MOOI MENS gezien! | #10 Betty | Mensen maken Nederland

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Betty in de spotlights. Betty is een 71 jaar jonge vrouw en is niet meer actief in het arbeidsproces. Door haar hoeveelheid vrije tijd en haar plek in de maatschappij realiseert zij zich heel goed dat andere het ook minder hebben. Hierdoor doet ze met plezier vrijwilligerswerk. “Ik geniet van het plezier dat mensen beleven door mijn inzet voor hen.” Ze zet zich in voor maar liefst meer dan 5 organisaties, wat een topper!

Betty vertel eens wat over jezelf…

“Mijn naam is Betty Baurdoux. Ik ben 71 jaar en niet meer actief in het arbeidsproces. Onze kinderen, klein kinderen en overige familie wonen ver weg waardoor ik vrije tijd over heb om vrijwilligerswerk te doen.

Daar ben ik al mee begonnen toen ik 16 jaar oud was. Momenteel werk ik voor de Zonnebloem, de VoorleesExpress, ANWB-Automaatje, Surplus en ASVZ. Verder zit ik nog in het bestuur van de Vrouwen Van Nu afdeling Rijsbergen.

Er is geen week hetzelfde en het is erg afwisselend. Het is erg verschillend werk, het brengt je in contact met andere mensen. Het is fijn dat ik het zelf kan indelen want ik ben zelf ook wel eens weg om familie of vrienden te bezoeken.”

Hoe heeft MOOIWERK je geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk?

“Eigenlijk ben ik via mijn vrijwilligerswerk jaren geleden in contact gekomen met MOOIWERK. Ik heb ook verschillende interessante cursussen (zoals over dementie) gedaan bij MOOIWERK. Bij mij ging het dus omgekeerd.”

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“Dat je mensen een lichtpuntje kunt geven, een leuke middag bezorgen. Dat je echt iets kan betekenen voor iemand die het zelf niet meer kan. Bijvoorbeeld samen iets ondernemen, boodschappen doen of naar de bioscoop. Diegene ondersteunen bij de dingen die zelf niet meer lukken.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Ik kreeg te horen dat een alleenstaande hoogzwangere dame de sleutel had gekregen van een nieuwe flat. Ze stond daar alleen met een tas vol kleding en verder niets. Er was niemand om haar heen om haar te helpen. Ik ben praktisch ingesteld dus ik dacht welke spullen heeft ze nodig om de flat aan te kleden. Ik heb haar al die tijd begeleid en gezien hoe zij is gegroeid. Ze is niet van Nederlandse afkomst maar heeft veel voor elkaar gekregen om goed in te burgeren en een studie te doen. Zij vroeg mij een keer of ik haar zoontje kon ophalen omdat zij vertraging had. Toen ik haar zoontje ophaalde, werd ik door hem heel enthousiast begroet. Dat vond ik een heel mooi moment.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie momenten. Het doet je wel wat als je iets voor iemand kan betekenen en dat ook ziet en hoort. Wel één keer zeggen, want dank je wel zeggen hoeft voor mij niet.

Ik zit door omstandigheden aan deze kant van het verhaal en iemand anders aan de andere kant. Daar had ik ook kunnen zitten. Daarom vind ik het een maatschappelijke plicht om iets te doen voor een ander.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Niet twijfelen. Je moet het doen of je moet het niet doen. Als je twijfelt, heb je er dus over nagedacht. Dan kan je beter maar snel beginnen. Wat ik tegenwoordig leuk vind aan het vrijwilligerswerk is dat je op project basis aan de slag kan gaan. Dat je niet meteen overal aan vast zit en elke week dezelfde dag iets moet doen. Het is fijn als een organisatie vraagt wat ik zou willen en kunnen doen in plaats van dat zij zeggen wat en wanneer ik moet komen.

Ik heb jaren in België in de palliatieve zorg geholpen. Dat gevoel dat je een kleine bijdrage hebt kunnen leveren in het geheel, dat is met geld niet te koop. Of dat je iemand wat extra kan verwennen met een bad en daar wat meer tijd voor kan nemen. Die kleine dingen zorgen ervoor dat het net wat mooier uitpakt voor de ander.

Ik vind het ontzettend fijn om te doen. Het is het delen van je rijkdom met anderen, en dan bedoel ik niet het geld. Mijn rijkdom zit in deze contacten. Het net iets meer kunnen betekenen voor mensen die het net niet lukt, door omstandigheden.

Aan de andere kant, vind ik wel dat iedereen, die kan, vrijwilligerswerk zou moeten doen. Maar je kan het niet verplicht stellen natuurlijk. Dit geeft mij meer voldoening dan een betaalde baan.

Ik geniet van andere mensen die plezier hebben. Dat is voor mij dubbel plezier. Ik ben altijd bezig met anderen, daar geniet ik van om anderen te zien genieten. Het geeft mij energie.

Ik vind het belangrijk dat ik me kan verplaatsen in een wereld van iemand anders. Want mijn wereld is niet de wereld, het is vanuit mijn beleving gezien. Als we meer respect zouden hebben voor elkaars wereld en leven, dan zouden we een stuk verder komen.”

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Frank, die rouwbegeleiding geeft. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven