MOOI MENS gezien! | #21 Berran

mooi mens berran vrijwilligerswerk

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Berran (43) in de spotlights. Zij kwam vanuit Turkije in Breda terecht. Berran was gelijk erg onder de indruk van de taalvrijwilligers die haar hebben geholpen om Nederlands te leren. Inmiddels is ze zelf actief als vrijwilliger. Sinds kort is ze bij Humanitas zelfs coördinator van het Taalmaatjes Project.

Wie ben je en wat doe je als vrijwilliger?

Ik ben Berran Tuncer, 43 jaar oud. Ik ben bijna 5 jaar geleden met mijn gezin als expat naar Breda gekomen. Ik gaf Engelse les in Turkije voordat ik hier kwam wonen. Nadat ik hierheen verhuisde, duurde het even om me thuis te voelen, een huis te vinden en me aan te passen aan een nieuwe omgeving.

De eerste week ging ik naar de bibliotheek. Hier was een spreekuur om de Nederlandse taal te leren. Eén van de vrijwilligers heeft goed naar me geluisterd. We hebben bijna een uur lang gezellig gepraat. Toen ik de bibliotheek verliet, was ik erg blij omdat die vrijwilligster zo behulpzaam en aardig was. Toevallig heeft zij 6 maanden daarna een huis naast ons gekocht. Nu zijn we buren!

In een korte tijd begon ik de taal te leren door de taalvrijwilligers. Ik was zó onder de indruk van het vrijwilligerswerk dat de mensen hier doen. Ik begon mijn eerste vrijwilligerswerk in 2019 bij het Taalhuis. Daarna werkte ik voor een zorg instelling voor Turkse ouderen, Raffy Lale. Toen ben ik als vrijwilliger bij TEDX Breda in het productie team terecht gekomen. Ik werk nu voor Humanitas als coördinator van het Taalmaatjes Project. Daarnaast ben ik ook nog lid van WijkJury van Chasse  en lid van PBO van BredaNu. Dit is een paar keer per jaar. Zelf werk ik ook nog parttime voor een bedrijf waar ik verantwoordelijk ben voor wereldwijde zakelijke relaties en het opbouwen van een wereldwijde klantenportefeuille.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij Humanitas?

Taal is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest, sinds ik een kind was al. Mensen blijven me vertellen dat het erg moeilijk is om een vreemde taal te leren, vooral Nederlands. Ik heb een korte cursus gevolgd en daarna ben ik gaan deelnemen aan de activiteiten in Breda waarbij mensen Nederlands spreken. Ik leerde de taal en ontmoette nieuwe mensen.

Bij Humanitas geef ik steun aan mensen die meemaken wat ik heb meegemaakt. Je ziet mensen opbloeien zodra zij zich beter kunnen uiten, dat is de grootste beloning. Bij Humanitas brengen we inwoners van Breda samen met nieuwkomers en ze helpen zij elkaar door Nederlands te spreken.

Wat is het mooiste moment dat je hebt meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

Ik kies zorgvuldig wat ik doe met mijn tijd. Ik heb nooit een functie gekozen die niets voor mij betekende. Ik hou van al het werk dat ik tot nu toe heb gedaan.

Bij Humanitas gaat het om het plezier van mensen bij elkaar brengen. We zien dat we ze goed hebben kunnen helpen. De grootste beloning is om blije gezichten te zien nadat we meer vrijwilligers hebben gevonden voor degenen die op zoek zijn naar een taalmaatje. We hebben een lange wachtlijst. Ik heb zelf twee taalmaatjes gehad tijdens mijn avontuur hier in Breda. Zij hebben een grote rol gespeeld in mijn leven tot nu toe. En nog steeds. Ik ben Ria en Peter erg dankbaar.

berran mooi mens gezien
Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend?

Ik heb twee vrijwilligersbanen gevonden via MOOIWERK. De anderen vond ik via mijn persoonlijke connecties. Maar de grootste hulp van MOOIWERK waren de workshops en trainingen. Ik heb kosteloos workshops en trainingen kunnen volgen, zelfs toen ik nog niet goed Nederlands sprak. Maar de trainers waren altijd vriendelijk en hielpen me als ik het niet begreep. Ik ben nog steeds bevriend met een van de trainers die mij hielp toen de training wat lastig was voor mij.

Ik waardeer het erg wat MOOIWERK voor de samenleving doet. De trainingen zijn altijd gratis en ze zijn meestal nog waardevoller dan andere betaalde trainingen.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

Ik begrijp dat het moeilijk kan zijn om iets te vinden dat bij je past. Maar probeer het uit en kijk wat je leuk vindt. Vooral voor jongeren is het goed om vrijwilligerswerk te proberen. Omdat het hen kan helpen hun droombaan voor de toekomst te vinden. Het is ook een geweldige kans om gelijkgestemde nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn advies? Neem contact op met MOOIWERK en bekijk de vacaturebank om te kijken wat voor vrijwilligerswerk er allemaal is. Ik weet zeker dat er een droombaan als vrijwilliger op je wacht!

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal! 

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven