Jouw kennis doorgeven aan andere vrijwilligers? “Doen!”

Iedereen heeft talent. Of in ieder geval: een interesse ergens voor. Iets waar je veel vanaf weet, en graag over praat. Toch? Lijkt het jou leuk om deze kennis en expertise over te dragen aan andere Bredase vrijwilligers? MOOIWERK biedt de mogelijkheid om mee te denken over én bij te dragen aan de ontwikkeling van vrijwilligers in de stad! Dit doen we bijvoorbeeld door een training of workshop te verzorgen. En dit kan echt o-ve-ral over gaan.

Neem als voorbeeld Annemiek. Zij is werkzaam voor één van onze kennispartners VVAO een Nederlandse vereniging van hoogopgeleide vrouwen, die de maatschappelijke en sociale belangen van deze vrouwen wil behartigen. Annemiek verzorgt weleens een training of cursus. Net als bijna al onze andere trainers en docenten, doet zij dat op vrijwillige basis. Wij stelden haar een aantal vragen over waarom ze dit doet.

Als ik me verdiep in de doelgroep van vrijwilligers, zie ik weer hoe belangrijk het is dat iedereen mee kan doen – om zo hun kwaliteiten in te zetten!”

Annemiek, wat motiveert jou om je maatschappelijk in te zetten?

“Ik zet me in omdat ik me maatschappelijk betrokken voel. Door je te verdiepen in maatschappelijke vraagstukken, kun je ook kennis en ervaring uitwisselen. En natuurlijk kun je dit zo onder de aandacht brengen van een breder publiek. Laatst hoorde ik professor Maas (cardioloog van de Radboud Universiteit) zeggen: ‘Ik ben een goede specialist geworden door mijn patiënten. De dokter is niet heilig zoals vroeger, maar leert ook van zijn patiënten. Goed luisteren is daar een onderdeel van.’ Oftewel: samen kom je verder!”

Wat levert het jou op een workshop te verzorgen op vrijwillige basis?

“Het is verrijkend om met MOOIWERK samen te werken. Ik verdiep me dan weer in de doelgroep waar MOOIWERK voor staat en zie hoe belangrijk het is dat vrijwilligers meedoen en hun kwaliteiten inzetten. Ik was bijvoorbeeld heel erg onder de indruk van Love Life Run Breda. Ervaren, enthousiaste en geduldige looptrainers trainen dan met (ex-) oncologische patiënten en hun naasten, zodat ze eind juni een run van 5 km kunnen lopen. Gedreven, enthousiaste mensen zetten zich 1 tot 3 uur per week in voor een geweldig evenement. Zo halen zij een nog mooier bedrag op voor verder onderzoek naar kanker. Hoe goed ben je dan niet bezig? Het werkt hier aan twee kanten: zowel voor de patiënten (bewegen en niet bij de pakken neer gaan zitten) als de trainer die zijn kwaliteiten kan inzetten. Hier word ik enthousiast van.”

Is workshop geven voor vrijwilligers in Breda iets voor jou?

“Denk jij dat dit misschien iets is voor jou? Dan is dat waarschijnlijk ook zo! Hier allerlei dingen die het je brengt:

  • Je ontmoet gepassioneerde, enthousiaste mensen die je ook weer kracht geven.
  • Je leert de stad Breda beter kennen en ziet wat er leeft. Ten slotte zijn we allemaal verantwoordelijk voor dat alle burgers tevreden zijn en gezond blijven.
  • Voorkom eenzaamheid in deze coronatijd: af en toe een praatje met de ander is goed voor je brain en dat geeft energie.
  • Bepaal zelf je tempo en luister naar jezelf, bijvoorbeeld: waar krijg ik energie van? Dat is de manier om goede keuzes te maken!
  • Kijk naar de goede voorbeelden, zoals bij Love Life Run Breda. Zonder trainers geen run, ook niet zonder deelnemers. Bovendien levert het nog geld op voor een goed doel.
  • Jongeren krijgen de gelegenheid om onderzoek te doen naar wat ze leuk vinden, waardoor ze later weer een betere hulpverlener of vrijwilliger worden.

Ikzelf hoopte bijvoorbeeld – door de NLP cursus te geven – dat je beter geen energie in dingen kunt stoppen die niet werken. Kijk waar je blij van wordt en je kwaliteiten liggen. Oude gewoontes achterlaten en opnieuw beginnen!”

Ook bijdragen aan de ontwikkeling van vrijwilligers, als vrijwilliger?

Denk je nu: dit is écht iets voor mij? Ik wil ook bijdragen aan de ontwikkeling van andere vrijwilligers, door zelf vrijwilliger een training te geven? Stuur dan een mailtje naar workshops@mooiwerkbreda.nl of neem op een andere manier contact met op met onze afdeling Workshops & Bijeenkomsten; wij gaan graag met je in gesprek. Zo kijken we samen hoe we Bredase vrijwilligers weer een stapje verder kunnen brengen in hun ontwikkeling!

Scroll naar boven