MOOI MENS gezien! | #30 Britt & Irene

MOOI MENS gezien Britt en Irene

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel.

Deze maand: een verhaal met een twist. Want we dáchten dat we Irene gingen interviewen. Maar zij zette als verrassing Britt in de spotlights. “Ik ben trots op jou en… oh… ik ga nu al huilen!”

Van student, naar baas!

Terug in de tijd. Het is 2017. Op dat moment studeert Britt Mink nog Marketing, Communicatie en Evenementen aan De Rooi Pannen. Daar is Irene de Bruijn werkzaam als docent Evenementenorganisatie. Irene is – naast docent – ook actief als vrijwilliger, waaronder voor het Breda Jazz Festival. Als zij nieuwe stagemanagers zoeken, moet ze gelijk aan één van haar meest ijverige student denken: Britt.

Goed nieuws, want Britt heeft daar wel oren naar. Ook zij start als stagemanager. “Irene heeft mij geënthousiasmeerd om aan de slag te gaan!”, vertelt Britt dankbaar. “En nu vertelt Britt mij wat ík moet doen!”, vervolgt Irene lachend.

vrijwilliger britt


Britt, wat doe je als vrijwilliger?

Britt: “Het was mijn eerste jaar in de opleiding. Om dan meteen mee te kunnen draaien met een festival… Tsja, dieper in het werkveld kun je niet komen. Ik ben meteen volle bak mee gaan doen. Tijdens het Breda Jazz Festival stond ik alle vier de dagen met mijn poten in de klei. Dat dit goed zou staan op mijn cv, was natuurlijk ook een motivator. Ik dacht: hoe meer ervaring ik opdoe, hoe meer ik mijn ambitie achterna kan.”

Ik ben er begonnen als stagemanager. Dan ben je verantwoordelijk voor een podium en zorg je ervoor dat daar alles goed gaat. Ieder podium heeft een eigen stagemanager. Denk aan het podium bij de Grote Kerk, de Havermarkt, maar ook binnenpodia zoals de Avenue. Staat de band er? Hebben ze alles? Je bent eigenlijk de oren en ogen van die plek.”

Dat doet het Breda Jazz Festival fantastisch, want het feest draait volledig op vrijwilligers!

Stagemanager -> teamleider

Britt: “In 2019 werd de grote groep stagemanagers te veel voor de twee teamleiders. Zij waren op zoek naar een derde. Ik riep toen heel stoer: ‘Ik wil wel!’

Als vrijwilligerscoördinator zoek ik vrijwilligers en ben ik het aanspreekpunt voor vrijwilligers. Eigenlijk wil ik het warme bad zijn voor iedereen, om ervoor te zorgen dat ze terug willen komen.”

Irene: “Dat doet ze echt héél goed. Elke zondag in de maand is het bijvoorbeeld borreltijd. Het hele jaar door. Dan staat verbinding centraal. Je moet vrijwilligers immers vinden én behouden, ook als het festival niet draait. Er zijn mensen die zeggen: ‘Joe, bedankt, en tot volgend jaar.’ Dat is natuurlijk ook prima. Iedereen doet wat voor hen persoonlijk het beste werkt.

irene en britt


En jij dan, Irene?

Irene: “In 2007 kwam ik in Breda wonen. Ik dronk een biertje bij de Beyerd en raakte daar in gesprek met Pieter Brooymans. Eén van de eerste dingen die hij tegen me zei was: ‘Jij bent een stagemanager!’ En zo geschiedde: in 2008 ging ik bij Breda Jazz aan de gang als vrijwilliger.

De eerste vergadering was gelijk een warm bad. Het vrijwilligerswerk heeft mij veel dingen gebracht. Een netwerk, een vangnet. ‘De jazzmensen’, noemen wij ze. Dat heeft mij écht Breda in geholpen. En hoe leuk is het dat ik Britt eerst les gaf, en zij nu mijn ‘baas’ is?!

Veder was ik als vrijwilliger actief bij het Chassé, geef ik workshops bij MOOIWERK, zit ik in de denktank bij stichting ’t Kielegat en ik geef nog steeds drie dagen les op de Rooi Pannen in Tilburg. Oh, en ik werk twee à drie dagen als zelfstandig trainer/coach.”

Zo, over een indrukwekkend cv gesproken…

Wat vinden jullie het leukst aan vrijwilligerswerk?

Britt: “Verbinding!”

Irene: “Zo ja, dát. Samen dingen oppakken en doen. Nieuwe mensen leren kennen. Je wordt bevriend met mensen die je anders misschien niet tegen was gekomen.”

Britt: “De grap is nog dat ik helemaal niet van jazz hou! Net als veel mensen kwam ik er als bezoeker vooral voor de gezelligheid.”

britt en irene vrijwilligers


Welke rol speelt MOOIWERK in dit verhaal?

Irene: “Ik ging nadenken… Wat zou ik nog meer kunnen doen naast alleen werken? Toen kwam ik in contact met MOOIWERK. Nu geef ik daar als vrijwillige cursusdocent workshops aan andere vrijwilligers.”

Britt: “Ik heb er een training gevolgd en we hebben met Breda Jazz ook op de vrijwilligersmarkt gestaan. Daar hebben we twee nieuwe vrijwilligers gevonden!”

Wat is het mooiste dat jullie is bijgebleven tijdens jullie vrijwilligerswerk?

Britt: “Afgelopen jaar was het keihard werken. Ons team heeft het maar wel mooi even geflikt met z’n allen. ‘We hopen dat we jullie volgend jaar zien’, zeg je dan half in tranen op het einde. Maar dan staat de groep op, en zeggen ze: ‘Nee, júllie bedankt!’

Of als iemand in tranen opbelt, omdat ze tobben met de gezondheid. Dan zeg je: ‘ik wil gewoon dat je er bént. We willen je gezond en gelukkig zien hier voor een bakkie, niet omdat je iets verplicht bent.’

Dat vind ik bijna nog meer waard dan het festival zelf. Ons motto: zolang het team gelukkig is, zijn wij gelukkig. Daar ren ik graag wat harder voor.”

Irene: “Ik denk dan aan de afterhours in Hotel de Keyser. Als het hele festival klaar is, rond 00.00 of 01.00 uur. Of je drinkt koffie om 10 uur ‘s ochtends, tijdens de aftrap van de dag. En dan vind je ineens bier in je koffiemok, haha!”

vrijwilligerswerk britt irene


Écht… geweldig!

Aan het einde van het interview, pakt Irene haar moment. Ze doet een prachtig woordje over Britt en rijkt haar een speciale award uit. Britt staat met haar mond vol tanden en is super blij. Wauw, wát een toffe afsluiter van een fantastisch interview.

Dames, chapeau voor wat jullie doen. Fan van jullie, fan van vrijwilligerswerk! <3

_____________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven