MOOI MENS gezien! | #29 Maarten

vrijwilliger breda vrijwilligerswerk mooiwerk

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Maarten van (bijna😉) 31) in de spotlights. Hij is vrijwilliger bij onder andere het Brakkenfestival, Kober kinderopvang, de EHBO vereniging én Jeugdland (Etten-Leur). “Mijn oom heeft mij eigenlijk gerekruteerd. En toen heb ik mijn zus weer meegenomen, die is nu ook vrijwilliger!”

Vertel: wat doe je als vrijwilliger?

“Mijn ‘vrijwilligerscarrière’ begon voor mij allemaal bij Stichting Jeugdland. Mijn oom heeft mij daar eigenlijk voor gerekruteerd. Daarna heb ik mijn zus weer meegenomen; ik was vrijwilliger en zij speelde daar. Maar nu is zij ook vrijwilliger!

Ik doe vooral activiteitenbegeleiding. Ik weet het nog: als enige man stond ik daar in de knutseltent. Bloemschikken, knutselen, tasjes maken. Ik denk dat ik daarmee toch wel een beetje een taboe doorbroken heb. Ik geef niks om timmeren, maar wel de kleinere creatieve dingen. Dingen als opruimen, opbouwen, of zwaar tillen vind ik niks. Gelukkig is dat het hele principe van vrijwilligerswerk: je mag zelf aangeven wat je leuk vindt – dus het is eigenlijk altijd leuk werk. En nu zijn er veel meer mannelijke vrijwilligers die hetzelfde doen als ik.

Brakkenfestival

“Omdat ik Jeugdland zo’n warm hart toedraag, kon ik het Bredase Brakkenfestival eigenlijk niet overslaan. In 2022 was de eerste keer Brakkenfestival. Dat was zo goed bevallen, dat ik me alweer heb opgegeven. Ook daar sta ik bij de knutseltentjes en bijvoorbeeld bij het springkussen. Samen met 20 tot 25 vrijwilligers maken we één groot feest en knallen we twee volle dagen door.

Tot slot begeleid ik bij KOBER begeleid ik wekelijks kleuters die overblijven. Ik ben ook vrijwilliger bij de EHBO-vereniging. Laatst heb ik me nog aangemeld bij Thebe Extra. Dit is een buurtinitiatief, om eenzaamheid tegen te gaan.”

Wat heeft MOOIWERK voor jou betekend?

“MOOIWERK heeft voor mij heel veel betekend! Vooral met betrekking tot de workshops en bijeenkomsten. Daar doe ik héél veel aan mee. Omgaan met conflicten, omgaan met moeilijke situaties, je emoties bewaken van jezelf en van een ander. Samenwerken met elkaar, moodboards maken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. En ook reanimatie doe ik zo nu en dan, als opfrisser. Altijd goed!”

vrijwilligerswerk mooiwerk workshops breda
Maarten (midden) tijdens het volgen van een MOOIWERK workshop

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

“De blije kids! Maar je krijgt er ook zoveel voldoening voor terug. Dat is niet bij elke job zo. Als je voor een baas werkt, bijvoorbeeld, krijg je niet altijd waardering. Dat is als vrijwilliger wel anders.

Ook doe ik het voor de gezelligheid. Iedereen is gelijkwaardig. En je hebt elkaar ook nodig, want anders lukt het niet. Dus je bent allemaal evenveel waard en niemand is beter dan de ander. Ik kwam als nieuweling binnen en de warmte was er meteen. Net alsof je in een familie komt.”

Wat is het mooiste moment dat je het meeste is bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?

“Dan moet ik toch wel denken aan een moment dat ik meemaakte met één van de kinderen. Die gaf aan: “wij gaan nooit op vakantie. Maar dít, dat ik hier naartoe kan – dat geeft me toch wel een heel bijzonder gevoel.” Zo’n kind neemt je in vertrouwen over een thuissituatie en zie je helemaal opfleuren. Dat deed wel heel veel met me. Het was aan de ene kant confronterend om te zien, maar tegelijkertijd zo waardevol dat je daar een bijdrage aan kan leveren.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Je kunt iemand écht een leukere dag brengen. Op de paar uur die jij geeft, kan een ander dagenlang teren. Daardoor neemt ook eenzaamheid af. Da’s toch geweldig?”

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven