MOOI MENS gezien! | #20 Niels (Stichting One Big Smile)

vrijwilligerswerk, mooimens, breda, stichting onebigsmile

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand wordt niet één persoon, maar een hele MOOIE organisatie in de spotlights gezet. Stichting One Big Smile zet zich in voor kwetsbare en kansarme mensen. In de eerste instantie is deze stichting opgericht om zwemlessen mogelijk te maken voor vluchtelingenkinderen. Inmiddels zijn zij ook betrokken bij andere projecten en organisaties die hun steentje bijdragen in de maatschappij.

Wie zijn jullie en wat doet stichting One Big Smile?

“Mijn naam is Niels de Beer, ik ben 48 jaar en ik maak sinds tweeënhalf jaar deel uit van het bestuur van de stichting One Big Smile. Teun Driessen is de initiatiefnemer van deze stichting die hij samen met Hans Botman, Lidy Botman en Joop Meijsen heeft opgezet.

One Big Smile is een stichting die zich inzet voor kwetsbare en kansarme mensen. In eerste instantie voor vluchtelingenkinderen, om voor hen zwemlessen te organiseren en te financieren. Deze kinderen hebben vaak veel meegemaakt en verdienen het om veilig in ons waterrijke land te verblijven en op te groeien. Daarnaast creëren we ook een stukje sociaal vangnet door het aanbieden van de zwemlessen.

We hebben daarnaast ook verschillende andere projecten die we opzetten, organiseren en financieren. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met voetbalvereniging PCP waar wij een voetbalteam van jongens uit Eritrea ondersteunen en sponsoren zodat zij kunnen voetballen en competitie kunnen spelen. En we ondersteunen ook bestaande organisaties en initiatieven zoals Buddy to Buddy en het Mondiaal Centrum Breda. Alle projecten sluiten aan bij onze visie om participatie en integratie te bevorderen van kwetsbare, kansarme mensen. Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat zij betrokken blijven in de samenleving.

Als stichting zijn we voornamelijk bezig met het organiseren van activiteiten en het werven van fondsen. Voor ons is dit iets wat ons wel ligt, omdat wij dit allemaal in ons werkende leven doen of hebben gedaan. Wij vullen elkaar goed aan omdat ieder zijn eigen expertise kan inzetten, we allemaal maatschappelijk betrokken zijn en een groot netwerk hebben.”

Wat vind je het leukst aan One Big Smile?

“Wat ik het leukste vind aan onze stichting is de flexibiliteit en dynamiek in onze aanpak. En het makkelijk organiseren en regelen van allerlei zaken. Daar krijgen wij allemaal veel energie van. We schakelen snel en alles wat we kunnen realiseren, geeft ons een goed gevoel.

Wat er in Nederland allemaal al georganiseerd wordt voor onze doelgroep, is zeker goed. Maar de extra activiteiten zoals de voetbaltrainingen of zwemlessen, dat maakt het ontzettend MOOI werk om vrijwillig te doen.

MOOIWERK ken ik vooral via mijn werk bij de Avans hogeschool en mijn andere sociaal maatschappelijke activiteiten hier in de regio. Zo ben ik ook actief als voorzitter van het bestuur van de stichting NAC Maatschappelijk.

Als stichting One Big Smile hoeven wij niet zo nodig op de voorgrond te treden, maar toch is het goed dat we delen wie we zijn en wat we doen. Daarom ook dit interview. Het is altijd mooi dat mensen ons weten te vinden, zodat we ook meer mensen kunnen helpen en ondersteunen. We werken nauw samen met andere organisaties zoals het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeente en ook andere partijen weten ons steeds vaker te vinden.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven?

“Dat was tijdens één van de eerste keren dat we zwemlessen organiseerden voor volwassenen samen met Optisport en Buddy to Buddy. We hadden een oproep gedaan en hier meldde een man zich aan. Hij was echt zo ontzettend bang voor water. Hij had veel meegemaakt tijdens zijn overtocht met familie vanuit Afrika naar Europa. Hij ging zo angstig het water in, maar deed het toch omdat hij het zo graag wilde. Hij overwon door de goede begeleiding zijn angst en behaalde uiteindelijk zijn zwemdiploma. Daar heb ik echt een One Big Smile gezien. Wát een overwinning!”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Zoek vrijwilligerswerk dat bij je past en waar je energie van krijg. Het ligt er natuurlijk aan hoe de organisatie is, maar flexibiliteit vind ik heel belangrijk. En als je iets doet wat je al eens hebt gedaan en wat bij je past, dan kost het allemaal niet zoveel tijd en kun je echt veel betekenen voor de maatschappij.”

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven