Vrijwilligerswerk: weg met de vooroordelen

vrijwilligerswerk breda

Vrijwilligerswerk is een prachtige manier om iets terug te doen voor de samenleving. Je kunt anderen blij maken, Breda versterken én impact maken. Helaas bestaan er nog allerlei vooroordelen als het gaat over vrijwilligerswerk. Zonde, want dit doet de inzet van vrijwilligers geen recht. Tijd om dit beeld te veranderen!

1. “Vrijwilligerswerk is alleen voor mensen zonder baan.”

Een vooroordeel dat je veel hoort, is dat vrijwilligerswerk alleen geschikt is voor mensen die geen betaalde baan hebben. Dit is niet waar! Vrijwilligerswerk is voor iedereen, wat je werkstatus ook is. Mensen zonder baan hebben misschien meer tijd, maar dat maakt het niet alleen maar iets voor deze doelgroep. Mensen mét een baan nemen hun kennis en kunde mee van de werkvloer. Vrijwilligerswerk is altijd een verrijkende ervaring, die nieuwe kansen biedt en professionele groei stimuleert. En ja, het staat ook erg lekker op je cv! Grote kans dat je tijdens je vrijwilligerswerk dingen leert, die je zo mee de werkvloer op kunt nemen.

💡 Heb je niet veel tijd, maar wil je wel vrijwilligerswerk doen? Gebruik de filters ‘soms’ of ‘eenmalig’ voor flexibel vrijwilligerswerk.

2. “Vrijwilligerswerk is saai en onbelangrijk.”

Het idee dat vrijwilligerswerk saai of onbelangrijk is, is een ander hardnekkig vooroordeel. In werkelijkheid is vrijwilligerswerk uitdagend en lonend. Vrijwilligers kiezen zelf waarvoor zij zich inzetten. Daarmee helpen ze anderen om te groeien en bloeien. Hallo, positieve impact! Vrijwilligerswerk leidt daarnaast vaak tot waardevolle connecties en nieuwe vriendschappen. Het zorgt voor een gevoel van voldoening, wat je bijna nergens anders vindt.

vrijwilligerswerk breda
Vrijwilligerswerk zoals dit? Gebruik de filter ‘klussen en techniek’ op de vacaturebank!

3. “Vrijwilligerswerk is alleen voor oude mensen.”

Het is een misvatting dat vrijwilligerswerk alleen geschikt is voor oude/gepensioneerde mensen, met veel vrije tijd. In werkelijkheid is vrijwilligerswerk voor mensen van álle leeftijden. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden die aansluiten bij verschillende behoeften en interesses. Oudere vrijwilligers brengen vaak waardevolle levenservaring en wijsheid met zich mee, terwijl jongeren nieuwe energie en frisse ideeën kunnen inbrengen. Samen vormen ze een krachtig team dat de wereld kan veranderen. Kortom: het maakt niet uit hoe oud je bent. Er is letterlijk voor ieder wat wils als het gaat over vrijwilligerswerk.

💡 Je kunt vacatures filteren op ‘voor jongeren’ voor passend vrijwilligerswerk.

4. “Vrijwilligerswerk is alleen nuttig voor degenen die hulp ontvangen.”

Sommige mensen denken dat vrijwilligerswerk alleen nuttig is voor degenen die directe hulp ontvangen. Dit is een beperkte kijk op vrijwilligerswerk. Vrijwilligers kunnen mensen in nood kunnen ondersteunen, dat klopt. Maar ze plukken er zelf ook de vruchten van. Vrijwilligerswerk stimuleert persoonlijke groei, vergroot empathie, het ontwikkelt je vaardigheden én het versterkt het gevoel van gemeenschap. Het is een wederzijds proces waarbij zowel de vrijwilliger als degenen die geholpen worden, positieve verandering ervaren.

vrijwilligerswerk breda

Conclusie

Hoogste tijd om af te stappen van deze vooroordelen. Vrijwilligers zijn van onschatbare kracht in onze samenleving. Hun inzet verdient erkenning en respect, ongeacht wie ze zijn of welke achtergrond ze hebben. Vrijwilligerswerk is een kans voor iedereen. Je groeit, maakt een mooier Breda en krijgt er ontelbaar veel dankbaarheid voor terug. Laten we de vooroordelen loslaten en vrijwilligerswerk omarmen als iets dat ons allemaal samenbrengt.

💡 Lees ook: 5 redenen om vrijwilligerswerk te doen!

Scroll naar boven