvrijwilliger! Je vraagt iemand voor alleen die klus, een project van een paar dagen, weken of maanden. Als het klaar is, is het klaar. Iemand kan in korte tijd iets betekenen, passend bij zijn of haar talent of hobby. Een afgeronde klus is voor iedereen een fijn gevoel, net als doen waar je goed in bent en daarmee van betekenis zijn. En jullie hebben je klus geklaard en een nieuwe ambassadeur voor je organisatie erbij!

4. Wees langdurig flexibel

Langdurig flexibel, dat kan ook! Maak een (half)jaaragenda van al je activiteiten en zorg dat mensen hier zelf op kunnen intekenen. Zo valt er wat te kiezen en bepalen mensen zelf wanneer ze waar aan meedoen. Het geeft vrijheid en keuzemogelijkheid en het is een leuke manier om iets te doen en om steeds nieuwe mensen te ontmoeten!

Wil jij het hebben over flexibel vrijwilligerswerk?

Kun je niet wachten om je korte vrijwilligerswerk in Breda onder de aandacht te brengen? Maak een account aan op onze website en upload je vacature. Heeft deze blog je geholpen? Laat het ons weten, dat vinden we ontzettend leuk!


MOOIWERK zet zich in voor iedereen die aan de slag wil met vrijwilligers(werk) in Breda. Potentiële vrijwilligers vinden er vacatures, organisaties krijgen advies en huidige vrijwilligers kunnen workshops en bijeenkomsten volgen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Iedere Bredanaar fan van vrijwilligerswerk! Wil jij graag met ons sparren? Neem dan contact op met het team.

Scroll naar boven